Bezár

Hírarchívum

nyito

Több mint 200 program a Kutatók Éjszakáján a szegedi egyetemen

Több mint 200 program a Kutatók Éjszakáján a szegedi egyetemen

2016. szeptember 15.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem karai és intézményei 217 programmal várják az érdeklődőket két hét múlva, 2016. szeptember 30-án a Kutatók Éjszakáján Szegeden és Hódmezővásárhelyen.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Kutatók Éjszakáján a szegedi egyetemen is megnyílnak a laborok, az előadótermek, éjszakai programokat szerveznek az intézmények, egységek. Az SZTE több száz oktatója, kutatója és dolgozója szervez szeptember 30-án programokat Szegeden és Hódmezővásárhelyen délután 4 óra és éjfél között. Ezen a napon rengeteg érdekes, izgalmas tudományos program elérhető magyar, angol és német nyelven, és számos, máskor nem látogatható helyszín is megnyílik az érdeklődők számára. Geoláda-keresés, lézershow, génsebészkedés, Lego-robotok, Pokémon Go, írók naplói, lézeres lövészet, csillagászati bemutatók – ez csak néhány az SZTE gazdag és izgalmas programkínálatából. Egyes programokra előzetesen kell regisztrálni.


A Kutatók Éjszakáját az Európai Bizottság indította el, hogy Európa-szert megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás. Büszkék vagyunk arra, hogy a Szegedi Tudományegyetem egyre több fiatal kutatója mutatja be szakterületét ezen a napon az érdeklődőknek, és hogy Szegeden nemcsak a természettudományok területéről kínálnak oktatóink és kutatóink számos programot: jelen van az egészségtudomány, az irodalom, a régészet, a nyelvtudomány, a művészetek, a gazdaságtudományok – tehát minden tudományágból választhatóak programok.


A szegedi egyetem több mint 200 programját felsorolni lehetetlen, a teljesség igénye nélkül néhány: lesz lézeres lövészet, geoláda keresés, az érdeklődők megtanulhatják, hogyan kápráztathatják el barátaikat lézershow-val otthon, lesz előadás a tudatmódosító növényekről. Aki szeretné, megismerheti a génsebészkedés tudományát, ragaszthat csontvázat, játszhat Lego-robotok, megnézhet egy 3D nyomtatót, ismerkedhet a bogárgyűjteménnyel, készíthet magának tablettát, hallhat meglepő tényeket a patkányokról.


A TIK falára térképek kerülnek fényfestéssel, izgalmas történelmi előadásokat hallhat a közönség a pozsonyi csatától a keresztény milíciáig; lesz előadás a cybertér veszélyeiről az adatvédelem fontosságát és a zsarolóprogramokat is bemutatva, és a városba érkezik egy fizikabusz is.


Irodalmi előadások hangoznak el, méghozzá írók naplói alapján Móricz Zsigmondtól Esterházy Péterig, lesz előadás a pletykáról, a szegedi ö-ző nyelvjárásról. Kinyit a hungarikum-büfé, lesz tánchát és kiállítás megnyitó. Megtudható, milyen volt a divat a népvándorlás korában, tesztelhető az öregségi szimulátor. Lesz lézeres lövészet és kórbonctan, valamint csillagászati bemutató is. A Kutatók Éjszakája látogatói bekapcsolódhatnak a Sociopoly játékba, megismerhetik a szörny szimbolumtárral és játszhatnak poszt-apokaliptikus filmkvízt is. Megtudhatják, hogyan készül a tea és az instant kávé, mi van az E-számok mögött, beléphetnek a nagyközönség számára máskor nem nyitott lézerlaborba, és mitől függ, hogy valaki a Pokémon Go rajongók táborába tartozik-e.


A programok közül néhány angol és német nyelvű, egy részük pedig előzetes regisztrációhoz kötött, mert a program helyszíne – labor vagy előadóterem – korlátozott befogadóképességű.


A Kutatók Éjszakáján minden program ingyenes. A Szegedi Tudományegyetem szegedi és vásárhelyi programjai itt érhetők el, és itt találhatnak az érdeklődők rövid bemutatkozót a „főszereplőkről”: a programokat szervező és tartó oktatókról, kutatókról is.


SZTE-Info

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek