SZTE Info

GTK Ecodemia

ECOdemia nyári egyetem az SZTE-n

Gyakorlati és elméleti szakemberek adják tovább tudásukat, szakterületük aktualitásait az SZTE Gazdaságtudományi Kar hagyományos nyári egyetemén. 2016 nyarán négy előadás foglalkozik a makro- és mikroszintű gazdasági kérdésekkel, a régió életében fontos témákkal és a legújabb kutatási eredményekkel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés


A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara együttműködésében 2013 óta megvalósuló rendezvénysorozat célja, hogy a gazdasági élet jelenségeiről kezdeményezzen beszélgetéseket az egyes területek szaktekintélyei, a régió vállalatvezetői, és a gazdaság iránt érdeklődő lakosai részvételével. A nyári egyetemen új látásmódot és problémafelvetést kínálnak azoknak, akik még most tanulják a gazdaságtudományt, és azoknak is, akik magas szinten művelik azt.


A hagyományoknak megfelelően az ECOdemia neves előadói, gyakorlati és elméleti szakemberei adják tovább tudásukat, ismertetik szakterületük aktualitásait. Az előadások makro- és mikroszintű gazdasági kérdésekkel, a régió életében fontos témákkal foglalkoznak, a legújabb trendeket és kutatási eredményeket osztva meg a hallgatósággal. Ráadásul az ECOdemia több szakmai eszmecserénél: lehetőség a tapasztalatcserére és a találkozásra.


A rendezvénysorozat előadásai:

2016. június 28. (kedd) 17 óra, SZTE GTK Aula (Szeged, Kálvária sgt. 1.)

Dr. Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára

A magyar bankszektor európai összevetésben

 

2016. június 30. (csütörtök) 17 óra, SZTE GTK Aula, (Szeged, Kálvária sgt. 1.)

Nagy Sándor Szeged városfejlesztési alpolgármestere

A városfejlesztés új korlátai és lehetőségei - Szeged 2016

 

2016. július 5. (kedd) 17 óra, SZTE GTK Aula, (Szeged, Kálvária sgt. 1.)

Dr. Bajmócy Zoltán az SZTE GTK egyetemi docense

Ki fér hozzá az egyetemen képződő tudáshoz?

 

2016. július 7. (csütörtök) 17 óra, SZTE GTK Aula, (Szeged, Kálvária sgt. 1.)

Csapó Gergely, a Rackhost Zrt. vezérigazgatója

Innovatív vállalkozások növekedési lehetőségei és korlátai Szegeden

 

A rendezvényeken a részvétel ingyenes.

További információ Dr. Kocsis Lillától kérhető a 30/479 1476-os telefonszámon.


 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.