2024. március 28., csütörtök

hetivalasz_kiemelt

Friss felsőoktatási rangsoron remekeltek az SZTE karai

Az országban az első a szegedi szociológia, a gazdálkodás-menedzsment, a kereskedelem-marketing, a munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási és a gyógytornász képzés, az SZTE GTK a legjobb vidéki képzőhely a gazdaságtudományok listáján, a végzettek fizetése alapján pedig a top 3-ban az SZTE pszichológia szakja - derül ki a Heti Válasz legfrissebb felsőoktatási rangsorából.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Több képzési területen rangsorolta a magyarországi felsőoktatási intézményeket a Heti Válasz. A hetilap nem az egyetemek, hanem az egyes karok mutatóit vetette össze a felvettek és az oktatók kiválósága valamint a munkaerő-piaci lehetőségek alapján. A listán az SZTE minden kara jól szerepelt, hiszen egy-egy területen belül szinte mindig a top 10-be került.


A gazdaságtudományi képzési listán a legjobb vidéki egyetem az SZTE Gazdaságtudományi Kara. A szakok listáján mind a szegedi gazdálkodás-menedzsment, mind a kereskedelem-marketing szakon első az SZTE GTK.


Az orvos és egészségtudományi képzési terület összesített rangsorában a szegedi orvosképzés a 3., a gyógyszerészképzés a 8. helyen áll. Ugyanezen a képzési területen az SZTE FOK a 10., az SZTE ETSZK a 16. Az egészségtudományi képzési területen belül kiemelkedő a szegedi gyógytornász képzés, mely országos szinten az első.


A természettudomány képzési területen az SZTE TTIK az 5., a sporttudományokban az SZTE JGYPK szintén az 5. helyen szerepelt. A legjobb 10-ben találjuk a szegedi jogi képzést is, az SZTE ÁJTK a 6. a rangsorban. A szegedi jogi karon folyó munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási képzés pedig az első az országban.


A képzési területek listáján a szegedi agrár- és informatikai képzés a 7. helyen áll, a bölcsészképzés a 9. A szociológia szakok listán országosan első az SZTE BTK képzése.


Pedagógusképzésben is jól teljesít a szegedi egyetem, az SZTE JGYPK a 6., az SZTE TKK a 15. a listán. A társadalomtudomány képzési területen az SZTE BTK a 4., az SZTE ÁJTK a 7., az SZTE ETSZK a 22., a JGYPK a 30. Műszaki képzési területen az SZTE TTIK a 30. az SZTE MK a 31. helyre került.


Mennyit ér az SZTE-s diploma?


A végzettek havi bruttó jövedelme alapján a top 3-ban találjuk az SZTE-n pszichológia szakon végzettek, havi bruttó bérük 203 517 forint. 248 090 forint a havi bruttó bér az SZTE GTK gazdálkodás és menedzsment szakon végzettjeinek, míg a pénzügy és számvitel diplomával rendelkezők havi 220 000 forint körül keresnek.

Közel havi 300 000 forintot kapnak az SZTE-n végzett orvosok, a szegedi jogász szakon végzettek közel 215 000 forintot keresnek. Több mint 280 000 forint a havi bruttó bére egy Szegeden végzett gazdaságinformatikusnak míg az SZTE TTIK-n végzett programtervező informatikusok közel 250 000 forintot keresnek.


Mi alapján áll össze a rangsor?


Tizenkét éve készíti el a Heti Válasz című lap a hazai felsőoktatási intézmények rangsorát. Az idei lista nemcsak a felvett hallgatók, hanem az oktatók kiválósága szerint is rangsorolta az intézményeket. Az oktatói kiválóságnál figyelembe vették például a főállású oktatók között dolgozó tudományos fokozattal rendelkező tanárok számát és az egy oktatóra jutó hallgatói létszámot is. A felvettek kiválósági rangsorának összeállításakor – többek között – a felvett hallgatók száma, a felvettek pontátlaga számított, de figyelembe vették az első helyen jelentkezők közül bejutottak arányát, a középiskolai versenyen elért helyezéseket és a komplex nyelvvizsgának megfelelő nyelvtudással rendelkezők számát. A rangsorban arra a kérdésre is választ kapunk, hogy az egyes egyetemek képzéseinek elvégzése után milyen fizetésre számíthatnak a hallgatók. A munkaerő piaci mutatók között a felsőfokú végzettséghez kötött munkakörben dolgozók arányát és a havi bruttó jövedelmet vették alapul.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés