Bezár

Hírarchívum

5,5 millió forintos eszközt vásárolt az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája

5,5 millió forintos eszközt vásárolt az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája

2016. január 04.
2 perc

Évente több száz olyan beteget lát el az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, akik inkontinencia, vagy kismedencei gyulladás tüneteivel fordulnak orvoshoz. A most megvásárolt úgynevezett urodynamiás készülék ezen betegek kivizsgálásához nélkülözhetetlen. A három dél-alföldi megyében egyébként jelenleg ez az egyetlen ilyen profilú ambulancia.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

_MG_4040Újabb berendezéssel gazdagodott a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ: ezúttal a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán került beszerzésre egy úgynevezett urodynamiás készülék, amely több száz beteg életminőségének javításához járul hozzá. Jelenleg hasonló profilú ambulancia – ahol nőgyógyászok és urológusok együtt látják el a betegeket - a három dél-alföldi megyében nem működik.

 

A klinikán évente közel félszáz olyan pácienst vizsgálnak meg, akik inkontinencia, vagy kismedencei gyulladás panaszaival fordulnak orvoshoz. A most megvásárolt 5,5 millió forint értékű berendezéssel az orvosok fel tudják mérni az alsó húgyutak funkcióját, majd ez alapján a lehető legoptimálisabb kezelést tudják kiválasztani a betegek részére. A műtött páciensek esetében pedig a beavatkozások sikerességének objektív meghatározásában segít a készülék. Emellett alkalmas az urológiai-nőgyógyászati – szakszóval uro-gynecológiai – eredetű vizelettartási rendellenességek vizsgálatára, valamint a neurológiai rendellenességek feltárására is, aminek révén a szakemberek képesek lesznek a neurogen hólyagkárosodásról pontos diagnózissal szolgálni a neurológiai és az idegsebészeti klinika számára is.

 

_MG_4035„A készülék beszerzésével a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika le tudja cserélni az 1996-ban felszerelt, jelenleg már csak hatalmas költségekkel szervizelhető készüléket, ami azért is nagy jelentőségű, mert inkontinenciában és kismedencei süllyedésben a felnőtt nőlakosság 10-11 százaléka szenved. A betegek száma életkorral emelkedik. Ismerve a betegek előfordulási arányát a dél-alföldi régióban 20-30 ezer hasonló problémával küszködő nőbeteg él. A most beszerzésre kerülő készülék ezen betegek életminőségén segít majd” - mondta Németh Gábor, a klinika igazgatója.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek