Bezár

Hírarchívum

Új farmakológiai kutató laboratórium az SZTE-n

Új farmakológiai kutató laboratórium az SZTE-n

2016. december 19.
2 perc

Olyan modern gyógyszerészeti kutató laboratóriumot alakítanak ki az SZTE-n, amely a jelenlegi fejlett terápiás készítményeket kombinálja a klasszikus farmakológiai vizsgálatokkal, így lehetőség nyílik például az őssejtek komplex vizsgálatára és tenyésztésre.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

ECRIN (European Clinical Research Infrastructure Network) nemzetközi független gyógyszerkutatási hálózatban való magyar részvétel elmélyítését célzó projektnek köszönhetően tovább növekszik az SZTE szerepe, azokban a nemzetközi gyógyszerkutatásokban, amelyekben sejtterápiás készítményeket alkalmaznak a bőr égési sérüléseinek, a scleroderma és a nem gyógyuló végtagfekélyek gyógyítására.

 

A Szegedi Tudományegyetem konzorciumi partnerként több mint 180 millió forint támogatásban részesült az ECRIN nemzetközi független gyógyszerkutatási hálózatban való magyar részvétel elmélyítését célzó GINOP-2.3.3-15-2016-00012 számú projektben. A pályázatnak köszönhetően az SZTE sokkal nagyobb volumenben lesz képes nemzetközi szinten inicializált független gyógyszerkutatásokban részt venni, például a ritka betegségek, a gyermekgyógyászati vizsgálatok, a bioterápia és a genomikus orvoslás területein.


Az SZTE-n kialakításra kerül egy Regeneratív medicina és celluláris farmakológiai kutató laboratórium, amely a jelenlegi fejlett terápiás készítményeket kombinálja a klasszikus farmakológiai vizsgálatokkal. A laboratórium eszközei alkalmasak primer, ős- és progenitor sejtek, szövetek izolálására, azok ex vivo és in vitro tenyésztésére. Az új kutatóhelyen modern, high-throughput, vagyis nagy áteresztőképességű rendszerekkel történik a sejtek és szövetek fenotípusos, genotípusos vizsgálata, viabilitásának, differenciációs és szövetregenerációs képességének, biofizikai tulajdonságainak, immunológiai profiljának kutatása. Emellett lehetőség nyílik a potenciális gyógyszerhatóanyagok speciális, szövet és sejtspecifikus tesztelésére, illetve olyan új biológiai útvonalak azonosítására, melyek a klasszikus farmakológiai kutatások során használt rendszerekben eddig nem voltak vizsgálhatóak.


A meglévő ős- és progenitor sejt alapú kísérletes modellekkel és az infrastruktúra fejlesztéssel olyan rendszer alakul ki, amely a potenciális gyógyszerhatóanyagok vizsgálatát eddig nem ismert területeken is lehetővé teszi. Az infrastruktúra részét képezik a fejlett sejttenyésztő és izoláló berendezések, a gén és fehérje expressziós szinten végezhető molekuláris biológiai módszerek és egy zárt, valós idejű time lapse fluoreszcens mikroszkóp alapú digitális képalkotó rendszer is, mely Szegeden az első ilyen high-throughput rendszer. A technológia alkalmas ipari méretű gyógyszerhatástani mérések gyors és pontos, nagy adatmennyiséget szolgáltató méréseinek elvégzésére, az adott sejtek szövetregenerációs potenciáljának mérésére és a sejtek differenciációs képességének folyamatos követésére is.


arculati_elem_regionalis_fejlesztesi_alapA laboratórium emellett biztosítja, hogy az SZTE kutatói olyan nemzetközi projektekhez csatlakozzanak, amelyekben sejtterápiás készítményeket alkalmaznak a scleroderma, a bőr égési sérüléseinek és a nem gyógyuló végtagfekélyek gyógyítására.




SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek