SZTE Info

Egyetemi Pantheon a Szeged Arton

Szeged Art címmel rendez hagyományteremtő művészeti fesztivált a Szegedi Városkép és Piac Kft., amelyen megtekinthető az Egyetemi Pantheon, az SZTE Fogorvostudományi Kar és a Mérnöki Kar professzorainak arcképeiből rendezett kiállítás is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem is kapcsolódik a Szegedi Városkép és Piac Kft. által első alkalommal megrendezett Szegetd ART fesztiválhoz, amely július 21-én, csütörtökön kezdődik. A programok sorát 17 órakor zenés felvonulás nyitja a Széchenyi térről a Dugonics térre, ahol Szabó Sándor országgyűlési képviselő nyitja meg a fesztivált, egyben a Figuráció-nonfiguráció című szabadtéri szoborkiállítást is.


18 órakor Kiss Ernő és az Újszegedi Versmondókör mutatja be Múzsák testvérisége címmel a szegedi költők képzőművészekhez illetve alkotásaikhoz szóló verseit.


A Szegedi Tudományegyetem rektori hivatalának átriumában 18.30-kor Prof. Dr. Nagy Katalin rektorhelyettes nyitja meg az Egyetemi Pantheon című kiállítást, amelyet az SZTE Fogorvostudományi Kar és a Mérnöki Kar professzorainak arcképeiből rendeztek. Ugyancsak itt nyílik meg Mitológi-akt címmel Vinkler László festőművész alkotásaiból rendezett kiállítás is, köszöntőt Tandi Lajos, a fesztivál kurátora mond. A kiállítás hétköznap 8-20 óráig, hétvégén 11-től 20 óráti tekinthető meg.


A kiállításmegnyitókat követően a Szeged ART fesztivál első napját térzene zárja, 19 órától az Alkalmi járat formáció - Gyuricza Sándor és Csallner András gitárművészek - játszanak a Dugonics téren.


Pénteken, július 22-én déltuán fél 5-től a Kárász utca-Kölcsey utca sarkán Huszár Gergely gitárművész utcazene koncertját hallgathatják meg az érdeklődők, 17 órától Ki nevet a végén - Szűcs Édua karikatúrái tekinthetők meg a Kölcsey utcában. Ugyanitt megtekinthetők Papp György népi humoros alkotásai, a Klauzál téren pedig régi szegedi képeslapokat nézhet meg a közönség temesvári László gyűjteményéből.


A fesztivál vasárnap zárul: 14 órától a Szegedi Szépmíves Céh és a Szőregi Művésztelep tagjai festenek a Móra parkban, 17 órától a Dodgem zenél a Dugonics téren, 19 órtóül pedig Marshing Jazz Band koncert lesz a Klauzál téren.

 

A Szegedi Városkép és Piac Kft. nyári programjai különleges és egyedi környezetbe helyezik a művészeti alkotásokat, ezzel is megnövelve a város vonzerejét.


Nem titkolt szándék, hogy a Szeged gyönyörű utcáin és terein nézelődő városlakók és turisták „belesétáljanak” egy-egy művészeti alkotásba, legyen szó zenéről, képzőművészetről vagy éppen táncról.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.