Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_potfelvetelis_golyaszam

A tavalyinál több, összesen 6698 az SZTE-gólyák száma

A tavalyinál több, összesen 6698 az SZTE-gólyák száma

2016. szeptember 03.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetemre pótfelvételivel pályázók 75%-ából, összesen 464 diákból válhatott gólya. Velük együtt az előző évinél 66-tal több, összesen 6698 elsőéves kezdheti meg felsőfokú tanulmányait 2016 szeptemberétől a Szegedi Tudományegyetemen.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A jelentkezések alapján az SZTE a második legnépszerűbb vidéki képzőhely: a 2016. júniusi felvételi eljárásban összesen 15207 fiatal jelentkezett az SZTE-re. Az intézményt első helyen jelölő diákok 80 százaléka sikeresen felvételizett.

 

Felsőoktatási pótfelvételit a Szegedi Tudományegyetem 12 kara közül 10, valamint az SZTE Tanárképző Központ hirdetett. Az alapeljárásban sikeresebb felvételizés is oka lehet annak, hogy a 2015-beli 632 pályázóval szemben idén 617 fiatal élt a jelentkezés második lehetőségével.

 

A továbbtanulásra pótlólag pályázók 75%-a, vagyis 464 diák mondhatja el magáról, hogy az SZTE polgára lett. A felsőoktatási felvételi eljárás 2016 júniusában zárult első körének eredménye alapján 6234 elsős – a tavalyinál 89-cel több – kezdheti meg tanulmányait.

 

A felvételi két fordulója végeredményeként 6698 az elsőévesek száma a Szegedi Tudományegyetem a 2016-2017. tanévben.

 

 

Duális képzés is

A felvételi eljárás 2016 júniusi körében a mérnöki és informatikai képzési terület is jól szerepelt, a műszaki képzés iránti érdeklődés 8 százalékkal nőtt. Jelentős az érdeklődés a duális képzések iránt is, a munkaerőpiac igényeire reagálva idén az SZTE 3 karán – Mérnöki Kar, Mezőgazdasági Kar, Természettudományi és Informatikai Kar – 8 szakon hirdettek duális képzést.

 

A legtöbb pótfelvételiző az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar valamely szakát célozta meg: a 181 jelentkező közül 118 lett sikeres. A második körben felvételt nyertek közül 103 fiatal tanulhat az SZTE Állam és Jogtudományi Karán. E szempontból az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar a harmadik a népszerűségi listán, ott 65 gólya vághat neki a diplomaszerzésnek. Az SZTE Mérnök Karán 28 a pótlólag bejutottak száma.

 

 

Népszerű karok

Az SZTE pótfelvételit hirdető 10 kara közül a múlt évhez képest minden másodikon nőtt az így pályára lépő elsősök száma. Az SZTE Bölcsészettudományi Karon 48, az Egészségtudományi és Szociális Képzési Karon 13, a Fogorvostudományi Karon 2, a Gazdaságtudományi Karon 58, a Gyógyszerésztudományi Karon 8 pótfelvételiző kapcsolódhat be a képzésbe.

 

Az előző évinél több fiatalt vettek föl pótfelvételivel az SZTE bölcsészet-, gazdaság- és társadalomtudományi szakjaira, nőtt az érdeklődés a szegedi művészeti, pedagógiai és orvos-egészségügyi képzés iránt is.

 

 

Felkészült hallgatók

Az SZTE-re 2016 júniusában bejutott hallgatók átlagpontszáma 368 pont, a legidősebb felvételiző 66 éves és jogász szakon kezdi meg tanulmányait.

 

A pótfelvételizők felkészültségét jelzi, hogy például az SZTE Mezőgazdasági Karán a vadgazda mérnöki alapképzés levelező tagozatán 480, az SZTE TTIK matematika szakán 455, a BTK nappali tagozatos anglisztikai képzésén 408 az átlagpont.

 

A munkaerőpiac igényeinek megfelelően új képzéseket indított az SZTE. Például az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Karon két új mesterszakot: ápolás és fizoterápia képzéseket. Teljesen új képzés az SZTE Mérnöki Karon az élelmiszermérnöki mesterszak is. A központi felvételi eljárásban 4 idegennyelvű szakot hirdetett az SZTE.

 

Az SZTE 246 szakon hirdetetett pótfelvételit, 139 szakra vett fel új hallgatókat az első körben bejutottak mellé.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek