SZTE Info

KaraszAnna

„Küldetés teljesítve”

Kárász Anna a floridai edzőtáborból, egy átedzett nap után adott nekünk Skype-interjút. Ismert mosolygóssága, lelkesedése több ezer kilométer távolságról is baráti hangulatúvá tette a beszélgetést, amelyből kiderült, mi az, amire most igazán intenzíven koncentrál, mit kapott ő az szegedi egyetemtől, és hogyan szeretné később kamatoztatni a gazdálkodás és menedzsment szakon szerzett tudást.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Tekinthetjük-e már úgy a következő hónapokat, mint a 2016-os Rio de Janeiro-i Olimpiára való felkészülés időszakát?

 

Igazság szerint a jövő évben lesz két válogató versenyünk, amelyek alapján kiderül, hogy ki kerül az olimpiai csapatba, viszont az utóbbi két év eredményei alapján az esélyesek között vagyok, így végül is mondhatjuk, hogy az olimpiai felkészülést kezdtük meg október elején.

 

Hogyan néz ki ilyenkor egy napod akár az itthon, akár a most zajló floridai edzőtáborban?

 

Minkét helyen nagyjából ugyanúgy. Reggel felkelek, egy gyors reggeli után, 8 óra körül pedig kezdődik a vízi edzés, amit egy kiegészítő edzés követ futással vagy kondival. A délelőttöt 13 óra körül zárjuk, utána van egy kis pihenőidőnk, evéssel és többnyire alvással, amit megint vízi edzés követ. Jelenleg egy alapozó időszakot élünk, hosszabb jellegű, állóképességet fejlesztő tréningekkel. Ha olyan 18 óra körül végzünk, akkor jut egy kis idő a társasággal lenni, főzni és közösen vacsorázni. Itt Floridában egy nemzetközi csapatba csöppentem, svédekkel, norvégokkal, dánokkal, kanadaiakkal és egy ausztrál lánnyal. Nagyon élvezem a közösségben töltött órákat, szuper a hangulat.

 

Mi motivál a nehezebb napokon?

 

Alapvetően az, hogy nyilván mindig szeretnék jobb lenni saját magamnál, elsősorban a saját magam korlátait leküzdeni, tehát nagyobb teljesítményt nyújtani jövőre, mint idén.

A nehezebb napokon mindig bevillan, hogy az ellenfeleim éppen hogyan edzhetnek, vagy hogy idén jobb akarok lenni annál, akitől idén kikaptam. Mindezek mindig motivációt adnak, hogy az ember túljusson holtpontokon vagy átlépjen küszöböket.

 

Jártál a GTK gazdálkodás és menedzsment szakjára. Hogyan tudtad akkor beosztani az idődet?

 

KA_szegedmaFebruárban államvizsgáztam, de még nincs meg a diplomám, pont most kezdtem el angoltanárhoz járni, mert szükségem van hozzá a felsőfokú nyelvvizsgára. Nagy megkönnyebbülés, hogy a sulit befejeztem, mert mondhatom, hogy amíg egyetemre jártam, addig nagyon mást nem csináltam, mint edzettem és tanultam. Ez az első évem 2010 óta, hogy kicsit felszabadultabb vagyok, jobban élhetek a hobbijaimnak vagy bárminek. Nincs sok időm az edzéseken kívül, de azért jobb, hogy nincs már több kötelezettség.

A terv eredetileg is az volt, hogy még az olimpiai felkészülés előtt fejezzem be az egyetemet, úgyhogy a „küldetés” teljesítve.

 

Mivel szeretnél foglalkozni kicsit idősebb korodban?

 

Jó kérdés, nagyon nehéz ezt akkor megválaszolni, amikor az ember ennyire másra fókuszál. Nem nagyon látok még túl a kajakos éveimen, de azért választottam a gazdálkodás és menedzsment szakot, mert praktikusnak tűnt. Egyébként világ életemben építész szerettem volna lenni, a művészetek sokkal jobban érdekeltek, viszont a kajakozásban annyira elmerültem, hogy a versenyzést nem akartam abbahagyni, és láttam, hogy ezt egy építészmérnök szakkal nem tudnám együtt csinálni.

 

Praktikus okokból választottam tehát a gazdálkodás és menedzsment szakot, amivel szerintem elég sok irányba el lehet indulni akkor is, ha valahol el szeretnél helyezkedni és akkor is, ha magánvállalkozást hoznál létre. Én egyre nagyobb valószínűségét látom annak, hogy később is a sport területén maradjak, és a közgázos diploma hasznos lehet, ha bármilyen klubnál vagy szövetségnél szeretnék dolgozni.

 

Volt-e valaki az egyetemi évek alatt a tanáraid, a barátaid között, aki hozzá tudott még tenni ahhoz, aki most vagy.

 

Úgy érzem, hogy nagyon sokat kaptam az egyetemtől és az ottani baráti társaságtól. Jelenleg nem igazán találkozom ezekkel az emberekkel, nyilván azért, mert sokat utazom, keveset vagyok itthon. A tanulmányaim során a tanáraim segítőkészek voltak, igazából kivétel nélkül mindenki támogatott, mindig elfogadták, hogy egyéb elfoglaltságaim is vannak. Dr. Deák István tanár úr – aki mindig kifejezetten örült az eredményeimnek - a mai napig szokott gratuláló üzeneteket küldeni. Nagyon jól esik, hogy követi a pályafutásomat. Amikor az egyetemen elsős voltam, és a Móra Ferenc Szakkollégiumban laktam, összebarátkoztam három lánnyal, akikkel a mai napig tartom a kapcsolatot. Ha ők nincsenek, szerintem elvesztem volna abban, hogy mikor mire készüljek, mit tanuljak. Rengeteget segítettek. Nyilván nem heti szinten beszélgetünk, de örülünk, hogy ha egy évben egyszer látjuk egymást.

 

Mi a kitűzött cél, ha kijutsz az olimpiára?

 

Ahogyan azt gondolom, hogy minden Olimpiára kijutott sportolónak, nekem is mindenképpen az a vágyam, hogy olimpiai bajnoki címet szerezzek. Magyar kajakosként azt mondom, hogy ez már szinte elvárás, de elődeink mindenképpen nagyon magasra tették a lécet. Nyilvánvalóan azt szeretném bebizonyítani, hogy én is vagyok olyan jó, hogy ezt meg tudjam csinálni.

 

A jubileumi SZTE Alma Mater Magazin további cikkeit itt olvashatja.


fotó: szegedma.hu, Kárász Anna facebook oldal

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 21.
  10:30 - 13:00
  Halasi Gyula – Szén-dioxid hidrogénezése kontrollált méretű Pt adalékolt NiO hordozós katalizátorokon, in-situ technikák alkalmazása című előadásával kezdődik a Katalizis nap. Az utolsó előadó: Pap József Sándor, aki Cu-komplexek alkalmazása elektrokatalitikus vízbontásban címmel tart bemutatót. A program szervezője: a SZAB Kémiai Szakbizottság Anyagtudományi Munkabizottság, SZTE Kémiai Intézet, MTA EK Felületkémiai és Katalízis Laboratórium.
 • március 21.
  15:00 - 17:30
  A konferencia és kerekeasztal-beszélgetés témája: az SZTE a szegedi sportsikerekért. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar az EFOP-3.4.3-16-2016-00014 azonosító számú A Szegedi Tudományegyetem oktatási és szolgáltatási teljesítményének innovatív fejlesztése a munkaerőpiaci és a nemzetközi verseny kihívásaira való felkészülés jegyében című pályázat „Megengedett teljesítménynövelési lehetőségek - antidopping szaktanácsadás” pályázati projekt megvalósításának nyitó konferenciáján Dr. Csonka Csaba sportügyekért felelős rektori megbízott, egyetemi docens mond köszöntőt. A táplálkozás szerepe a felkészítésben címmel díszelőadást tart Dr. Martos Éva orvosprofesszor, a Testnevelési Egyetem (TE) Sport-táplálkozástudományi Központjának vezetője, a Magyar Sportorvos Társaság elnöke tartja. A projektet Dr. Török László, Dr. Győri Ferenc, Dr. Márton János, Dr. Mikulán Rita, Ulrichné Varga Rita, Komár Réka mutatja be. Az egyetem és a sportegyesületek képviselőinek kerekasztal-beszélgetését Kecse Nagy Sándor kommunikációs menedzser vezeti. A szervezők kérik az előzetes regisztrációt az egyetemi.sportorvos@gmail.com e-mail címre!
 • március 21.
  17:30 - 18:30
 • március 21.
  17:55 - 19:00
  A Szabadegyetem – Szeged rendezvény-sorozatban Karikó Sándor Ki a nevelés gazdája? címmel tart előadást. Többek között arról esik szó, hogy hogy bár úgy tűnik, a neveléshez mindenki ért, mégis egy sor lapos ismeret, tévhit kering ebben a témában. És főként az a gond, hogy mintha nem lenne gazdája ennek a fontos tevékenységnek. A prezentációs előadás új és sajátos megközelítést kínál fel, amely hasznos lehet minden egyetemi szakos hallgatónak: alapvetően filozófiai, etikai és pedagógiai jellegű összefoglalást tartalmaz. További információ: https://www.u-szeged.hu/szabadegyetem/ki-neveles-gazdaja