SZTE Info

kiemelt_veradas

Adj vért az Országos Felsőoktatási Véradó Versenyen!

A Szegedi Tudományegyetem idén is bekapcsolódott a Felsőoktatási Véradó Versenybe. A véradás komoly segítség a betegeknek, hiszen évente 400 ezer vérre, vérkészítményre szoruló beteget kell ellátni az egészségügyi intézményekben- közöttük az SZTE ÁOK Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem számos oktatója és hallgatója rendszeresen ad vért. Az önkéntes véradás életet is menthet. Évente közel 400 ezer azoknak a betegeknek a száma, akiknek vérre vagy vérkészítményre van szükségük, ezért is fontos, hogy folyamatosan rendelkezésre álljon a megfelelő mennyiség. A vér ugyanis semmivel sem pótolható, a vörösvérsejt-koncentrátum pedig legfeljebb 35 napig tárolható. A folyamatos és kiegyensúlyozott vérellátást a véradók biztosítják, és szükséges az első véradók számának növelése is, hiszen Magyarországon a 4 millió lehetséges véradóból csupán 250 ezer rendszeres önkéntes véradó, más néven donor van.


A véradással egyetemünk minden polgára hozzájárulhat a gyógyításhoz vagy életmentéshez, az egyetemi hallgatók pedig bekapcsolódhatnak az országos véradó versenybe is.

A következő napokban az alábbi helyszíneken várják az önkéntes véradókat TAJ-kártyával és fényképes igazolvánnyal, lakcímkártyával:

2017. április 4. szerda, 16:00 - 19:00: Szegedi Tudományegyetem Teleki Blanka Kollégium ( 6725 Szeged Semmelweis utca 5.)

2017. április 5. csütörtök, 09:30 - 12:30: Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar (6726 Szeged Temesvári körút 31.)

2017. április 5. csütörtök, 14:00 - 16:00: Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ (6722 Szeged Ady tér 10.)


A Magyar Vöröskereszt idén 11. alkalommal rendezi meg az Országos Felsőoktatási Véradó Versenyt, amely a nappali hallgatói létszám alapján, három kategóriában zajlik: 1000 fő alatti, 1000 és 10.000 fő közötti és 10.000 fő feletti. Kategóriánként az az intézmény nyer, aki a nappalis hallgatói létszámához képest a legtöbb nappalis hallgatót mozgósítja véradásra. A Magyar Vöröskereszt az elmúlt években neves támogatókat állított a jövő véradónemzedékének megalapozását célzó program mellé. A szponzorok jóvoltából évről-évre hasznos ajándékokat kapnak a verseny során vért adók és minden évben értékes nyeremények találnak gazdára. A verseny minden évben szeptemberben indul és május közepén ér véget. Az eredményhirdetést minden évben június 14-én, a Véradók Világnapján tartják. A versenyről bővebb információ itt olvasható.


SZTEinfo


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 16.
  17:00 - 18:30
  Prof. Dr. J. Nagy László (SZTE BTK) beszél Gandhi munkásságáról, aki kijelölte a világ második lélekszámú országának, Indiának a XXI. századba vezető útját amely a Brit Gyarmatbirodalomból indulva erőszakmentesen vezetett el a függetlenségéig, kontrasztként a szelídséget megtestesítő Mahatma (Nagy Lélek) erőszakos halálával. Gandhi az emberiséget fenyegető halálos veszélyeket az alábbiakban fogalmazta meg: 1. Gazdagság, munka nélkül. 2. Élvezet, lelkiismeret nélkül. 3. Tudás, jellem nélkül. 4. Üzlet, erkölcs nélkül. 5. Tudomány, emberség nélkül. 6. Vallás, áldozatkészség nélkül. 7. Politika, elvek nélkül. Az SZTE professzorával Dr. Szalay István (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 17.
  13:00 - 16:30
  Az új évben is folytatódik a Mentor(h)áló Klub – ismét vadonatúj programmal várják az érdeklődőket! A klubfoglalkozás alkalmával a vendégek részt vehetnek a Lehet egy lappal több? c. játékos matematikai program bemutatásán – a foglalkozás szervezője a Mentor(h)áló egyik legaktívabb köznevelési partnerintézménye, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola! A foglalkozáson való részvétel továbbra is ingyenes. További információ:http://www.jgypk.hu/mentorhalo/lehet-egy-lappal-tobb/
 • január 17.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségeket bemutató sorozat főszereplője: Paluch-Kujáni Yvett. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar régészhallgatójának érdeklődése igen szerteágazó: az ásatásokon és a kutatómunkában az ókori barbár népek hitvilágát és gazdálkodását kutatja a Kárpát-medencében és a keleti területeken egyaránt. A Sófi-ösztöndíjas fiatallal Szalay István matematikus (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00