SZTE Info

Egyetemi Pantheon a Szeged Arton

Szeged Art címmel rendez hagyományteremtő művészeti fesztivált a Szegedi Városkép és Piac Kft., amelyen megtekinthető az Egyetemi Pantheon, az SZTE Fogorvostudományi Kar és a Mérnöki Kar professzorainak arcképeiből rendezett kiállítás is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem is kapcsolódik a Szegedi Városkép és Piac Kft. által első alkalommal megrendezett Szegetd ART fesztiválhoz, amely július 21-én, csütörtökön kezdődik. A programok sorát 17 órakor zenés felvonulás nyitja a Széchenyi térről a Dugonics térre, ahol Szabó Sándor országgyűlési képviselő nyitja meg a fesztivált, egyben a Figuráció-nonfiguráció című szabadtéri szoborkiállítást is.


18 órakor Kiss Ernő és az Újszegedi Versmondókör mutatja be Múzsák testvérisége címmel a szegedi költők képzőművészekhez illetve alkotásaikhoz szóló verseit.


A Szegedi Tudományegyetem rektori hivatalának átriumában 18.30-kor Prof. Dr. Nagy Katalin rektorhelyettes nyitja meg az Egyetemi Pantheon című kiállítást, amelyet az SZTE Fogorvostudományi Kar és a Mérnöki Kar professzorainak arcképeiből rendeztek. Ugyancsak itt nyílik meg Mitológi-akt címmel Vinkler László festőművész alkotásaiból rendezett kiállítás is, köszöntőt Tandi Lajos, a fesztivál kurátora mond. A kiállítás hétköznap 8-20 óráig, hétvégén 11-től 20 óráti tekinthető meg.


A kiállításmegnyitókat követően a Szeged ART fesztivál első napját térzene zárja, 19 órától az Alkalmi járat formáció - Gyuricza Sándor és Csallner András gitárművészek - játszanak a Dugonics téren.


Pénteken, július 22-én déltuán fél 5-től a Kárász utca-Kölcsey utca sarkán Huszár Gergely gitárművész utcazene koncertját hallgathatják meg az érdeklődők, 17 órától Ki nevet a végén - Szűcs Édua karikatúrái tekinthetők meg a Kölcsey utcában. Ugyanitt megtekinthetők Papp György népi humoros alkotásai, a Klauzál téren pedig régi szegedi képeslapokat nézhet meg a közönség temesvári László gyűjteményéből.


A fesztivál vasárnap zárul: 14 órától a Szegedi Szépmíves Céh és a Szőregi Művésztelep tagjai festenek a Móra parkban, 17 órától a Dodgem zenél a Dugonics téren, 19 órtóül pedig Marshing Jazz Band koncert lesz a Klauzál téren.

 

A Szegedi Városkép és Piac Kft. nyári programjai különleges és egyedi környezetbe helyezik a művészeti alkotásokat, ezzel is megnövelve a város vonzerejét.


Nem titkolt szándék, hogy a Szeged gyönyörű utcáin és terein nézelődő városlakók és turisták „belesétáljanak” egy-egy művészeti alkotásba, legyen szó zenéről, képzőművészetről vagy éppen táncról.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.