Bezár

Hírarchívum

Több mint 300 millió forintot nyert laborfejlesztésre az SZTE

Több mint 300 millió forintot nyert laborfejlesztésre az SZTE

2016. december 05.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem 326,08 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a Széchenyi 2020 program keretében. Az SZTE a támogatásból műszereket vásárol, kialakítja a Funkcionális Sejtbiológiai és Immunológiai Laboratóriumot. A végső cél: az SZTE konzorciumi partnereivel együtt létrehozza és közösen használja azt a „Fejlett Központi Szolgáltató Laboratórium-hálózatot”, amely a legmagasabb technikai színvonalon szolgálja a kutatást és oktatást.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) összesen 326,08 millió forint, 100 százalékban vissza nem térítendő támogatást nyert el a „GINOP-2.3.3-15 - Kutatási infrastruktúra megerősítése – nemzetköziesedés, hálózatosodás” című Felhívásra benyújtott, GINOP-2.3.3-15-2016-00007 azonosító számú, „Funkcionális omikák kiválósági központ (MOLMEDEX FUN-OMICS)” című pályázat megvalósítására. A projekt e részében nagy értékű műszereket – a sejtek tulajdonságainak a vizsgálatára alkalmas áramlási citométert (flow cytometry), továbbá a biológiai mintákról háromdimenziós képalkotásra is képes pásztázó elektronmikroszkópot (PEM) – szerezhet be az SZTE. A szegedi egyetemi program eredményeként létrejön az SZTE Funkcionális Sejtbiológiai és Immunológiai Laboratórium.

 

E projektrész szakmai vezetője Prof. Dr. Kemény Lajos, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika tanszékvezető egyetemi tanára.

 

Az SZTE programja része annak az összesen 979.697.379 forint támogatási összegű projektnek, amelyet a 3 konzorciumi partner közösen valósít meg. Az SZTE, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK), valamint a Debreceni Egyetem (DE) közös célja, hogy a 3 partner intézményben már létező laboratóriumi rendszerre épülő, Fejlett Központi Szolgáltató Laboratórium-hálózat (network of Advanced Core Facilities, ACF-hálózat) alakuljon ki. A létrehozandó ACF-hálózat 3 részből áll. Ezek közül a Funkcionális Sejtbiológiai és Immunológiai ACF az SZTE, az Egysejt-omikai ACF az MTA SZBK, a Funkcionális Transzkriptomikai ACF a DE intézményén belül kap helyet.

 

A létrehozandó ACF-hálózat a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (HCEMM-MOLMEDEX) része lesz. A Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ Fejlett Központi Szolgáltató Laboratórium-hálózatát a konzorciumi partnerek közösen használják.


arculati_elem_regionalis_fejlesztesi_alapA 2019 első felében záruló projekt eredményeként létrejövő Fejlett Központi Szolgáltató Laboratórium-hálózat új perspektívákat nyit a betegségek tanulmányozásában és lefolyásuk megértésében, a kutatási szolgáltatás terén. Ez a kimagaslóan korszerű technikai színvonalú tudományos infrastruktúra a kutatási szolgáltatásra és az oktatásra egyaránt alkalmas.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek