Bezár

Hírarchívum

Gyulladásos és immunológiai betegségek kutatására nyert 1,5 milliárd forintot az SZTE

Gyulladásos és immunológiai betegségek kutatására nyert 1,5 milliárd forintot az SZTE

2016. november 23.
2 perc

Közel 1,5 milliárd forint támogatást nyert el a Szegedi Tudományegyetem vezette konzorcium gyulladásos és immunológiai betegségek kutatására. A bőr és a bélrendszer különböző sejtjei között zajló folyamatok részletes megismerése hozzájárulhat többek között olyan betegségek hatékonyabb kezeléséhez, mint például a pikkelysömör, az akné, és a reumás ízületi gyulladások. A kutatás egyben kiindulópontot jelenthet új gyógyszerek fejlesztéséhez is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló projekt célja az emberi bőr és a bélrendszer gyulladásos és immunológiai betegségeiben az intercelluláris kommunikáció, vagyis a különböző sejtek között zajló folyamatok részletes megismerése. A közel 1,5 milliárd forint száz százalékban vissza nem térítendő támogatásból megvalósuló kutatás többek között a meglehetősen elterjedt pikkelysömör, az akné, a különböző reumás ízületi gyulladások, valamint a gyomor és a bélrendszer gyulladásos betegségeinek hatékonyabb kezelését segítheti elő.

 

A projekt szakmai vezetője Prof. Dr. Kemény Lajos a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika igazgatója elmondta: a 4 éves alapkutatási munka új eredményei amellett, hogy a terápiában is hasznosíthatóak lesznek, kiindulópontot jelenthetnek új gyógyszerek fejlesztéséhez is. Hozzátette: a tudományos munkában 7 szegedi kutatócsoport, közel 30 kutatóval vesz részt, orvosok, biológusok, fizikusok egyaránt. A projekt várható eredményeként 10 új kutatói állás létesül a résztvevő intézményekben.

 

A Szegedi Tudományegyetem vezette konzorciumban részt vesz a Debreceni Egyetem és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontja is. A partnerek a kutatás eredményeként az alap- és transzlációs kutatási felfedezések mellett a technológiai színvonal emelkedését, a kutatócsoportok nemzetközi kiválóságát, a nemzetközi kiválósági programokban való sikeres részvételt, a hazai és nemzetközi K+F és egészségpolitikai stratégiákhoz való illeszkedést és együttműködések indukálását várják.

 

arculati_elem_regionalis_fejlesztesi_alapA Szegedi Tudományegyetem összesen 1 498 869 591 Ft száz százalékban vissza nem térítendő támogatást nyert el a „GINOP-2.3.2-15 - "Stratégiai K+F műhelyek kiválósága" Felhívásra benyújtott GINOP-2.3.2-15-2016-00015 azonosító számú, „Az intercelluláris kommunikáció szerepe a határfelületek (bőr, béltraktus) gyulladásos és immunológiai betegségeiben” című pályázat megvalósítására.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek