SZTE Info

Kiemelt_szabadegyetem_2016

Világcégek és hazai nagyvállalatok előadói a Szabadegyetemen

A „sötét oldal” kémiájáról és a gyógyszerfelfedezésekről, de a médiának a párkapcsolatokra gyakorolt hatásáról és a jogszabályi dzsungelben a túlélés esélyeiről is szó esik az SZTE Szabadegyetem – Szeged sorozat XVII. szemeszterében. Az előadók skálája a minisztertől kezdve a laboratórium vezetőn át a vezérigazgatóig terjed.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az egyik legnépszerűbb „általánosan művelő” tárgy az SZTE Szabadegyetem – Szeged sorozata. A 2016. február 10-én kezdődő XVII. szemeszterben az SZTE ipari és intézményi partnerei – jeles hazai és nemzetközi cégek és szervezetek vezető szakemberei – villantják föl az alkalmazott tudományok legújabb eredményeit.

 

  Példakép előadók

– Nagy hagyományokkal rendelkezik az SZTE szabadegyetemi előadás-sorozata. A 2016. tavaszi szemeszterre olyan előadókat kértünk fel, akik oktató kollégaként, öregdiákként vagy a Szegedi Tudományegyetem partnereként kötődnek intézményünkhöz. Meghívott előadóink példát mutathatnak az SZTE hallgatóinak az alkalmazott tudományok területén elért, de az egyetemi szférán túlmutató sikereikkel – fogalmaz a program szervezését irányító Martinek Tamás közkapcsolati rektorhelyettes.

„Ilyen még nem volt” – állítható a folyamatosan megújuló Szabadegyetem – Szeged sorozat következő 12 előadásáról.

2016 szenzációja az, hogy az SZTE Szabadegyetem - Szeged előadójaként olyan világcégek tudományhoz kötődő vezetői állnak a diákság elé, mint például a Shell, az Audi, az IBM, a Johnson and Johnson. De a szegedi egyetem a kutatás-fejlesztést fókuszba állító hazai nagyobb és kisebb vállalkozások számára is bemutatkozási lehetőséget ad. Így – többek között – a Richter és a T-Sejt Kft. lesz az alkalmazott tudományok szegedi követe. Sőt: e sorozatban például az igazságügyi miniszter és a Bűnügyi Szakértői Intézet képviselője is fontosnak tartja, hogy az SZTE TIK 700 egyetemistát befogadó kongresszusi termében kösse össze szakterületét a tudománnyal.

 

  Az University Extension hagyománya

Újjászületett az 1921-ben Szegedre befogadott, Kolozsvárról száműzött egyetemről átvett, az angol mintát átültető „népfőiskola” hagyománya. Egykor az Egyetem Barátainak Egyesülete rendezte a szabadegyetemet (University Extension).

1940-ben, Szent-Györgyi Albert mint rektor „a szabadegyetemi sorozatot kapcsolatba hozta a mai élettel, az előadások középpontjában a legkorszerűbb témák állnak” – írta a Délmagyarország 1941. február 16-án. 75 éve terítékre kerültek olyan témák, mint például a szegedi diákegység, amiről Szent-Györgyi Albert beszélt, A mesterséges ékköveket Koch Sándor mutatta be, míg Bruckner Győző előadásának címe: A kémiai szintézis csodái az emberi jólét szolgálatában.

A legjobb szegedi tudósok, kutatók mutatták be szakterületük egy-egy érdekes vagy fontos szeletét a 2005-ben induló Mindentudás Egyeteme – Szeged 5 szemeszterében. Majd a helyi tudományos potenciál felvonultatása jellemezte a Szabadegyetem – Szeged eddigi 16 szemeszterét is.

 

Gyöngyszemek az alkalmazott tudományok területéről

„Új ritmust hoz Szeged kulturális életébe” most is a szabadegyetemi előadássorozat – a korábbi szervezők céljaihoz hasonlatosan. Ugyanakkor „szokásos” a menetrend: az előadások szerdánként 18 órakor kezdődnek a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központja (Szeged, Ady tér 10.) kongresszusi termében.

Az előadás része az SZTE Szabadegyetem – Szeged tantárgynak, a hallgatók kreditpontot kapnak érte.

Az SZTE rögzíti a szabadegyetemi előadásokat. A program – az eddigi szemeszterekhez hasonlatosan – utólag megtekinthető lesz az SZTE honlapján: https://www.u-szeged.hu/szabadegyetem; illetve a televízió társaságok közül például a VTV Szeged műsorán is.

 

A Szabadegyetem – Szeged XVII. szemeszterének programja:

2016.

Február 10. – Aczél Petra (Budapesti Corvinus Egyetem): Benne vagyunk? Család és párkapcsolat az új médiakultúrában

 

Február 17. – Csesztregi Tamás (Bűnügyi Szakértői Intézet): Kábítószerek, designer drogok - a „sötét oldal” kémiája”

 

Február 24. – Szalma Sándor (Johnson and Johnson Kft.): Kihívások a transzlációs informatikában – prekompetitív válaszok?

 

Március 2. – Puskás László (Avidin Ltd.): Gyógyszerfelfedezés – a véletlen és a szándékos tervezés szerepe

 

Március 9. – Frank Péter (Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft.): Autonóm haszonjárművek fejlesztése

 

Március 23. – Sepp Norbert (IBM Magyarország Kft.): Watson, az első kognitív számítógép - társ vagy vetélytárs?

 

Április 6. – Ifj. Bogsch Erik (Richter Gedeon Nyrt.): Biohasonló termékek – revolúció vagy evolúció az egészségügynek?

 

Április 13. – Katona Tamás (ContiTech Rubber Industrial Kft.): Az elmúlt 50 év innovációi a szegedi gumigyárban

 

Április 20. – Ifj. Domokos László (Shell Global Solutions International BV ): Második generációs bioüzemanyagok – Van-e élet az első generáció után?

 

Április 27. – Krenács László (Daganatpatológiai és Molekuláris Diagnosztikai Laboratórium, T-Sejt Kft.): A modern patológia szerepe az orvosi diagnosztikában


Május 4. – Feszty Dániel (Audi Hungaria Motor Kft.): A láthatatlan megértése felé – párhuzamok a járműipari és repülőgép-ipari kutatások között, az áramlástan tükrében

 

Május 11. – Trócsányi László (Igazságügyi Minisztérium): Élet vagy túlélés a jogszabályok dzsungelében – egy világjelenség margójára

 

További információ:

http://www.u-szeged.hu/szabadegyetem/szabadegyetem-szeged-xvii

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.