SZTE Info

Kockázat nélküli genetikai vizsgálat, az SZTE szakmai hátterével

A várandós nők magzatának legújabb genetikai tesztvizsgálatát Magyarországon a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja és az UNI-Med Kft. végzi. A vérvételen alapuló, az esetleges genetikai károsodását kimutató Veracity teszt eredményét a szülők számára az SZTE szakemberei segítenek értelmezni.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– A leggyakoribb magzati kromoszóma rendellenességek hatékonyan szűrhetőek anyai könyökvénából vett vérből is, azaz egy hagyományos vérvétellel, a Veracity teszt alkalmazásával – hangsúlyozta Széll Márta. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Genetikai Intézetét vezető egyetemi tanár, az SZTE ÁOK tudományos és külkapcsolati dékánhelyettese elmondta: 1997-ben ismerték föl a tudósok, hogy a kismama vére is tartalmazza a magzati eredetű szabad DNS-eket. Az ebből kiinduló, vérvételen alapuló genetikai tesztvizsgálat 2011 óta Magyarországon is elérhető, de csak magáncégek révén, akik külföldi partnereik szolgáltatásaira támaszkodnak. Ezzel szemben a most bevezetett Veracity teszt szakmai hátterét az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ genetikusai, szülészeti és nőgyógyászati klinikája, valamint a védőnői szolgálat adja.


_MG_7018

A várandós nők által igénybe vehető szűrő- és diagnosztikai vizsgálatok rendszerét is vázolta a professzor, miközben az új eljárás további előnyeit ecsetelte a módszer bevezetését bejelentő 2016. június 29-i, az SZTE központi épületében tartott sajtótájékoztatón.

 

  Egy csepp vérből sok adat

A Veracity teszt előnye, hogy nem jár vetélési kockázattal és a várandós kismama számára is jóval kisebb megterhelést és pszichés próbát jelent a hagyományos vérvétel, mint a hasfali szúrással történő mintavétel.

 

– Az anyai vérminta a kellően nagy mintaszámmal rendelkező ciprusi vizsgáló központba kerül. A kismama 10 napon belül garantáltan megkapja a Veracity teszt eredményét, ami a hasfali szúrást igénylő genetikai vizsgálatok esetén akár 2-3 hét is lehet – közölte Széll Márta. A professzor szerint a Veracity teszt megbízható, közel 100%-os érzékenységű vizsgálat. Az SZTE Általános Orvostudományi Kar szakembereit a külföldi partner kérte föl a programba való bekapcsolódásra.

 

A terhesség korai szakaszában, a 8-10. héttől hatékonyan alkalmazható Veracity teszt. Az egyszeri vérvétel, az eljárás alkalmazása, a klinikai genetikai tanácsadás 190 ezer forintba kerül.


  Újgenerációs rendszer

Az új genetikai teszttel kimutatható: fennáll-e például a Down-szindróma, az Edward-kór vagy a ritka Patau-kór esélye.


_MG_7028

 

A Veracity teszt a 21-es, 18-as, 13-as és a nemi kromoszómák (X és Y kromoszómák) esetleges rendellenességeit vizsgálja a magzat esetében. Más kromoszómák vizsgálatát a teszt nem foglalja magában, mivel a többi kromoszóma esetében általánosságban igaz, hogy rendellenességük olyan súlyos betegségeket eredményeznének, amelyek a magzati élettel nem összeegyeztethetőek és ezért általában méhen belüli elhaláshoz, vetéléshez vezetnek.


Az anyai vérben található szabad DNS-szakaszok elemzését végzi el a Veracity teszt. Így képes hatékonyan kiszűrni a magzat leggyakoribb genetikai rendellenességeit. A módszer megbízhatóságának alapját egy úgynevezett újgenerációs szekvenáló rendszer biztosítja.


_MG_7026

A Veracity teszt a NIPD Genetics szabadalmaztatott eljárása, a vizsgálat elvégzése a NIPD Genetics akkreditált, minőségbiztosított, központi laboratóriumában, Cipruson történik az SZTE SZAKK Orvosi Genetikai Intézet közreműködésével. A teszt megfelel az Európai Unió által előírt standardoknak.

 

  Honlap és szóróanyag

A várandós nők máris igénybe vehetik a Veracity tesztet. Az ezzel kapcsolatos szervezési, logisztikai feladatokról a nyilvánosságot Resch József, a térítéses betegellátást szervező és ellátó egyetemi tulajdonú cég, az UNI-Med Szeged Egészségügyi Szolgáltató Kft. ügyvezetője tájékoztatott. Elmondta, hogy például az induláshoz szükséges engedélyek beszerzése fél évig tartott.


Az UNI-Med Kft. széles körű, kiemelt marketingtevékenységet folytat az új szűrővizsgálati lehetőség bevezetése, hazai és külföldi kiterjesztése és népszerűsítése érdekében.

 

A teszt ismertségének növelését a modern www.veracity.hu honlap, online és offline kampány is támogatja. A szóróanyagok, a nyomtatott ismertetők máris igényelhetőek a nőgyógyász szakorvosoknál, a rendelőkben. Hamarosan elkészül a Veracity tesztről és az SZTE nyújtotta szakmai háttérről teljes körű információt nyújtó egeszsegesmagzat.hu portál is.

SZTEinfo – Ú. I.

Fotók: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • *
  január 18. 18:00 - február 18. 19:00
  A Magyar Kultúra napja alkalmából nyílik meg Árnyas Koppány festőművész tárlata. A fiatal alkotó a Szegedi Tudományegyetemen képi ábrázolás szakkal párhuzamosan végezte el a Tanító szakot, felsőfokú tanulmányait 2012-ben zárta. Börtönbe zárt perspektíva című tárlatát Pataki Ferenc festőművész ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A tárlatnyitón közreműködik hegedűjátékával Dudás Virág Ervin, az SZTE Zeneművészeti Kar hallgatója.
 • január 18. 18:00 - március 16. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar oktatói, művésztanárai közül a Temesvári Nyugati Egyetem Képzőművészet és Design Karán vizuális művészeti doktori fokozatot szerző Sinkó János, Kovács Keve, Molnár Sándor és ifj. Holler László képzőművészek tárlata. A kiállítás kúrátora a nagyváradi Körösvidéke Múzeum igazgatója, prof. univ. dr. Aurel Chiriac, aki a fent említett képzőművészek doktori képzésének témavezetője volt. A TEMESVÁR 7.X.4. címet viselő kiállításon ( a 7 doktoranduszból 4 állít ki most) többek között linómetszetek, installációk, tempera és olajfestmények, kollázsok,üvegfestéssel készült alkotások láthatók. Az alkotók által elmondottakból, íme egy gondolat: "A végcél, ami felé törekszünk hasonlít a földhöz: ugyanis az élő anyag számtalan rétegének szintéziséról van szó. Az igazi érzékiség akkor születik meg, amikor a festő felfedezi, hogy a fa suhogása és a víz kérge testvérek, a kavicsok és a saját arckép ikerképek, és ebben az áldott pillanatban a világ lassan-lassan összeáll, a művész pedig azt látja, hogy a látvány zuhatagok hátteréből kimagaslanak azok nagy és lényeges jelek, melyek egyformán képviselik az ember és a világegyetem valóságát..."
 • január 23.
  17:30 - 19:00
  2018-ban is folytatódik a Mentor(h)áló és a Szent-Györgyi Albert Agóra nagysikerű „vetítős” sorozata. Az új év első előadásán újabb szemet-lelket gyönyörködtető vetítésre invitálnak minden érdeklődőt – vendég Dusha Béla fotóművész, a Magyar Fotóművészek Szövetsége tagja, Szeged város megbecsült és közkedvelt alkotója. További részletek és ingyenes regisztráció: www.jgypk.hu/mentorhalo/szazadfordulos-ekkovek/
 • január 24.
  18:00 - 19:30
  A Mindset Szeged Pszicho-Kávéháza 2018. évi első vendége: Dr. Sarungi Emőke. Az SZTE felnőtt- és gyermekpszichiáterével beszélgetnek a Pszicho-Kávéház állandó kerekasztalának tagjai: Dr. Rafael Beatrix klinikai szakpszichológus, Dr. Szilárdi Réka valláskutató és szociálpszichológus, Mihalik Árpád szociálpszichológus, Dr. Nagyillés János klasszika-filológus – az SZTE munkatársai. A téma: a veszteség, amely lehet egy szeretett személy halála, egy párkapcsolat vége vagy akár egy számunkra fontos időszak lezárása, tárgy elvesztése. Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/172398206699517/