SZTE Info

kiemelt_felvettek2

Több mint 6200 gólya a Szegedi Tudományegyetemen

A 2016/2017-es tanévben 6234 elsős – a tavalyinál 89-cel több – kezdheti meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen. Az osztatlan tanárképzésre felvettek száma 20%-kal nőtt, bővült a képzési kínálat, nőtt az idegennyelvű szakok száma. A gólyák közül körülbelül 1000 külföldi hallgatót fogad az SZTE.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem 6234 új hallgatóval indítja a 2016/2017-es tanévet. Ez az előző évhez képest 89 fővel többet, azaz több mint 1 százalékos növekedést jelent. A jelentkezések alapján az SZTE a második legnépszerűbb vidéki képzőhely, a 2016-os felvételi eljárás során összesen 15207 fő jelentkezett az SZTE-re. Az intézményt első helyen jelölő diákok 80 százaléka sikeresen felvételizett – tájékoztatott Prof. Dr. Karsai Krisztina, az SZTE oktatási rektorhelyettese a felvételi ponthatárok kihirdetése kapcsán tartott sajtótájékoztatón.


Hozzátette: jól szerepelt a szegedi egyetem a központi ponthatáros szakokon. Ezeken a népszerű képzéseken az állami ösztöndíjas helyekre nagyon magas pontszámmal lehetett csak bejutni, a legtöbb ilyen szakon a központi ponthatárt jóval meghaladó átlagpontszámmal jutottak be a gólyák az SZTE-re.


Ponthatar_sajtotajekoztato1


Kiemelte: a szegedi egyetem alap, mester, osztatlan és felsőoktatási szakképzésre várja az elsőéveseket. 2016-ban 1250 levelező tagozatos hallgatót vettek fel a 4932 nappali tagozatos hallgató mellé és 52 új elsős kezdi meg tanulmányait távoktatási formában.

A felvettek számát tekintve a mérnöki és informatikai képzési terület is jól szerepelt, a műszaki képzés iránti érdeklődés 8 százalékkal nőtt. Jelentős az érdeklődés a duális képzések iránt is, a munkaerőpiac igényeire reagálva idén 3 karon – Mérnöki Kar, Mezőgazdasági Kar, Természettudományi és Informatikai Kar - 8 szakon hirdettek duális képzést.


Az SZTE-re bejutott hallgatók átlagpontszáma 368 pont, a legidősebb felvételiző 66 éves és jogász szakon kezdi meg tanulmányait.

Az SZTE oktatási rektorhelyettese kiemelte: a munkaerőpiac igényeinek megfelelően új képzéseket indítottak. Az Egészségtudományi és Szociális Képzési Karon például két új mesterszakot: ápolás és fizoterápia képzéseket. Ezekre 27 és 28 főt iskoláztak be. Teljesen új képzés a Mérnöki Karon az élelmiszermérnöki mesterszak is, amelyen 22 fő kezdi meg tanulmányait.


A központi felvételi eljárásban 4 idegennyelvű szakot hirdetett az SZTE: német nyelv és irodalom kultúra, nemzetközi gazdaság és gazdálkodás angol nyelven, nemzetközi tanulmányok angol nyelven és nemzetközi tanulmányok francia nyelven. - Az egyetem nemzetköziesítése tekintetében nemcsak a központi felvételi eljárásban meghirdetett szakok, hanem a Magyar Állam által támogatott Stipendium Hungaricum ösztöndíjasok száma, és az SZTE önköltséges idegennyelvű képzéseire jelentkezők száma is fontos. Stipendium Hungaricum ösztöndíjjal közel 200 főt fogad majd az intézmény, önköltséges idegennyelvű képzésre körülbelül 350-400 hallgató beiskolázásával számolunk. A jelenlegi központi felvételi eljárásban felvétel nyert hallgatók közül 311 fő külföldi állampolgár, így a 2016/17-es tanévben az első évesek között körülbelül 1000 külföldi gólyát köszönthetünk majd – mondta.


Dr. Forgács Tamás, az SZTE Tanárképző Központ főigazgatójától megtudtuk: 2013-ban indult először osztatlan tanárképzés Szegeden. – Minden évben sikerült növelni az osztatlan tanárképzésre felvettek számát, idén a legnagyobb mértékben. Míg 2015-ben 244 hallgatót sikerült felvenni, addig idén már 298 főt. Ehhez adódik még a pótfelvételivel felvettek száma is, így valószínűleg meghaladja majd a 300-at az osztatlan tanárképzésre felvettek száma. Ez a tavalyi adatokhoz képest 20%-os növekedést jelent. Idén tanári mesterképzésre 337 gólyát vettek fel. A sikerekhez a szegedi tanárképzés jó híre, és az SZTE-n végzett kompetenciamérések elvégzése is nagyban hozzájárul – fogalmazott.


Ponthatar_sajtotajekoztato2


Kimagasló pontszámmal jutott be a szegedi egyetem Állam és Jogtudományi Kar jogász szakára Nagy Botond. – 479 ponttal sikerült bekerülnöm az államilag támogatott képzésre, a határ 465 pont volt. Nagy mérföldkő az életemben, hogy sikerült bejutni az SZTE-re, ezzel gyerekkori álmom vált valóra. A bejutás volt a legfontosabb cél, ezért sok mindent a tanulás mögé helyeztem, a legkomolyabb kihívás az érettségi való felkészülés volt – fogalmazott.


A Gazdaságtudományi Kar kereskedelem és marketing szakára nyert felvételt Keresztes Laura. - 453 pontot szereztem, felsősokú nyelvvizsgával és emelt szintű érettségivel. Nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy felvettek Szegedre. Érdekel a marketing és a kereskedelem, mesterszakon is szeretnék majd továbbtanulni. Véleményem szerint a szegedi egyetem országos szinten is előkelő helyen szerepel, és kiváló lehetőségeket biztosít – mondta.


Pótfelvételi lehetőséget az SZTE 9 kara 246 képzésén hirdet. Így – az előző évek számaihoz hasonlóan – további 500-600 gólyát vár a Szegedi Tudományegyetem. A pótfelvételi helyeket várhatóan 2016. július 28-án teszik közzé, augusztus 7-ig lehet jelentkezni.


Az SZTE a frissen felvett hallgatóinak létrehozott egy weboldalt, amelyen a legfontosabb információk találhatók meg az elsősöknek: a http://www.u-szeged.hu/felvettek címen érhető el, illetve külön pótfelvételi oldal is készült: http://www.u-szeged.hu/potfelveteli

 

SZTEinfo – Gajzer Erzsébet

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.