SZTE Info

kiemelt_veradas

Adj vért az Országos Felsőoktatási Véradó Versenyen!

A Szegedi Tudományegyetem idén is bekapcsolódott a Felsőoktatási Véradó Versenybe. A véradás komoly segítség a betegeknek, hiszen évente 400 ezer vérre, vérkészítményre szoruló beteget kell ellátni az egészségügyi intézményekben- közöttük az SZTE ÁOK Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem számos oktatója és hallgatója rendszeresen ad vért. Az önkéntes véradás életet is menthet. Évente közel 400 ezer azoknak a betegeknek a száma, akiknek vérre vagy vérkészítményre van szükségük, ezért is fontos, hogy folyamatosan rendelkezésre álljon a megfelelő mennyiség. A vér ugyanis semmivel sem pótolható, a vörösvérsejt-koncentrátum pedig legfeljebb 35 napig tárolható. A folyamatos és kiegyensúlyozott vérellátást a véradók biztosítják, és szükséges az első véradók számának növelése is, hiszen Magyarországon a 4 millió lehetséges véradóból csupán 250 ezer rendszeres önkéntes véradó, más néven donor van.


A véradással egyetemünk minden polgára hozzájárulhat a gyógyításhoz vagy életmentéshez, az egyetemi hallgatók pedig bekapcsolódhatnak az országos véradó versenybe is.

A következő napokban az alábbi helyszíneken várják az önkéntes véradókat TAJ-kártyával és fényképes igazolvánnyal, lakcímkártyával:

2017. április 4. szerda, 16:00 - 19:00: Szegedi Tudományegyetem Teleki Blanka Kollégium ( 6725 Szeged Semmelweis utca 5.)

2017. április 5. csütörtök, 09:30 - 12:30: Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar (6726 Szeged Temesvári körút 31.)

2017. április 5. csütörtök, 14:00 - 16:00: Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ (6722 Szeged Ady tér 10.)


A Magyar Vöröskereszt idén 11. alkalommal rendezi meg az Országos Felsőoktatási Véradó Versenyt, amely a nappali hallgatói létszám alapján, három kategóriában zajlik: 1000 fő alatti, 1000 és 10.000 fő közötti és 10.000 fő feletti. Kategóriánként az az intézmény nyer, aki a nappalis hallgatói létszámához képest a legtöbb nappalis hallgatót mozgósítja véradásra. A Magyar Vöröskereszt az elmúlt években neves támogatókat állított a jövő véradónemzedékének megalapozását célzó program mellé. A szponzorok jóvoltából évről-évre hasznos ajándékokat kapnak a verseny során vért adók és minden évben értékes nyeremények találnak gazdára. A verseny minden évben szeptemberben indul és május közepén ér véget. Az eredményhirdetést minden évben június 14-én, a Véradók Világnapján tartják. A versenyről bővebb információ itt olvasható.


SZTEinfo


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.