SZTE Info

kiemelt_veradas

Adj vért az Országos Felsőoktatási Véradó Versenyen!

A Szegedi Tudományegyetem idén is bekapcsolódott a Felsőoktatási Véradó Versenybe. A véradás komoly segítség a betegeknek, hiszen évente 400 ezer vérre, vérkészítményre szoruló beteget kell ellátni az egészségügyi intézményekben- közöttük az SZTE ÁOK Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem számos oktatója és hallgatója rendszeresen ad vért. Az önkéntes véradás életet is menthet. Évente közel 400 ezer azoknak a betegeknek a száma, akiknek vérre vagy vérkészítményre van szükségük, ezért is fontos, hogy folyamatosan rendelkezésre álljon a megfelelő mennyiség. A vér ugyanis semmivel sem pótolható, a vörösvérsejt-koncentrátum pedig legfeljebb 35 napig tárolható. A folyamatos és kiegyensúlyozott vérellátást a véradók biztosítják, és szükséges az első véradók számának növelése is, hiszen Magyarországon a 4 millió lehetséges véradóból csupán 250 ezer rendszeres önkéntes véradó, más néven donor van.


A véradással egyetemünk minden polgára hozzájárulhat a gyógyításhoz vagy életmentéshez, az egyetemi hallgatók pedig bekapcsolódhatnak az országos véradó versenybe is.

A következő napokban az alábbi helyszíneken várják az önkéntes véradókat TAJ-kártyával és fényképes igazolvánnyal, lakcímkártyával:

2017. április 4. szerda, 16:00 - 19:00: Szegedi Tudományegyetem Teleki Blanka Kollégium ( 6725 Szeged Semmelweis utca 5.)

2017. április 5. csütörtök, 09:30 - 12:30: Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar (6726 Szeged Temesvári körút 31.)

2017. április 5. csütörtök, 14:00 - 16:00: Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ (6722 Szeged Ady tér 10.)


A Magyar Vöröskereszt idén 11. alkalommal rendezi meg az Országos Felsőoktatási Véradó Versenyt, amely a nappali hallgatói létszám alapján, három kategóriában zajlik: 1000 fő alatti, 1000 és 10.000 fő közötti és 10.000 fő feletti. Kategóriánként az az intézmény nyer, aki a nappalis hallgatói létszámához képest a legtöbb nappalis hallgatót mozgósítja véradásra. A Magyar Vöröskereszt az elmúlt években neves támogatókat állított a jövő véradónemzedékének megalapozását célzó program mellé. A szponzorok jóvoltából évről-évre hasznos ajándékokat kapnak a verseny során vért adók és minden évben értékes nyeremények találnak gazdára. A verseny minden évben szeptemberben indul és május közepén ér véget. Az eredményhirdetést minden évben június 14-én, a Véradók Világnapján tartják. A versenyről bővebb információ itt olvasható.


SZTEinfo


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.