Bezár

Hírarchívum

kiemelt_SZTE-BHE-egyuttmukodes

Stratégiai megállapodást kötött az SZTE és a BHE Csoport

Stratégiai megállapodást kötött az SZTE és a BHE Csoport

2016. július 25.
3 perc

Az együttműködés során az SZTE és a BHE Innovációs és Befektetési Kft. többek között az SZTE tulajdonát képező szolgálati találmányok és know-how-k értékesítésére külön licencia szerződéseket kötnek. A megállapodás értelmében a cég tulajdonában lévő, az egyetemnek továbbfejlesztésre átadott termékek értéknövekedése után az egyetemet meghatározott ellenérték illeti meg.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Stratégiai partnerségi megállapodást és kutatási keretszerződést írt alá Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, Prof. Dr. Kemény Lajos az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese és Dr. Nagy Péter, a BHE Innovációs és Befektetési Kft. ügyvezetője 2016. július 21-én, Szegeden.


A magyar technológia nemzetközi piacra juttatása egyaránt kiemelt célja a BHE Innovációs és Befektetési Kft-nek és a Szegedi Tudományegyetemnek is. Tekintettel arra, hogy az SZTE stratégiájának, valamint a BHE üzletpolitikájának része a nemzetközi piacokra fejlesztett magyar technológia, technológiatranszferrel átadható termékek és szolgáltatások fellendítése, a vállalat és az egyetem közös érdeke, hogy stratégiai együttműködési megállapodást kössenek.


SZTE-BHE-egyuttmukodes2


A partnerségi megállapodásának megfelelően az SZTE tulajdonát képező szolgálati találmányok és know-how-k értékesítésére az egyetem és a vállalat külön licencia szerződéseket kötnek. Az együttműködés értelmében a BHE tulajdonában lévő, az egyetemnek továbbfejlesztésre átadott termékek értéknövekedése után az egyetemet meghatározott ellenérték illeti meg.


A stratégiai partnerségi megállapodásban azokat az együttműködési pontokat rögzítették, amelyek az egyetem tulajdonát képező találmányok és szolgálati know-how-k értékesítésére, a BHE tulajdonában lévő, az egyetemnek továbbfejlesztésre átadott termékek értékesítésére, valamint a közös fejlesztések eredményeként létrejövő közös tulajdonú szellemi alkotások, és know-how-k hasznosítására vonatkozik.


A BHE saját kutatási-fejlesztési és nemzetközi irodai hálózattal rendelkezik Európában, Ázsiában és Afrika egyes országaiban, de 2016-ban az USA-ban vagy Kanadában is irodát tervez nyitni. A BHE célja, hogy az általa képviselt magyar üzleti partnerek nemzetközi technológia exportját növelje, szabadalmak, technológiai szolgáltatások és magas hozzáadott értékű termékek vonatkozásában, valamint egyéb befektetési projekteket generáljon.


Solymosi János a BHE csoport cégalapítója az együttműködés kapcsán arról beszélt, hogy a cég a fő tevékenységi vonalát - 25 éves fennállása óta - a kutatás, a fejlesztés és az innováció képzi. High-tech eredményeket csak úgy lehet elérni, ha létrejön a klasszikus hármas szinergia, vagyis a magas szintű egyetemi oktatás, kutatás és az ipar szoros együttműködése – tette hozzá.


Az együttműködés kétoldalú – hangsúlyozta Dr. Kazi Károly, a BHE Bonn Hungary Kft. ügyvezetője. Egyik oldala, hogy az egyetemen született eredményeket az iparban hasznosítják, másik oldala pedig, hogy az iparban szerzett tapasztalatokat beépítik az egyetemi oktatásba.


Dr. Nagy Péter, a BHE Innovációs és Befektetési Kft. ügyvezetője az emelte ki, hogy a Szegedi Tudományegyetemmel való együttműködés során kimagasló tudományos gárdát, országosan is kiemelkedő innováció menedzsment szakmai támogatást, nyitottságot és jó szándékot tapasztalt. – A jövőben is mindent megteszünk, hogy bővüljön az együttműködés, megpróbáljuk az egyetem tudását és termékeit közösen nemzetközi színtérre juttatni – mondta.


Prof. Dr. Szabó Gábor rektor azt hangsúlyozta, hogy a két intézmény közötti együttműködés gyökerei több évre nyúlnak vissza, a jövőben pedig kézzelfogható tartalmakkal kívánják megtölteni az aláírt szerződéseket.


Bízom abban, hogy az egyetemmel kialakított eddigi kapcsolatok a továbbiakban még intenzívebbé válnak és az eddiginél is eredményesebb lesz az együttműködés – fogalmazott Prof. Dr. Kemény Lajos rektorhelyettes.


SZTE-BHE-egyuttmukodes1


A Szegedi Tudományegyetem és a BHE Kft. elkötelezett amellett is, hogy segítse a nemzetközi kutatóhelyekre kijutott, ott magas minőségű képzésben részesült, a nemzetközi munkaszemléletet elsajátított magyar kutatók visszahozását a hazai munkahelyekre. Továbbá segítséget nyújtanak abban, hogy e kutatók a hazai tudományos életben nemzetközi minőségű, ígéretes projektekben vehessenek részt.



SZTEinfo - Gajzer Erzsébet

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek