SZTE Info

Kockázat nélküli genetikai vizsgálat, az SZTE szakmai hátterével

A várandós nők magzatának legújabb genetikai tesztvizsgálatát Magyarországon a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja és az UNI-Med Kft. végzi. A vérvételen alapuló, az esetleges genetikai károsodását kimutató Veracity teszt eredményét a szülők számára az SZTE szakemberei segítenek értelmezni.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– A leggyakoribb magzati kromoszóma rendellenességek hatékonyan szűrhetőek anyai könyökvénából vett vérből is, azaz egy hagyományos vérvétellel, a Veracity teszt alkalmazásával – hangsúlyozta Széll Márta. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Genetikai Intézetét vezető egyetemi tanár, az SZTE ÁOK tudományos és külkapcsolati dékánhelyettese elmondta: 1997-ben ismerték föl a tudósok, hogy a kismama vére is tartalmazza a magzati eredetű szabad DNS-eket. Az ebből kiinduló, vérvételen alapuló genetikai tesztvizsgálat 2011 óta Magyarországon is elérhető, de csak magáncégek révén, akik külföldi partnereik szolgáltatásaira támaszkodnak. Ezzel szemben a most bevezetett Veracity teszt szakmai hátterét az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ genetikusai, szülészeti és nőgyógyászati klinikája, valamint a védőnői szolgálat adja.


_MG_7018

A várandós nők által igénybe vehető szűrő- és diagnosztikai vizsgálatok rendszerét is vázolta a professzor, miközben az új eljárás további előnyeit ecsetelte a módszer bevezetését bejelentő 2016. június 29-i, az SZTE központi épületében tartott sajtótájékoztatón.

 

  Egy csepp vérből sok adat

A Veracity teszt előnye, hogy nem jár vetélési kockázattal és a várandós kismama számára is jóval kisebb megterhelést és pszichés próbát jelent a hagyományos vérvétel, mint a hasfali szúrással történő mintavétel.

 

– Az anyai vérminta a kellően nagy mintaszámmal rendelkező ciprusi vizsgáló központba kerül. A kismama 10 napon belül garantáltan megkapja a Veracity teszt eredményét, ami a hasfali szúrást igénylő genetikai vizsgálatok esetén akár 2-3 hét is lehet – közölte Széll Márta. A professzor szerint a Veracity teszt megbízható, közel 100%-os érzékenységű vizsgálat. Az SZTE Általános Orvostudományi Kar szakembereit a külföldi partner kérte föl a programba való bekapcsolódásra.

 

A terhesség korai szakaszában, a 8-10. héttől hatékonyan alkalmazható Veracity teszt. Az egyszeri vérvétel, az eljárás alkalmazása, a klinikai genetikai tanácsadás 190 ezer forintba kerül.


  Újgenerációs rendszer

Az új genetikai teszttel kimutatható: fennáll-e például a Down-szindróma, az Edward-kór vagy a ritka Patau-kór esélye.


_MG_7028

 

A Veracity teszt a 21-es, 18-as, 13-as és a nemi kromoszómák (X és Y kromoszómák) esetleges rendellenességeit vizsgálja a magzat esetében. Más kromoszómák vizsgálatát a teszt nem foglalja magában, mivel a többi kromoszóma esetében általánosságban igaz, hogy rendellenességük olyan súlyos betegségeket eredményeznének, amelyek a magzati élettel nem összeegyeztethetőek és ezért általában méhen belüli elhaláshoz, vetéléshez vezetnek.


Az anyai vérben található szabad DNS-szakaszok elemzését végzi el a Veracity teszt. Így képes hatékonyan kiszűrni a magzat leggyakoribb genetikai rendellenességeit. A módszer megbízhatóságának alapját egy úgynevezett újgenerációs szekvenáló rendszer biztosítja.


_MG_7026

A Veracity teszt a NIPD Genetics szabadalmaztatott eljárása, a vizsgálat elvégzése a NIPD Genetics akkreditált, minőségbiztosított, központi laboratóriumában, Cipruson történik az SZTE SZAKK Orvosi Genetikai Intézet közreműködésével. A teszt megfelel az Európai Unió által előírt standardoknak.

 

  Honlap és szóróanyag

A várandós nők máris igénybe vehetik a Veracity tesztet. Az ezzel kapcsolatos szervezési, logisztikai feladatokról a nyilvánosságot Resch József, a térítéses betegellátást szervező és ellátó egyetemi tulajdonú cég, az UNI-Med Szeged Egészségügyi Szolgáltató Kft. ügyvezetője tájékoztatott. Elmondta, hogy például az induláshoz szükséges engedélyek beszerzése fél évig tartott.


Az UNI-Med Kft. széles körű, kiemelt marketingtevékenységet folytat az új szűrővizsgálati lehetőség bevezetése, hazai és külföldi kiterjesztése és népszerűsítése érdekében.

 

A teszt ismertségének növelését a modern www.veracity.hu honlap, online és offline kampány is támogatja. A szóróanyagok, a nyomtatott ismertetők máris igényelhetőek a nőgyógyász szakorvosoknál, a rendelőkben. Hamarosan elkészül a Veracity tesztről és az SZTE nyújtotta szakmai háttérről teljes körű információt nyújtó egeszsegesmagzat.hu portál is.

SZTEinfo – Ú. I.

Fotók: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. április 04.

IMG_7581

Gergely Árpád László, az SZTE TTIK Fizikai Intézetének egyetemi tanára kétszer is találkozott Stephen Hawkinggal, akinek a munkásságáról összefoglaló cikket írt egy csillagászati lapban. A közelmúltban elhunyt világhírű brit elméleti fizikus által kidolgozott feketelyuk-termodinamikát a szegedi kutató is felhasználja vizsgálataiban.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • április 26.
  10:00 - 21:00
  10.00 Konferenciaterem: A középiskolai versenyek díjátadója, a győztesek előadása
  11.00 Konferenciaterem: Könyvbemutatók
  13.30 Informatórium: Könyvmolyképző Íróiskola: Aranymosás és Kifutón a szöveg
  15.30 Auditorium Maximum: Beszélgetés Böszörményi Gyulával
  17.00 A BTK és a TIK közötti park: Kabay Fitt Test Műhely szabadtéri mozgással és beszélgetéssel az egészséges életmódról
  18.00 A BTK és a TIK közötti park: Kari zenekarok koncertjei
  19.30 Konferenciaterem: Irodalmi felolvasások
  A fesztivál ideje alatt könyvcserére, könyvkiállításra, fotókiállításra, a kutatócsoportok bemutatkozására és „A világ külföldi hallgatóink szemével” című programokra is sor kerül.
  Részletes program az SZTE BTK honlapján
 • április 26.
  12:10 - 12:20
  Verset mond: Marton Árpád művészeti író
 • április 26.
  13:30 - 15:00
  Középiskolai tanulók tehetséggondozó programja keretében beadott pályázatok eredményhirdetése.
 • április 26.
  14:00 - 16:00
  Saját történeteiket mesélik el SZTE hallgatók, akik egy kurzuson ismerkedtek meg és a közös élmények valami újat szültek, ennek lehetnek tanúi az érdeklődők.
  Regisztrációt követően írjuk meg az előadás helyszínét, részvételi szándékod itt jelezd: szte.eselyiroda@gmail.com
 • április 26.
  17:00 - 18:30
  A tárlatot megnyitja prof. dr. Gyenge Zoltán SZTE BTK dékán és dr. Nátyi Róbert művészettörténész.