SZTE Info

kiemelt_felvettek2

Több mint 6200 gólya a Szegedi Tudományegyetemen

A 2016/2017-es tanévben 6234 elsős – a tavalyinál 89-cel több – kezdheti meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen. Az osztatlan tanárképzésre felvettek száma 20%-kal nőtt, bővült a képzési kínálat, nőtt az idegennyelvű szakok száma. A gólyák közül körülbelül 1000 külföldi hallgatót fogad az SZTE.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem 6234 új hallgatóval indítja a 2016/2017-es tanévet. Ez az előző évhez képest 89 fővel többet, azaz több mint 1 százalékos növekedést jelent. A jelentkezések alapján az SZTE a második legnépszerűbb vidéki képzőhely, a 2016-os felvételi eljárás során összesen 15207 fő jelentkezett az SZTE-re. Az intézményt első helyen jelölő diákok 80 százaléka sikeresen felvételizett – tájékoztatott Prof. Dr. Karsai Krisztina, az SZTE oktatási rektorhelyettese a felvételi ponthatárok kihirdetése kapcsán tartott sajtótájékoztatón.


Hozzátette: jól szerepelt a szegedi egyetem a központi ponthatáros szakokon. Ezeken a népszerű képzéseken az állami ösztöndíjas helyekre nagyon magas pontszámmal lehetett csak bejutni, a legtöbb ilyen szakon a központi ponthatárt jóval meghaladó átlagpontszámmal jutottak be a gólyák az SZTE-re.


Ponthatar_sajtotajekoztato1


Kiemelte: a szegedi egyetem alap, mester, osztatlan és felsőoktatási szakképzésre várja az elsőéveseket. 2016-ban 1250 levelező tagozatos hallgatót vettek fel a 4932 nappali tagozatos hallgató mellé és 52 új elsős kezdi meg tanulmányait távoktatási formában.

A felvettek számát tekintve a mérnöki és informatikai képzési terület is jól szerepelt, a műszaki képzés iránti érdeklődés 8 százalékkal nőtt. Jelentős az érdeklődés a duális képzések iránt is, a munkaerőpiac igényeire reagálva idén 3 karon – Mérnöki Kar, Mezőgazdasági Kar, Természettudományi és Informatikai Kar - 8 szakon hirdettek duális képzést.


Az SZTE-re bejutott hallgatók átlagpontszáma 368 pont, a legidősebb felvételiző 66 éves és jogász szakon kezdi meg tanulmányait.

Az SZTE oktatási rektorhelyettese kiemelte: a munkaerőpiac igényeinek megfelelően új képzéseket indítottak. Az Egészségtudományi és Szociális Képzési Karon például két új mesterszakot: ápolás és fizoterápia képzéseket. Ezekre 27 és 28 főt iskoláztak be. Teljesen új képzés a Mérnöki Karon az élelmiszermérnöki mesterszak is, amelyen 22 fő kezdi meg tanulmányait.


A központi felvételi eljárásban 4 idegennyelvű szakot hirdetett az SZTE: német nyelv és irodalom kultúra, nemzetközi gazdaság és gazdálkodás angol nyelven, nemzetközi tanulmányok angol nyelven és nemzetközi tanulmányok francia nyelven. - Az egyetem nemzetköziesítése tekintetében nemcsak a központi felvételi eljárásban meghirdetett szakok, hanem a Magyar Állam által támogatott Stipendium Hungaricum ösztöndíjasok száma, és az SZTE önköltséges idegennyelvű képzéseire jelentkezők száma is fontos. Stipendium Hungaricum ösztöndíjjal közel 200 főt fogad majd az intézmény, önköltséges idegennyelvű képzésre körülbelül 350-400 hallgató beiskolázásával számolunk. A jelenlegi központi felvételi eljárásban felvétel nyert hallgatók közül 311 fő külföldi állampolgár, így a 2016/17-es tanévben az első évesek között körülbelül 1000 külföldi gólyát köszönthetünk majd – mondta.


Dr. Forgács Tamás, az SZTE Tanárképző Központ főigazgatójától megtudtuk: 2013-ban indult először osztatlan tanárképzés Szegeden. – Minden évben sikerült növelni az osztatlan tanárképzésre felvettek számát, idén a legnagyobb mértékben. Míg 2015-ben 244 hallgatót sikerült felvenni, addig idén már 298 főt. Ehhez adódik még a pótfelvételivel felvettek száma is, így valószínűleg meghaladja majd a 300-at az osztatlan tanárképzésre felvettek száma. Ez a tavalyi adatokhoz képest 20%-os növekedést jelent. Idén tanári mesterképzésre 337 gólyát vettek fel. A sikerekhez a szegedi tanárképzés jó híre, és az SZTE-n végzett kompetenciamérések elvégzése is nagyban hozzájárul – fogalmazott.


Ponthatar_sajtotajekoztato2


Kimagasló pontszámmal jutott be a szegedi egyetem Állam és Jogtudományi Kar jogász szakára Nagy Botond. – 479 ponttal sikerült bekerülnöm az államilag támogatott képzésre, a határ 465 pont volt. Nagy mérföldkő az életemben, hogy sikerült bejutni az SZTE-re, ezzel gyerekkori álmom vált valóra. A bejutás volt a legfontosabb cél, ezért sok mindent a tanulás mögé helyeztem, a legkomolyabb kihívás az érettségi való felkészülés volt – fogalmazott.


A Gazdaságtudományi Kar kereskedelem és marketing szakára nyert felvételt Keresztes Laura. - 453 pontot szereztem, felsősokú nyelvvizsgával és emelt szintű érettségivel. Nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy felvettek Szegedre. Érdekel a marketing és a kereskedelem, mesterszakon is szeretnék majd továbbtanulni. Véleményem szerint a szegedi egyetem országos szinten is előkelő helyen szerepel, és kiváló lehetőségeket biztosít – mondta.


Pótfelvételi lehetőséget az SZTE 9 kara 246 képzésén hirdet. Így – az előző évek számaihoz hasonlóan – további 500-600 gólyát vár a Szegedi Tudományegyetem. A pótfelvételi helyeket várhatóan 2016. július 28-án teszik közzé, augusztus 7-ig lehet jelentkezni.


Az SZTE a frissen felvett hallgatóinak létrehozott egy weboldalt, amelyen a legfontosabb információk találhatók meg az elsősöknek: a http://www.u-szeged.hu/felvettek címen érhető el, illetve külön pótfelvételi oldal is készült: http://www.u-szeged.hu/potfelveteli

 

SZTEinfo – Gajzer Erzsébet

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 11.
  06:28 - 06:28
  Az SZTE Mentor(h)áló projektjének Pedagógiai esték sorozatában Kozma-Vízkeleti Dániel család- és pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus az alábbi kérdésekre keresi a választ: Valóban papír-e a papír? Mit várunk egy ünneptől? Mi a lélektani jelentősége a hétköznapi rutin megtörésének? Van-e lelki jelentősége az ünnepi viseletnek? Hogyan őrizzük meg hagyományainkat a megváltozó rítusok során? Jobb-e a Halloween és a Valentin-nap a hagyományos ünnepeknél – mit adnak nekünk az újonnan divatossá vált események? És tényleg, miért fontosak azok a hétköznapi apróságok…?
 • december 11.
  17:00 - 18:30
  Dudás Csilla, kétszeres Sófi-ösztöndíjas PhD vegyészhallgatóval (SZTE, TTIK) Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) beszélget.
 • december 12.
  17:30 - 18:00
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Szent-Györgyi Albert Agóra „vetítős” sorozatának témája: Irán és Burma. Kalauzunk: Németh György, aki sokáig pedagógus-technikus a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, majd az MTI újságíró-fotóriportere volt 24 évig, most szabadúszó, illetve nyugdíjas fotográfus. Ez a két különleges és a hétköznapi utazó számára kevésbé elérhető úticél gyönyörűséges fotói lesznek láthatók, megspékelve azzal a témával, hogy "Hogyan készüljön egy fotós, ha ismeretlen tájakon, ismeretlen kultúrát szándékozik megörökíteni?".
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.