Bezár

Hírarchívum

kolcsey-emlekplakett2016

Az Agórában köszöntötték a kultúra kiválóságait

Az Agórában köszöntötték a kultúra kiválóságait

2016. január 25.
2 perc

Kölcsey-éremmel jutalmazták a Magyar Kultúra Napja alkalmából Egyed Erika kulturális szakembert, Sin Katalin gordonkaművészt, Sinkó János festőművészt és a 90 éves Szegedi Egyetemi Énekkart.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát – erre a Magyar Kultúra Napjával emlékezünk, amelyhez kapcsolódóan rendezték meg január 21-én a Magyar Kultúra Napja városi díszünnepségét a Szent-Györgyi Albert Agórában, ahol idén is köszöntötték a kultúra kiválóságait.


A díszoklevelet és a város címerével ellátott aranygyűrűt azok a Szeged kulturális életében meghatározó személyiségek kapták, akik tevékenységükkel, alkotásaikkal országos és nemzetközi hírnevet szereztek a Tisza-parti városnak. Az ünnepségen a város kultúrájáért sokat dolgozó művészek, előadók, kultúraszervezők és mecénások Kölcsey-érmet vehettek át.


Szeged kultúrájáért aranygyűrűt vett át Solymos László alpolgármestertől Kerek Attiláné együttesvezető, koreográfus, Szurdi Zsolt tanár, zenész, a Szegedi Rock Klub vezetője és Szabó Tamás restaurátorművész.


kolcsey_emlekerem
Az ünnepségen készült fotók megtekinthetőek itt:


Tizenegyen kaptak Kölcsey-érmet, köztük a Szegedi Tudományegyetemről Egyed Erika kulturális szakember, Sin Katalin, gordonkaművész, az SZTE ZMK Zeneművészeti Kar Vonós Tanszék tanszékvezető főiskolai docense, Sinkó János festőművész, az SZTE JGYPK Művészeti Intézet Rajz-művészettörténeti Tanszék főiskolai docense és a Szegedi Egyetemi Énekkar képviselői.


_MG_4288A Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett ünnepségsorozat Szegeden Kölcsey Ferenc Dóm téri mellszobrának koszorúzásával kezdődött. Az ünnepségen az SZTE képviseletében részt vett Martinek Tamás az SZTE Közkapcsolati Igazgatója, Tajti Gabriella az SZTE Kulturális Irodájának vezetője és Egyed Erika az iroda munkatársa.



Elismerések, kitüntetések


Szeged Kultúrájáért díj

Kerek Attiláné együttesvezető, koreográfus
Szabó Tamás restaurátorművész
Szurdi Zsolt tanár, zenész, a Szegedi Rock Klub vezetője

Kölcsey-érem

Sinkó János festőművész
Szegedi Egyetemi Énekkar
Finta János zenei szervező
Bátyi Zoltán író, újságíró
Szabó Gabi színművész
Hajszán Kitti táncművész
Egyed Erika kulturális szakember
Bajusz Jánosné könyvtáros
Simoncsics Pál néptáncos, koreográfus
Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke
Sin Katalin gordonka-művész, zenepedagógus

 

SZTEinfo

Fotók: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek