Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_Szabadegyetem_nok_201609

Az SZTE kutatónői mutatják be eredményeiket a Szabadegyetem-sorozat 2016 őszi szemeszterében

Az SZTE kutatónői mutatják be eredményeiket a Szabadegyetem-sorozat 2016 őszi szemeszterében

2016. szeptember 12.
4 perc

„Nők a tudományban.” Ez a Szabadegyetem – Szeged előadássorozat 2016-2017-es tanév őszi szemeszterének a mottója. Ez a 13 előadás is reprezentálja a tudós nők teljesítményét a Szegedi Tudományegyetemen, ahol a kutatók 43, az oktatók 44 százaléka nő.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

121 éve lesz 2016 novemberében annak, hogy miniszterként Wlassics Gyula – visszaemlékezése szerint – „a konzervatív körök akadékoskodása” ellenére, Ausztriát is megelőzve, intézkedésével 1895-ben megnyitotta a nők előtt az egyetem bölcsészeti és orvosi karait.

 

 

Elsők az egyetemisták és kutatók között

Az első egyetemista lányt, a matematikai és természettudományi karon tanuló Weisz Margitot a Szegedi Tudományegyetem jogelődje, a kolozsvári egyetem diákújságja, az Egyetemi Kör hivatalos lapja 1897. október 2-án megjelenő számában mutatta be.

 

Az első női mérnökhallgatót – összesen négy lányt – 1918-ban vették fel a Műegyetemre. Az első női egyetemi tanárt 1930-ban nevezték ki – bukkanunk az információra az internetes adatbázisokban keresgélve.

 

 

Tudós nők társaságai

Magyarországon az 1925-1926. tanévben 10 százalék volt a nőhallgatók aránya. A változás mértékét jelzi, hogy a Szegedi Tudományegyetem hallgatói között – a 2015-2016. tanév statisztikája szerint – 59 százalék volt a gyengébbiknek mondott nem részesedése.

 

Azt is elárulják a számok, hogy az előző tanév második félévében az SZTE-kutatók 43, az oktatók 44 százaléka nő. A szegedi „tudós nők társaságára” csak részben érvényes a kutatónőkkel kapcsolatos legújabb megállapítás: „A tudomány legmagasabb szintjein a nők éppúgy alulreprezentáltak, mint a társadalom egyéb területein”. A Szabadegyetem – Szeged 2016. őszi szemeszterének a programja is igazolja: változatos témákat tesznek nagyító alá, izgalmas eredményekkel gazdagítják a tudományt az SZTE kutatónői.

 

 

A Szabadegyetem – Szeged XVIII. szemeszterének programja

A Szabadegyetem - Szeged előadásainak az időpontja a szokásos szerda 18.00 óra, helye az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ (Szeged, Ady tér 10.) kongresszusi terme.

 

A 2016 őszén összegyűjtött kari javaslatok, illetve Prof. Dr. Martinek Tamás rektorhelyettes döntése alapján az SZTE szép hagyományú Szabadegyetem – Szeged XVIII. szemeszterének programja:


  • 2016. szeptember 14. – Prof. Dr. Molnár Gyöngyvér egyetemi tanár (SZTE BTK Neveléstudományi Intézet): Az óvoda és iskola feladatai az értelmi képességek fejlesztése terén – a diagnosztikus mérések (eDia) szerepe és helye a magyar közoktatásban.
  • 2016. szeptember 21. – Prof. Dr. Hodúr Cecília egyetemi tanár (SZTE MK Folyamatmérnöki Intézet): A membránszeparáció és a mikrohullámú energiaközlés alkalmazása a hatékony hulladékhasznosításban.
  • 2016. szeptember 28. – Dr. Farkas Eszter egyetemi docens (SZTE ÁOK TTIK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet): A stroke betegség során fellépő agyi sérülések okai.
  • 2016. október 05. – Dr. Nagy-György Judit egyetemi adjunktus (SZTE TTIK Bolyai Intézet): A statisztika szükségessége és hibái.
  • 2016. október 12. – Dr. Barnai Mária egyetemi docens (SZTE ETSZK Fizioterápiás Tanszék): A metabolikus szindróma, azaz a túlsúly és következményeinek vizsgálata.
  • 2016. október 19. – Újváriné dr. Illés Mária főiskolai docens (SZTE ZMK Zeneelmélet Tanszék): Zenét szerző nők a XIX. században.
  • 2016. október 26. – Dr. habil Tarkó Klára főiskolai tanár (SZTE JGYPK Alkalmazott Egészségtudományi és Egészségfejlesztési Intézet): Nos, Ők is Kisebbség – Hatalom nélkül a mindennapokban.
  • 2016. november 02. – Dr. Ambrus Rita egyetemi docens (SZTE GYTK Gyógyszertechnológiai Intézet): Hogyan fejlesszünk biztonságos „nanogyógyszereket”? Lehetőségek és kihívások a gyógyszertechnológiában.
  • 2016. november 09. – Dr. Bodnárné Dr. Skobrák Erika főiskolai docens (SZTE MGK Állattudományi és Vadgazdálkodási Intézet): A vadgazdálkodás csak vadűzés és erdőzúgás?
  • 2016. november 16. – Dr. habil Sándor Klára főiskolai tanár (SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék): Pletykálásra születtünk? – Mit mond a mai nyelvhasználat a nyelv kialakulásáról?
  • 2016. november 23. – Prof. Dr. Széll Márta egyetemi tanár (SZTE ÁOK Orvosi Genetikai Intézet): Napjaink forradalma a genetikai diagnosztikában.
  • 2016. november 30. – Dr. Csete Mária tudományos munkatárs (SZTE TTIK Fizikai Intézet): Plazmonikusan erősített fény-anyag kölcsönhatás.
  • 2016. december 07. – Prof. Dr. Törőcsikné Dr. Görög Márta (SZTE ÁJTK Civilisztikai Tudományok Intézet): Változó világ, változó személyiségi jog(védelem).

 

Minden előadás része az SZTE Szabadegyetem – Szeged tantárgynak, a hallgatók kreditpontot kapnak érte. Az SZTE rögzíti a szabadegyetemi előadásokat.

 

A program – az eddigi szemeszterekhez hasonlatosan – utólag megtekinthető lesz többek között az SZTE Szabadegyetemének a honlapján.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek