Bezár

Hírarchívum

Telemedicina központ nyílt az SZTE-n

Telemedicina központ nyílt az SZTE-n

2016. június 14.
2 perc

Számítástechnikai újítások segítik a gyorsabb betegellátást a Szegedi Tudományegyetem telemedicina központjában. A távdiagnózis hatékonyan alkalmazható a radiológiában, a fül-orr-gégészetben és számos kardiológiai vizsgálatnál.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A telemedicina lényege az, hogyan tudja segíteni a számítástechnika az orvoslást, lerövidíteni az orvos-orvos és orvos-beteg közötti kapcsolatokat. Az újfajta egészségügyi szolgáltatás során az ellátásban részesülő és az ellátó közvetlenül nem találkozik, a beteg melletti jelenlétet on-line kapcsolaton keresztül távolról helyettesítik.


Az SZTE központjában az orvostanhallgatók és szakorvosjelöltek megismerkedhetnek a telemedicina lehetőségeivel. A távdiagnózis alkalmazható EEG, EKG vagy más kardiológiai vizsgálatok esetében, radiológiai és fül-orr-gégészeti vizsgálatoknál. A rendszernek köszönhetően növekedhet az ellátás szakszerűsége és gyorsasága, csökkenhet a betegek várakozással vagy utazással töltött ideje.


- Magyarországon a legfontosabb telemedicina alkalmazás a radiológiában van, ugyanis a radiológiai diagnózisok jelentős hányada úgy készül, hogy a páciens CT-ben vagy MR-ben van és a diagnózist készítő orvos akár 100 km távolságból látja ugyanazt a képet, amelyet az operátori szobában is láthatnak – nyilatkozta a városi televíziónak Bari Ferenc professzor, az SZTE Általános Orvostudományi Kar dékánja.


A távdiagnózis nagy segítség a fül-orr-gégészetben is, a vizsgálatot háziorvos vagy képzett asszisztens is elvégezheti. A hallójáratban készített felvételt egy okostelefonhoz kapcsolt endoszkóppal készítik el, majd a felvételt emailben továbbítják a szakorvosnak, aki így vizsgálja meg a beteget. A módszer segítségével a vizsgálatot követően kezelést vagy további vizsgálatokat rendelhet el a szakorvos. Az eredményt emailben azonnal visszaküldi, így a beteg rögtön értesül a diagnózisról.


A szegedi egyetem szakemberei több projektben dolgoztak már a gyógyításhoz, az e-egészségügyhöz, az egészséges életmódhoz kötődő eszközök és alkalmazások kivitelezésén és fejlesztésén. Komoly eredmények születtek például olyan területeken, mint a meddőség kezelését támogató új alkalmazások, a koraszülött-monitorozás kamerával, a légzés- és tüdőmonitorozás mobilkészülékkel és a magzati szívműködés megfigyelése okostelefon segítségével.


SZTEinfo


Korábban írtuk:

Mobilalkalmazások az egészségért - Telemedicina-központ jöhet létre a szegedi egyetemen

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek