SZTE Info

kiemelt_felvettek2

Több mint 6200 gólya a Szegedi Tudományegyetemen

A 2016/2017-es tanévben 6234 elsős – a tavalyinál 89-cel több – kezdheti meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen. Az osztatlan tanárképzésre felvettek száma 20%-kal nőtt, bővült a képzési kínálat, nőtt az idegennyelvű szakok száma. A gólyák közül körülbelül 1000 külföldi hallgatót fogad az SZTE.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem 6234 új hallgatóval indítja a 2016/2017-es tanévet. Ez az előző évhez képest 89 fővel többet, azaz több mint 1 százalékos növekedést jelent. A jelentkezések alapján az SZTE a második legnépszerűbb vidéki képzőhely, a 2016-os felvételi eljárás során összesen 15207 fő jelentkezett az SZTE-re. Az intézményt első helyen jelölő diákok 80 százaléka sikeresen felvételizett – tájékoztatott Prof. Dr. Karsai Krisztina, az SZTE oktatási rektorhelyettese a felvételi ponthatárok kihirdetése kapcsán tartott sajtótájékoztatón.


Hozzátette: jól szerepelt a szegedi egyetem a központi ponthatáros szakokon. Ezeken a népszerű képzéseken az állami ösztöndíjas helyekre nagyon magas pontszámmal lehetett csak bejutni, a legtöbb ilyen szakon a központi ponthatárt jóval meghaladó átlagpontszámmal jutottak be a gólyák az SZTE-re.


Ponthatar_sajtotajekoztato1


Kiemelte: a szegedi egyetem alap, mester, osztatlan és felsőoktatási szakképzésre várja az elsőéveseket. 2016-ban 1250 levelező tagozatos hallgatót vettek fel a 4932 nappali tagozatos hallgató mellé és 52 új elsős kezdi meg tanulmányait távoktatási formában.

A felvettek számát tekintve a mérnöki és informatikai képzési terület is jól szerepelt, a műszaki képzés iránti érdeklődés 8 százalékkal nőtt. Jelentős az érdeklődés a duális képzések iránt is, a munkaerőpiac igényeire reagálva idén 3 karon – Mérnöki Kar, Mezőgazdasági Kar, Természettudományi és Informatikai Kar - 8 szakon hirdettek duális képzést.


Az SZTE-re bejutott hallgatók átlagpontszáma 368 pont, a legidősebb felvételiző 66 éves és jogász szakon kezdi meg tanulmányait.

Az SZTE oktatási rektorhelyettese kiemelte: a munkaerőpiac igényeinek megfelelően új képzéseket indítottak. Az Egészségtudományi és Szociális Képzési Karon például két új mesterszakot: ápolás és fizoterápia képzéseket. Ezekre 27 és 28 főt iskoláztak be. Teljesen új képzés a Mérnöki Karon az élelmiszermérnöki mesterszak is, amelyen 22 fő kezdi meg tanulmányait.


A központi felvételi eljárásban 4 idegennyelvű szakot hirdetett az SZTE: német nyelv és irodalom kultúra, nemzetközi gazdaság és gazdálkodás angol nyelven, nemzetközi tanulmányok angol nyelven és nemzetközi tanulmányok francia nyelven. - Az egyetem nemzetköziesítése tekintetében nemcsak a központi felvételi eljárásban meghirdetett szakok, hanem a Magyar Állam által támogatott Stipendium Hungaricum ösztöndíjasok száma, és az SZTE önköltséges idegennyelvű képzéseire jelentkezők száma is fontos. Stipendium Hungaricum ösztöndíjjal közel 200 főt fogad majd az intézmény, önköltséges idegennyelvű képzésre körülbelül 350-400 hallgató beiskolázásával számolunk. A jelenlegi központi felvételi eljárásban felvétel nyert hallgatók közül 311 fő külföldi állampolgár, így a 2016/17-es tanévben az első évesek között körülbelül 1000 külföldi gólyát köszönthetünk majd – mondta.


Dr. Forgács Tamás, az SZTE Tanárképző Központ főigazgatójától megtudtuk: 2013-ban indult először osztatlan tanárképzés Szegeden. – Minden évben sikerült növelni az osztatlan tanárképzésre felvettek számát, idén a legnagyobb mértékben. Míg 2015-ben 244 hallgatót sikerült felvenni, addig idén már 298 főt. Ehhez adódik még a pótfelvételivel felvettek száma is, így valószínűleg meghaladja majd a 300-at az osztatlan tanárképzésre felvettek száma. Ez a tavalyi adatokhoz képest 20%-os növekedést jelent. Idén tanári mesterképzésre 337 gólyát vettek fel. A sikerekhez a szegedi tanárképzés jó híre, és az SZTE-n végzett kompetenciamérések elvégzése is nagyban hozzájárul – fogalmazott.


Ponthatar_sajtotajekoztato2


Kimagasló pontszámmal jutott be a szegedi egyetem Állam és Jogtudományi Kar jogász szakára Nagy Botond. – 479 ponttal sikerült bekerülnöm az államilag támogatott képzésre, a határ 465 pont volt. Nagy mérföldkő az életemben, hogy sikerült bejutni az SZTE-re, ezzel gyerekkori álmom vált valóra. A bejutás volt a legfontosabb cél, ezért sok mindent a tanulás mögé helyeztem, a legkomolyabb kihívás az érettségi való felkészülés volt – fogalmazott.


A Gazdaságtudományi Kar kereskedelem és marketing szakára nyert felvételt Keresztes Laura. - 453 pontot szereztem, felsősokú nyelvvizsgával és emelt szintű érettségivel. Nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy felvettek Szegedre. Érdekel a marketing és a kereskedelem, mesterszakon is szeretnék majd továbbtanulni. Véleményem szerint a szegedi egyetem országos szinten is előkelő helyen szerepel, és kiváló lehetőségeket biztosít – mondta.


Pótfelvételi lehetőséget az SZTE 9 kara 246 képzésén hirdet. Így – az előző évek számaihoz hasonlóan – további 500-600 gólyát vár a Szegedi Tudományegyetem. A pótfelvételi helyeket várhatóan 2016. július 28-án teszik közzé, augusztus 7-ig lehet jelentkezni.


Az SZTE a frissen felvett hallgatóinak létrehozott egy weboldalt, amelyen a legfontosabb információk találhatók meg az elsősöknek: a http://www.u-szeged.hu/felvettek címen érhető el, illetve külön pótfelvételi oldal is készült: http://www.u-szeged.hu/potfelveteli

 

SZTEinfo – Gajzer Erzsébet

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 19.
  14:00 - 16:00
  Az MTA SZAB közgyűlés programja: Köszöntő - Lovász László, az MTA elnöke. Beszámoló a SZAB 2017. évi munkájáról, tájékoztatás a SZAB 2018. évi terveiről – Fülöp Ferenc, a SZAB elnöke. A SZAB szakbizottságainak 2017. évi munkájának összegzése – Görög Márta, a SZAB tudományos titkára. Jókai pozíciója kora kulturális térképén című tudományos előadás – Szajbély Mihály, az MTA doktora, SZTE BTK Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet Magyar Irodalmi Tanszék intézetvezető egyetemi tanára. A SZAB 2017. évi Média pályázat díjkiosztó ünnepsége – Csernus Sándor, a Bírálóbizottság elnöke.
 • február 21.
  17:55 - 19:00
  Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója "Megérteni Kínát – a kulturális különbségek kezelése a mindennapi élet során" című előadásában arra a kérdésre is válaszol, hogy Mindenki számára ismert, hogy Kína „más”, eltérő a kultúra, különböznek a szokások, de vajon mi ennek az oka? Honnan erednek a különbségek, mi a történelmi hátterük és hogyan hatnak a mindennapjainkra? Mai világunkban ezer szállal kötődünk Kínához, és a kapcsolódásunk során elengedhetetlen, hogy jobban megismerjük és ezáltal jobban elfogadjuk kulturális különbözőségünk okait. Az előadás a kínai és magyar gondolkodás hátterének elemzésén és különböző magyar-kínai együttműködések konkrét történetein keresztül mutat rá a kulturális különbségek okaira, ezáltal segítséget nyújt az eltérő viselkedés megértéséhez és elfogadásához.
 • február 21.
  18:00 - 19:30
  Jegyet vagy bérletet kell váltani az SZTE BTK AudMax Estekre. Vígh Éva irodalomtörténész professzor előadásának tartalma: Az olasz reneszánsz kor irodalom- és művelődéstörténetének nem szokványos megközelítésére vállalkozik az előadás, amikor az ember morális képét a szamár – irodalomban és festészetben megjelenő, szimbolikáját tekintve többértékű – alakján keresztül vázolja fel. Különböző műfajokban, Boccacciótól a barokk korig néhány érdekes példán keresztül láthatjuk az állatszimbolika szerepét a művelődésben. Az olasz reneszánsz egyik legismertebb képviselője, Niccolò Machiavelli kevéssé ismert, A szamár című szatirikus költeményének bemutatása az állatszimbolika szempontjából is igen tanulságosnak ígérkezik.
 • február 23.
  10:00 - 14:00
  A mindennapi oktató-nevelő munkában is hasznosítható, gyakorlatias témájú előadásokat és interaktív foglalkozásokat foglal magába az a pedagógus workshop, amelynek részletes programja itt olvasható: http://www.geosci.u-szeged.hu/hirek/2018/meghivo-pedagogus?objectParentFolderId=41274 A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni 2018. február 22-ig az alábbi linkről elérhető lapon lehet: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc-zUzsY7fp0T8R4zE3LV__Lr5-bN80GtjALDSOUZhjFKdu1Q/viewform
 • február 26.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt Pedagógiai Esték sorozatának visszatérő vendége: dr. Boldizsár Ildikó mesekutató-meseterapeuta, aki előadásában a felnőtté válással kapcsolatos mesék tanulságait összegzi.