SZTE Info

Sportnap és futóbajnokság az SZTE-n - #Beactive

A Szegedi Tudományegyetem szeptember 20-án rendezi meg idén a már hagyományos őszi sportnapot, ahol ismét számos sportág kipróbálására nyílik lehetőség. Szeptember 25-én pedig az SZTE egyéni futóbajnoksága várja a futás szerelmeseit.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Unesco szeptember 20-át az Egyetemi Sport Nemzetközi Napjává nevezte ki, amely kezdeményezéshez a Szegedi Tudományegyetem is csatlakozik. Ezért ezen a napon rendezik meg az egyetem szokásos sportnapját. Az érdeklődő hallgatók szeptember 20-án, kedden reggel 8 órától kezdve 24 különböző sportágban próbálhatják ki magukat az SZTE Sportközpontban (Hattyas sor 10.). Az egyéni sportok kedvelői sok egyéb mellett megismerkedhetnek a falmászással, pilatessel, zumbával, a legügyesebbek a görkorcsolya akadálypályán is végig mehetnek. Aki inkább egy csapatban játszana szívesen, a foci csapatba jelentkezhet. Regisztrálni a helyszínen lehet reggel 8 órától. A részvétellel nyerni is lehet: a 6 sportegységet (ez hatszor 20 percnyi teljesítésért jár) összegyűjtő hallgatók között sportszereket, fitness bérleteket, vásárlási utalványokat sorsolnak ki. A Karok között versenyt is hirdetnek: az a kar nyeri el „Az Egyetem legsportosabb Kara” címet, amelyik a hallgatói létszám alapján arányosan a legtöbb sportegységet teljesíti.


Részletes információk elérhetőek a MEFS új honlapján és az esemény Facebook-oldalán, és a kihelyezett plakátokon.


EgyetemiSport_a2_bianko_Previewfintor_1_2


Azonban idén a sportolási lehetőségek nem érnek véget a sportnapon. A XV. Jubileumi Pick Utcai Futófesztiválhoz csatlakozva az SZTE egyéni futóbajnokságot hirdet nappali tagozatos hallgatóinak szeptember 25-ére. Nevezni szeptember 21-én 14:00-ig van lehetősége minden érdeklődőnek a Sportközpont Tanári irodájában, vagy Trényiné Rákóczi Zsuzsanna testnevelő tanárnőnél e-mailben (rakoczi@sport.u-szeged.hu).A jelentkezőknek egy 3,4 km-es távot kell majd teljesíteniük szeptember 25-én, vasárnap 11:30-tól, a Dóm térről indulva. Mind a női, mind a férfi első három helyezett hallgató díjazásban részesül.

 

A futófesztivál programja:

Időpont: 2016. szeptember 25. vasárnap

Táv: 3,4 km

Rajt: Dóm tér 11:30-kor

Nevezési határidő: szeptember 21. szerda 14:00 óra

A nevezési díjat 100 főig a Sportközpont fizeti. Akadályoztatás esetén a hallgató köteles más indulóról gondoskodni maga helyett vagy szeptember 21. szerda 14:00 óráig lemondani a jelentkezését.

Nevezés: a Sportközpont Tanári irodájában, vagy Trényiné Rákóczi Zsuzsanna testnevelő tanárnőnél e-mailben (rakoczi@sport.u-szeged.hu) lehet.

Nevezéshez szükséges: Név, Intézmény/ kar, évfolyam, születési év, EHA kód, Diákigazolvány szám, e-mail cím, póló méret

A női és férfi I.--III. helyezett SZTE hallgató díjazásban részesül.

Díjazás: Nők 1-3 helyezett, férfiak 1-3 helyezett

Gyülekezés: pólók és rajtszámok átvétele (diákigazolvánnyal) a Dóm téren az ÁOK oktatási épülete előtt 10:00–11:00 óra között.

A versenyben résztvevő hallgatókat arra kérjük, hogy regisztráljanak a következő (Sportpont) oldalon: http://sportpont.hu/db/register

A rajtszám bemutatása és az ott lévő oktatóknál történő lejelentkezés esetén egy órapótlást beszámítunk!SZTE-Info

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.