Kiemelt_potfelvetelis_golyaszam

A tavalyinál több, összesen 6698 az SZTE-gólyák száma

A Szegedi Tudományegyetemre pótfelvételivel pályázók 75%-ából, összesen 464 diákból válhatott gólya. Velük együtt az előző évinél 66-tal több, összesen 6698 elsőéves kezdheti meg felsőfokú tanulmányait 2016 szeptemberétől a Szegedi Tudományegyetemen.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A jelentkezések alapján az SZTE a második legnépszerűbb vidéki képzőhely: a 2016. júniusi felvételi eljárásban összesen 15207 fiatal jelentkezett az SZTE-re. Az intézményt első helyen jelölő diákok 80 százaléka sikeresen felvételizett.

 

Felsőoktatási pótfelvételit a Szegedi Tudományegyetem 12 kara közül 10, valamint az SZTE Tanárképző Központ hirdetett. Az alapeljárásban sikeresebb felvételizés is oka lehet annak, hogy a 2015-beli 632 pályázóval szemben idén 617 fiatal élt a jelentkezés második lehetőségével.

 

A továbbtanulásra pótlólag pályázók 75%-a, vagyis 464 diák mondhatja el magáról, hogy az SZTE polgára lett. A felsőoktatási felvételi eljárás 2016 júniusában zárult első körének eredménye alapján 6234 elsős – a tavalyinál 89-cel több – kezdheti meg tanulmányait.

 

A felvételi két fordulója végeredményeként 6698 az elsőévesek száma a Szegedi Tudományegyetem a 2016-2017. tanévben.

 

 

Duális képzés is

A felvételi eljárás 2016 júniusi körében a mérnöki és informatikai képzési terület is jól szerepelt, a műszaki képzés iránti érdeklődés 8 százalékkal nőtt. Jelentős az érdeklődés a duális képzések iránt is, a munkaerőpiac igényeire reagálva idén az SZTE 3 karán – Mérnöki Kar, Mezőgazdasági Kar, Természettudományi és Informatikai Kar – 8 szakon hirdettek duális képzést.

 

A legtöbb pótfelvételiző az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar valamely szakát célozta meg: a 181 jelentkező közül 118 lett sikeres. A második körben felvételt nyertek közül 103 fiatal tanulhat az SZTE Állam és Jogtudományi Karán. E szempontból az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar a harmadik a népszerűségi listán, ott 65 gólya vághat neki a diplomaszerzésnek. Az SZTE Mérnök Karán 28 a pótlólag bejutottak száma.

 

 

Népszerű karok

Az SZTE pótfelvételit hirdető 10 kara közül a múlt évhez képest minden másodikon nőtt az így pályára lépő elsősök száma. Az SZTE Bölcsészettudományi Karon 48, az Egészségtudományi és Szociális Képzési Karon 13, a Fogorvostudományi Karon 2, a Gazdaságtudományi Karon 58, a Gyógyszerésztudományi Karon 8 pótfelvételiző kapcsolódhat be a képzésbe.

 

Az előző évinél több fiatalt vettek föl pótfelvételivel az SZTE bölcsészet-, gazdaság- és társadalomtudományi szakjaira, nőtt az érdeklődés a szegedi művészeti, pedagógiai és orvos-egészségügyi képzés iránt is.

 

 

Felkészült hallgatók

Az SZTE-re 2016 júniusában bejutott hallgatók átlagpontszáma 368 pont, a legidősebb felvételiző 66 éves és jogász szakon kezdi meg tanulmányait.

 

A pótfelvételizők felkészültségét jelzi, hogy például az SZTE Mezőgazdasági Karán a vadgazda mérnöki alapképzés levelező tagozatán 480, az SZTE TTIK matematika szakán 455, a BTK nappali tagozatos anglisztikai képzésén 408 az átlagpont.

 

A munkaerőpiac igényeinek megfelelően új képzéseket indított az SZTE. Például az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Karon két új mesterszakot: ápolás és fizoterápia képzéseket. Teljesen új képzés az SZTE Mérnöki Karon az élelmiszermérnöki mesterszak is. A központi felvételi eljárásban 4 idegennyelvű szakot hirdetett az SZTE.

 

Az SZTE 246 szakon hirdetetett pótfelvételit, 139 szakra vett fel új hallgatókat az első körben bejutottak mellé.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés