SZTE Info

tmp_29982-kiemelt_neptun-528078550

Elindult a Neptun Egységes Tanulmányi Rendszer

2017. április 26-án bekapcsolták a Neptun tanulmányi rendszert a Szegedi Tudományegyetemen. Az ETR-ről való átállás zökkenőmentesen, műszaki problémák nélkül lezajlott. Április 26-28. között, a rendszert üzemeltető SDA Informatikai Zrt. munkatársai az SZTE-n tartózkodnak segítve a problémamentes rendszer indulást.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem már a tanév eleje óta készült arra, hogy az ETR helyére a Neptun Egységes Tanulmányi Rendszert vezesse be. 2016 szeptembere óta folyamatosan zajlott az informatikai rendszerek összehangolása, a központi szerver fejlesztése és a rendszer paraméterezése. Mivel az adminisztratív dolgozókat nagymértékben érintette a változás, ezért számukra az SZTE oktatást szervezett: elektronikus tananyagokkal, videókkal és jelenléti oktatással készítette fel a dolgozókat a szerepkörüknek megfelelő feladatok ellátására. Emellett az oktatók és a kari hallgatói önkormányzatok delegáltjai, szakos érdekképviselet tagjai, mentorok is előzetes tájékoztató előadásokon ismerkedhettek meg a rendszer használatával.


2017 áprilisában 3 héten keresztül zajlott az ETR-ben lévő adatok átvitele és ellenőrzése a Neptun rendszerbe. Az adatmigrációt, az ellenőrzést és a tesztidőszakot követően 2017. április 26-tól vehették birtokba a rendszert a hallgatók, az oktatók és az adminisztratív munkatársak. A hozzáférések bekapcsolása folyamatosan, szakaszos ütemben történt. 2017 április elején lezárult az ETR, a forrásadatok archiválásra kerültek. Az archivált adatok azonban továbbra is elérhetők a Neptun felületén található ETR linken.


A Neptun Egységes Tanulmányi Rendszer minden olyan felületről elérhető ahonnan korábban az ETR, így például az SZTE honlapon a legfelső sorban a Neptun menüre kattintva illetve az alábbi linken: http://www.neptun.u-szeged.hu/

A belépésnél az eddigi EHA kódot és jelszót kell használni.


Az új rendszerben az ügyrendek nem változtak, megmaradt a rangsoros kurzusfelvétel. Az intézmény a Neptun rendszer használata során is arra törekszik, hogy a kurzusfelvételi időszakokban is a lehető legszélesebb hozzáférést biztosítsa a hallgatóknak, ezért a rendszer terhelését időben megosztják, vagyis lépcsőzetesen, karonként más-más időben kezdődnek a kurzusfelvételek, ahogy korábban az ETR használata során is.


Az átállással kapcsolatos kérdésekre itt kaphat választ: ETR-ről Neptunra vált a Szegedi Tudományegyetem – kérdések-válaszok!


A rendszerrel kapcsolatos észrevételekkel, az esetlegesen felmerülő problémákkal célszerű közvetlenül a kari hallgatói önkormányzatokhoz, mentorokhoz, tanulmányi osztályokhoz fordulni, akik szükség esetén továbbítják ezeket az Oktatási Igazgatóságra.


A rendszer bekapcsolása utáni a két leggyakoribb hallgatói kérdés az volt, hogy kell-e újra regisztrálni: nem kell, az EHA kód és jelszó használható a belépéshez, illetve hol lehet a szakot megtalálni: a bal fölső sarokban a „Képzés” menüpontra kattintva lehet kiválasztani.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.