SZTE Info

Országos környezettudományi diákkonferenciának ad otthont az SZTE

A Szegedi Tudományegyetemen rendezik meg 2016. március 30. és április 1. között a XV. Országos Felsőoktatási Környezettudományi Diákkonferenciát. A környezettudomány-környezetvédelemi felsőoktatás legrangosabb országos rendezvényén közel 130 előadás hangzik el 12 szekcióban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A kétévente megrendezett konferencia teret ad a környezetvédelem iránt elkötelezett hallgatók országos/regionális szintű szakmai bemutatkozásának és szorosabbra vonja a felsőoktatás és a gazdasági szféra kapcsolatát. A rendezvényre a környezetvédelem témában érdekelt hazai és romániai egyetem diákja és oktatója mellett meghívást kaptak a környezettel kapcsolatos gazdasági tevékenységeket végző cégek is. A háromnapos tudományos tanácskozás fővédnökei Dr. Áder János köztársasági elnök és Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.


Rendkívül fontos a környezettudomány


_MG_7442A XV. Országos Felsőoktatási Környezettudományi Diákkonferencia ünnepélyes megnyitóján Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora elmondta: a környezettudomány megítélése az elmúlt években lényegesen megváltozott és a jövőben csak nőhet, mivel a társadalom szükségletei miatt a tudományterületnek és az e területen dolgozóknak is nagy a jövője.

- A környezettudomány és a fenntarthatóság bonyolult rendszeréről nem szabad tudományos igények nélkül beszélni, hisz a terület tudományos eszközökkel közelíthető csak meg. Célul kell kitűzni a lehető legkevesebb erőforrás felhasználását és a lehető legkevesebb kárt kell tenni a Földben – fogalmazott a rektor.


Dr. Rákhely Gábor, az SZTE TTIK Környezettudományi és Műszaki Intézet vezetőjétől megtudtuk, hogy a mozgalom 30 éve kezdődött, Szeged mellett Pécs és Eger is otthont adott már a rendezvénynek. - A környezettudomány rendkívül fontos terület. Mindenki, aki nemcsak a saját, hanem a gyermekei életéért is felelni akar, egy fenntartható jövő létrehozásában gondolkodik: az ember és a természet közötti egyensúlyban – fogalmazott. Hozzátette: a hallgatók bemutatkozása mellett a rendezvény célja, hogy közelebb hozza a felsőoktatást és a gazdaságot, ezért a március 31-i ipari napon a gazdasági résztvevők előadásait hallgathatják meg az érdeklődők.


Dr. Mucsi László, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar dékánja arról beszélt, hogy a konferencián szereplők sikere nemcsak a díjazásban nyilvánul meg, hanem a diáktársakkal, ipari partnerekkel való kapcsolatépítésben is. Hozzátette: a szegedi egyetem Természettudományi és Informatikai Kara környezettan alapszakon és a ráépülő környezettanulmányi mesterszakon kínál komplex tudást.


kornyezettudomanyi_konferencia
A megnyitón készült képek itt megtekinthetők.


Szeged élhető város


A megnyitón előadást tartott Nagy Sándor, Szeged városfejlesztési alpolgármestere. Előadásában hangsúlyozta: a város szeretne megfelelni annak a kihívásnak, hogy fenntartható életmódot biztosítson a szegedieknek. A környezetvédelmi beruházások tudatos elemét képezik a szegedi városfejlesztésnek, így például az elmúlt években megvalósult elektromos tömegközlekedés fejlesztés és a kerékpáros infrastruktúra fejlesztés. A többfunkciós Szent-Györgyi Albert Agórában napkollektor, napelemek és geotermikus hőszivattyús rendszer biztosítja az intézmény energiaellátásának nagy részét. Jelentősnek mondható az elmúlt években véghezvitt körülbelül 20 ezer szegedi panellakás hőszigetelése, de a város tervei között szerepel 13 önkormányzati épület fűtési – hűtési rendszerének korszerűsítése is. A szegedi hulladékgazdálkodás is példaértékű, a fenntarthatósághoz tartozik a sárga zsákos szelektív hulladékgyűjtés és a szemétlerakóban keletkező gáz hasznosítása is. További Smart City kezdeményezés például a napelemmel működő tájékoztató táblák kiépítése a buszmegállókban, a központi forgalomirányítási és járműkövetési rendszer kialakítása és az úgynevezett E-önkormányzat bevezetése – tudtuk meg a városfejlesztési alpolgármestertől.


A környezetvédelmi felsőoktatás problémái


_MG_7473Dr. Ágoston Csaba, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének elnöke azt emelte ki, hogy a környezetipar nem olyan értelemben vett ipar, mint a kőolaj-ipar, ami viszonylag jól körülhatárolható területet jelent. A környezetipar sokrétű tevékenységet foglal magába, így például a hulladékgazdálkodást, szennyvízkezelést, vízellátást, természetvédelmet. Hozzátette: a környezetvédelmi felsőoktatásban ugyan sok képzés közül választhatnak a hallgatók, ám a frissdiplomások elhelyezkedési ideje viszonylag hosszú, 4-6 hónap. Arra is rámutatott, hogy a környezetipar jelentős számú nem környezetvédelmi végzettségű munkaerőt is igényel. A problémára megoldás lehet a posztgraduális képzések jelentőségének felismerése, a Bsc képzések tartalmának egységesítése és érdemi specializációk kialakítása az Msc szintjén – összegezte Dr. Ágoston Csaba.

 

A rendezvény honlapja és a részletes program itt érhető el.


SZTEinfo

Fotó:Bobkó Anna


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.