SZTE Info

KaraszAnna

„Küldetés teljesítve”

Kárász Anna a floridai edzőtáborból, egy átedzett nap után adott nekünk Skype-interjút. Ismert mosolygóssága, lelkesedése több ezer kilométer távolságról is baráti hangulatúvá tette a beszélgetést, amelyből kiderült, mi az, amire most igazán intenzíven koncentrál, mit kapott ő az szegedi egyetemtől, és hogyan szeretné később kamatoztatni a gazdálkodás és menedzsment szakon szerzett tudást.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Tekinthetjük-e már úgy a következő hónapokat, mint a 2016-os Rio de Janeiro-i Olimpiára való felkészülés időszakát?

 

Igazság szerint a jövő évben lesz két válogató versenyünk, amelyek alapján kiderül, hogy ki kerül az olimpiai csapatba, viszont az utóbbi két év eredményei alapján az esélyesek között vagyok, így végül is mondhatjuk, hogy az olimpiai felkészülést kezdtük meg október elején.

 

Hogyan néz ki ilyenkor egy napod akár az itthon, akár a most zajló floridai edzőtáborban?

 

Minkét helyen nagyjából ugyanúgy. Reggel felkelek, egy gyors reggeli után, 8 óra körül pedig kezdődik a vízi edzés, amit egy kiegészítő edzés követ futással vagy kondival. A délelőttöt 13 óra körül zárjuk, utána van egy kis pihenőidőnk, evéssel és többnyire alvással, amit megint vízi edzés követ. Jelenleg egy alapozó időszakot élünk, hosszabb jellegű, állóképességet fejlesztő tréningekkel. Ha olyan 18 óra körül végzünk, akkor jut egy kis idő a társasággal lenni, főzni és közösen vacsorázni. Itt Floridában egy nemzetközi csapatba csöppentem, svédekkel, norvégokkal, dánokkal, kanadaiakkal és egy ausztrál lánnyal. Nagyon élvezem a közösségben töltött órákat, szuper a hangulat.

 

Mi motivál a nehezebb napokon?

 

Alapvetően az, hogy nyilván mindig szeretnék jobb lenni saját magamnál, elsősorban a saját magam korlátait leküzdeni, tehát nagyobb teljesítményt nyújtani jövőre, mint idén.

A nehezebb napokon mindig bevillan, hogy az ellenfeleim éppen hogyan edzhetnek, vagy hogy idén jobb akarok lenni annál, akitől idén kikaptam. Mindezek mindig motivációt adnak, hogy az ember túljusson holtpontokon vagy átlépjen küszöböket.

 

Jártál a GTK gazdálkodás és menedzsment szakjára. Hogyan tudtad akkor beosztani az idődet?

 

KA_szegedmaFebruárban államvizsgáztam, de még nincs meg a diplomám, pont most kezdtem el angoltanárhoz járni, mert szükségem van hozzá a felsőfokú nyelvvizsgára. Nagy megkönnyebbülés, hogy a sulit befejeztem, mert mondhatom, hogy amíg egyetemre jártam, addig nagyon mást nem csináltam, mint edzettem és tanultam. Ez az első évem 2010 óta, hogy kicsit felszabadultabb vagyok, jobban élhetek a hobbijaimnak vagy bárminek. Nincs sok időm az edzéseken kívül, de azért jobb, hogy nincs már több kötelezettség.

A terv eredetileg is az volt, hogy még az olimpiai felkészülés előtt fejezzem be az egyetemet, úgyhogy a „küldetés” teljesítve.

 

Mivel szeretnél foglalkozni kicsit idősebb korodban?

 

Jó kérdés, nagyon nehéz ezt akkor megválaszolni, amikor az ember ennyire másra fókuszál. Nem nagyon látok még túl a kajakos éveimen, de azért választottam a gazdálkodás és menedzsment szakot, mert praktikusnak tűnt. Egyébként világ életemben építész szerettem volna lenni, a művészetek sokkal jobban érdekeltek, viszont a kajakozásban annyira elmerültem, hogy a versenyzést nem akartam abbahagyni, és láttam, hogy ezt egy építészmérnök szakkal nem tudnám együtt csinálni.

 

Praktikus okokból választottam tehát a gazdálkodás és menedzsment szakot, amivel szerintem elég sok irányba el lehet indulni akkor is, ha valahol el szeretnél helyezkedni és akkor is, ha magánvállalkozást hoznál létre. Én egyre nagyobb valószínűségét látom annak, hogy később is a sport területén maradjak, és a közgázos diploma hasznos lehet, ha bármilyen klubnál vagy szövetségnél szeretnék dolgozni.

 

Volt-e valaki az egyetemi évek alatt a tanáraid, a barátaid között, aki hozzá tudott még tenni ahhoz, aki most vagy.

 

Úgy érzem, hogy nagyon sokat kaptam az egyetemtől és az ottani baráti társaságtól. Jelenleg nem igazán találkozom ezekkel az emberekkel, nyilván azért, mert sokat utazom, keveset vagyok itthon. A tanulmányaim során a tanáraim segítőkészek voltak, igazából kivétel nélkül mindenki támogatott, mindig elfogadták, hogy egyéb elfoglaltságaim is vannak. Dr. Deák István tanár úr – aki mindig kifejezetten örült az eredményeimnek - a mai napig szokott gratuláló üzeneteket küldeni. Nagyon jól esik, hogy követi a pályafutásomat. Amikor az egyetemen elsős voltam, és a Móra Ferenc Szakkollégiumban laktam, összebarátkoztam három lánnyal, akikkel a mai napig tartom a kapcsolatot. Ha ők nincsenek, szerintem elvesztem volna abban, hogy mikor mire készüljek, mit tanuljak. Rengeteget segítettek. Nyilván nem heti szinten beszélgetünk, de örülünk, hogy ha egy évben egyszer látjuk egymást.

 

Mi a kitűzött cél, ha kijutsz az olimpiára?

 

Ahogyan azt gondolom, hogy minden Olimpiára kijutott sportolónak, nekem is mindenképpen az a vágyam, hogy olimpiai bajnoki címet szerezzek. Magyar kajakosként azt mondom, hogy ez már szinte elvárás, de elődeink mindenképpen nagyon magasra tették a lécet. Nyilvánvalóan azt szeretném bebizonyítani, hogy én is vagyok olyan jó, hogy ezt meg tudjam csinálni.

 

A jubileumi SZTE Alma Mater Magazin további cikkeit itt olvashatja.


fotó: szegedma.hu, Kárász Anna facebook oldal

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. március 20.

IMG_5825

Több mint 700 szerző 1700 könyve jelent meg eddig a József Attila Tudományos Egyetemi Kiadó és Nyomda (JATEPress) gondozásában. A kezdetben ofszet, ma már digitális nyomdagépen 1991 óta készülnek az SZTE oktatóinak, kutatóinak főként tudományos témájú kötetei, hiszen a kiadó egyik legfontosabb célja, hogy publikálási lehetőséget nyújtson az egyetem munkatársainak. Szőnyi Etelka főszerkesztővel beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 27.
  18:00 - 19:00
  Melyek a halogatás leggyakoribb okai? Mit tehetünk ellene? Tudjuk-e befolyásolni a halogatást? Kik halogatnak inkább? A nők vagy férfiak? A fiatalok vagy az idősebbek? Vendégünk a téma 1. számú hazai szakembere, dr. Takács Ildikó halogatáskutató, pszichológus! Az előadás a halogatók jellemzőit, magatartási sajátosságait mutatja be, olyan pszichológiai jelenségek kapcsán, mint az önbénítás, a kudarcfélelem és a tökéletességre törekvés.
 • május 28.
  09:00 - 15:00
  AZ SZTE Innovációs Hét 2019 programsorozat (2019. május 28-30.) 2019. május 28-án veszi kezdetét a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában. A szakmai programokból álló Innovációs Hét első napján az SZTE hallgatói egy gyakorlatorientált workshopon vehetnek részt, ahol üzleti kommunikációról hallhatnak előadást és gyakorlati PR tudásra tehetnek szert. Az esemény nyitánya után megkezdik a diákok képzését, melyet Szelei Balázs a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Budapesti Gazdasági Egyetem, Miskolci Egyetem oktatója fog megtartani.
 • május 28.
  15:00 - 16:00
 • május 28.
  17:00 - 18:00
  Május 28. és június 1. között kerül megrendezésre Szegeden a III. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek külföldi versenyfilmjeit idén is a BTK fordító és tolmács mesterképzésének hallgatói fordították magyarra.
 • május 28.
  17:00 - 18:00