SZTE Info

Egyetemi Pantheon a Szeged Arton

Szeged Art címmel rendez hagyományteremtő művészeti fesztivált a Szegedi Városkép és Piac Kft., amelyen megtekinthető az Egyetemi Pantheon, az SZTE Fogorvostudományi Kar és a Mérnöki Kar professzorainak arcképeiből rendezett kiállítás is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem is kapcsolódik a Szegedi Városkép és Piac Kft. által első alkalommal megrendezett Szegetd ART fesztiválhoz, amely július 21-én, csütörtökön kezdődik. A programok sorát 17 órakor zenés felvonulás nyitja a Széchenyi térről a Dugonics térre, ahol Szabó Sándor országgyűlési képviselő nyitja meg a fesztivált, egyben a Figuráció-nonfiguráció című szabadtéri szoborkiállítást is.


18 órakor Kiss Ernő és az Újszegedi Versmondókör mutatja be Múzsák testvérisége címmel a szegedi költők képzőművészekhez illetve alkotásaikhoz szóló verseit.


A Szegedi Tudományegyetem rektori hivatalának átriumában 18.30-kor Prof. Dr. Nagy Katalin rektorhelyettes nyitja meg az Egyetemi Pantheon című kiállítást, amelyet az SZTE Fogorvostudományi Kar és a Mérnöki Kar professzorainak arcképeiből rendeztek. Ugyancsak itt nyílik meg Mitológi-akt címmel Vinkler László festőművész alkotásaiból rendezett kiállítás is, köszöntőt Tandi Lajos, a fesztivál kurátora mond. A kiállítás hétköznap 8-20 óráig, hétvégén 11-től 20 óráti tekinthető meg.


A kiállításmegnyitókat követően a Szeged ART fesztivál első napját térzene zárja, 19 órától az Alkalmi járat formáció - Gyuricza Sándor és Csallner András gitárművészek - játszanak a Dugonics téren.


Pénteken, július 22-én déltuán fél 5-től a Kárász utca-Kölcsey utca sarkán Huszár Gergely gitárművész utcazene koncertját hallgathatják meg az érdeklődők, 17 órától Ki nevet a végén - Szűcs Édua karikatúrái tekinthetők meg a Kölcsey utcában. Ugyanitt megtekinthetők Papp György népi humoros alkotásai, a Klauzál téren pedig régi szegedi képeslapokat nézhet meg a közönség temesvári László gyűjteményéből.


A fesztivál vasárnap zárul: 14 órától a Szegedi Szépmíves Céh és a Szőregi Művésztelep tagjai festenek a Móra parkban, 17 órától a Dodgem zenél a Dugonics téren, 19 órtóül pedig Marshing Jazz Band koncert lesz a Klauzál téren.

 

A Szegedi Városkép és Piac Kft. nyári programjai különleges és egyedi környezetbe helyezik a művészeti alkotásokat, ezzel is megnövelve a város vonzerejét.


Nem titkolt szándék, hogy a Szeged gyönyörű utcáin és terein nézelődő városlakók és turisták „belesétáljanak” egy-egy művészeti alkotásba, legyen szó zenéről, képzőművészetről vagy éppen táncról.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 17.
  13:00 - 16:30
  Az új évben is folytatódik a Mentor(h)áló Klub – ismét vadonatúj programmal várják az érdeklődőket! A klubfoglalkozás alkalmával a vendégek részt vehetnek a Lehet egy lappal több? c. játékos matematikai program bemutatásán – a foglalkozás szervezője a Mentor(h)áló egyik legaktívabb köznevelési partnerintézménye, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola! A foglalkozáson való részvétel továbbra is ingyenes. További információ:http://www.jgypk.hu/mentorhalo/lehet-egy-lappal-tobb/
 • január 17.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségeket bemutató sorozat főszereplője: Paluch-Kujáni Yvett. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar régészhallgatójának érdeklődése igen szerteágazó: az ásatásokon és a kutatómunkában az ókori barbár népek hitvilágát és gazdálkodását kutatja a Kárpát-medencében és a keleti területeken egyaránt. A Sófi-ösztöndíjas fiatallal Szalay István matematikus (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00
 • január 18. 10:00 - 19. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportja tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferenciát. A konferencia a nyelvtechnológia területén végzett kutatások és eredményeik ismertetésének ad otthont. Fõ célja az elvégzett vagy folyamatban lévõ kutatások és fejlesztések legaktuálisabb eredményeinek bemutatása, de lehetõség nyílik hallgatói projektek, ill. a nyelvtechnológia ipari alkalmazásainak ismertetésére is. További információ: http://rgai.inf.u-szeged.hu/index.php?lang=hu&page=mszny2018