SZTE Info

Kiemelt_BA_Agykutato_brainstorming

SZAB közgyűlés: előadás a közoktatásról, Média-díj az SZTE két munkatársának is

A magyar közoktatás fejlődése – a tudomány felelőssége címmel tartott előadást Csapó Benő, az SZTE Prima Primissima díjas intézetvezető egyetemi tanára. A Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Területi Bizottsága közgyűlésén az évértékelés mellett átadták a Média-díjakat is. Elismerést kapott az SZTE Közkapcsolati Igazgatóság két sajtós munkatársa.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Mi a küldetése a – rövidítve SZAB-nak nevezett – Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Területi Bizottságának? A kérdésre válaszolt a SZAB 2016. február 25-én tartott közgyűlése.

 

A SZAB küldetései


Fülöp Ferenc, a SZAB elnöke szerint feladatuk, hogy rendezvényeikkel közel hozzák egymáshoz a 3 dél-alföldi megyében és a hármashatár túloldalán élő kutatókat. E célt szolgálta a 2015-beli több mint ötszáz rendezvényük. Ezeknek jobbára a SZAB szegedi székháza adott otthont. Rendeztek itt a doktori védéstől kezdve a több száz fős konferencián át a könyvbemutatóig számos érdekes programot.


SZAB_1_Fulop_F

A SZAB-rendezvények közül kiemelkedőnek nevezte a Martinek Tamás (SZTE) tudományos előadásával kísért közgyűlést; továbbá a Magyar Tudomány Ünnepéhez kötődő, az SZTE-vel és az SZBK-val együtt szervezett programokat. Ezek közül is kitűnt a 2015. november 3-i nyitány, mikor Pál Csaba (SZBK) az evolúcióról tartott előadást. Hasonlóképpen jeles programnak számított az MTÜ november 9-i országos megnyitó ünnepsége, melyen a tudomány működéséről beszélt az MTA elnöke, Lovász László, majd saját intézménye kutatómunkáját vázolta Szabó Gábor, az SZTE rektora és Ormos Pál, az SZBK főigazgatója.

A tudománynépszerűsítő programok közül a SZAB elnöke elismerésre méltónak nevezte a Móra Múzeumban otthonra találó Akadémikusok nyakkendő nélkül című portré-sorozatot, melynek szerkesztője, Lipták Mária munkáját a SZAB ezüstérmével ismerték el.

SZAB_4_Liptak

Mert az is küldetése a SZAB-nak, hogy közvetítse a tudományt a társadalom irányába, ösztönözze a tudomány népszerűsítését például a médiumokban. Az ilyen jellegű programok közül kiemelkedik a sajtó szerepét elismerő, a minőségi tudományos ismeretterjesztésre ösztönző médiapályázat, amelynek termését először 2015-ben díjazták. Fülöp Ferenc megköszönte, hogy a regionális sajtó és a pályázók törekvése a tudományos eredmények minél jobb színvonalú közvetítése. Kifejezte reményét, hogy a korábbinál is több elismerésre méltó alkotás születik, az eddiginél több dél-vidéki médium munkatársa és közössége jelentkezik a SZAB 4 kategóriában kiosztható Média-díja 2016. évi pályázati felhívására.


 

A múlt leltára és a jövő tervei


Beszámolt Fülöp Ferenc a SZAB 2015. évi munkájáról, tájékoztatás adott a 2016. évi tervekről. Köszönetet mondott a támogatóknak, köztük Szeged város önkormányzatának. A Szegedtől támogatásként kapott évi 500 ezer forintot a SZAB a fiatalok díjazására fordítja.


SZAB_2


Görög Márta, a SZAB tudományos titkára adott „leltárt” a SZAB szakbizottságainak tavalyi munkájáról. Ismertette a Szegedi Akadémiai Bizottság Szervezeti és Működési Szabályzatával kapcsolatos változásokat is.

A SZAB Közgyűlése kézfeltartással elfogadta a beszámolókat, megszavazta a módosításokat. Majd Kosztándi István (SZTE) és Zimán János, a Szegedi Szimfonikus Zenekar két előadóművésze Bartók Béla 44 Hegedű duó című sorozatából válogatást mutatott be.

 


Érvek a tényekre alapozott oktatáspolitika mellett


– Kevés a pénz és hiányzik a tudás – adta a közoktatás bajainak diagnózisát Csapó Benő egyetemi tanár. Az SZTE BTK Neveléstudományi Intézet 2015. évi Prima Primissima díjas vezetője A magyar közoktatás fejlődése – a tudomány felelőssége című tudományos előadásában a hazai helyzet negatívumait a finnországi és az észt modell pozitív példáival ellenpontozta.


SZAB_3_Csapo

A pénz hiányának nagyságrendjét azzal érzékeltette, hogy 2013-ban a közoktatásba fordított összeg a 2003-as évi 69 százaléka. Így Magyarország a fejlődő országok olyan csoportjába csúszott le, ahol a diákok tanítására, 15 éves korukig, személyenként kevesebb mint 50 ezer dollárt (körülbelül 11 millió forint) költenek.

A tudás hiányára – mint a PISA igazgatótanácsa magyar tagja és alelnöke – bemutatta: e nemzetközi kompetenciaméréseken 2009 óta radikálisan romlik a magyar gyerekek teljesítménye, főleg matematikából.

De a döntéshozók tudása is hiányosnak minősíthető az oktatáspolitikát illetően. Például azért, mert Magyarországon jelenleg 30 intézményben képeznek pedagógusokat. Holott e széttagoltság helyett – Csapó professzor szerint – elég lenne, ha csak a 4 legnagyobb egyetem – közte az SZTE – indítana tanár szakokat.

A tudományos lemaradás is jelentős. A magyar neveléstudomány messze elmarad a nemzetközi mezőnytől, illetve más tudományterületek (például az orvostudomány, az agrártudomány) magyarországi művelőinek az eredményeitől is. Holott a közoktatás fejlesztése nem lehet eredményes a neveléstudomány fejlesztése nélkül.

 

4 kategóriában díjazták a sajtómunkásokat


A SZAB 2015 évi Média pályázatának bíráló bizottsági elnöke, Csernus Sándor elmondta: idén 12 pályázó 21 pályaművét tették mérlegre. Kifejezte reményét, hogy jövőre több médiamunkás választja témának a tudományos eredmények népszerű ismertetését, mutat be kutatót, majd művét elküldi a SZAB – a támogatóknak köszönhetően – pénzdíjas Média pályázatára.

A legjobbaknak járó elismerést egy-egy szponzor képviselője mellett Fülöp Ferenc, a SZAB elnöke adta át.


SZAB_5_dijazottak


A Fotó kategóriában I. díjban részesült Bobkó Anna (az SZTE Közkapcsolati Igazgatóság sajtós munkatársa): Agykutató akcióban című fotósorozatának Agykutató brainstorming elnevezésű fotója. (A nyertes alkotás e tudósítás kiemelt fotójaként, míg a fénykép-sorozat itt megtekinthető) A díjat Gellért Ákos, a Naturtex Kft. ügyvezető igazgatója nyújtotta át (Bobkó Anna külföldi tartózkodása miatt Bobkó Juditnak). Díszoklevél elismerésben részesült: Frank Yvette Pál Csaba Bolyai-díjas szegedi biológusról készült foto sorozata.

Rádióriport kategóriában I. díjat vehetett át: Balázs Alexandra az Euroheadpain projekt című rádióriportjáért. Az elismerést Szeri Istvánné, a Bucó Kft. ügyvezető igazgatója adta át.

A Mozgókép kategória I. díjában részesült a Szeged Televízió (Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft.) Kvantum című, a szegedi tudósok munkáját bemutató magazinjának a 2015. május 5-i műsora. A nyertes pályaműben közreműködő munkatársak: Márok Tamás, D. Tóth Attila, Aradi Mónika, Rajhona Péter, Sümegi Nóra, Rajki Róbert. A kitüntető díjat Ormos Páltól, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont főigazgatójától az alkotó csoport nevében a Kvantum című műsor felelős szerkesztője, Márok Tamás, és a Szeged Televízió főszerkesztője, Kozó Attila vette át.


Az Írott kategóriában megosztott I. díjat adott ki a zsűri: Cservenák Zoltánnak a Kocsis Krisztián: a kábellopástól is vezet út az agykutatásig – Romatelepről jutott az SZTE doktori képzésbe című interjújáért; illetve Török Erikának a Nagy Tibor, az ízig-vérig tanárember című riportjáért. Díszoklevél elismerésben részesült Gajzer Erzsébet (az SZTE Közkapcsolati Igazgatóság sajtós munkatársa) a Világhírű tudósokkal együttműködve végez kutatásokat az SZTE Embertani Tanszék című tudósításáért itt elérhető. (Munkatársunk betegsége miatt nem tudott jelen lenni a díjátadón.) Valamint Kiss Tímea a Szinte nem ember, kinek szelfije nincsen című cikke. E kategória elismeréseit König Marianna, a MTA Területi Akadémiai Bizottságok Titkárságának igazgatója adta át Fülöp Ferenc társaságában.

A SZAB 2016. évi közgyűlése fogadással zárult, a SZAB székházában bemutatták Görbe Tamás, SZTE fiatal matematikusának kiállítását a szimmetriáról.


Szöveg és fotók: Újszászi Ilona

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 16.
  17:00 - 18:30
  Prof. Dr. J. Nagy László (SZTE BTK) beszél Gandhi munkásságáról, aki kijelölte a világ második lélekszámú országának, Indiának a XXI. századba vezető útját amely a Brit Gyarmatbirodalomból indulva erőszakmentesen vezetett el a függetlenségéig, kontrasztként a szelídséget megtestesítő Mahatma (Nagy Lélek) erőszakos halálával. Gandhi az emberiséget fenyegető halálos veszélyeket az alábbiakban fogalmazta meg: 1. Gazdagság, munka nélkül. 2. Élvezet, lelkiismeret nélkül. 3. Tudás, jellem nélkül. 4. Üzlet, erkölcs nélkül. 5. Tudomány, emberség nélkül. 6. Vallás, áldozatkészség nélkül. 7. Politika, elvek nélkül. Az SZTE professzorával Dr. Szalay István (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 17.
  13:00 - 16:30
  Az új évben is folytatódik a Mentor(h)áló Klub – ismét vadonatúj programmal várják az érdeklődőket! A klubfoglalkozás alkalmával a vendégek részt vehetnek a Lehet egy lappal több? c. játékos matematikai program bemutatásán – a foglalkozás szervezője a Mentor(h)áló egyik legaktívabb köznevelési partnerintézménye, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola! A foglalkozáson való részvétel továbbra is ingyenes. További információ:http://www.jgypk.hu/mentorhalo/lehet-egy-lappal-tobb/
 • január 17.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségeket bemutató sorozat főszereplője: Paluch-Kujáni Yvett. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar régészhallgatójának érdeklődése igen szerteágazó: az ásatásokon és a kutatómunkában az ókori barbár népek hitvilágát és gazdálkodását kutatja a Kárpát-medencében és a keleti területeken egyaránt. A Sófi-ösztöndíjas fiatallal Szalay István matematikus (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00