Bezár

Hírarchívum

Untitled-1

Komplikált szívműtétet végeztek egy erdélyi kislányon az SZTE Kardiológiai Centrumában

Komplikált szívműtétet végeztek egy erdélyi kislányon az SZTE Kardiológiai Centrumában

2017. április 13.
3 perc

Komplikált szívműtétet végeztek egy kilencéves erdélyi kislányon a Szegedi Tudományegyetem Kardiológiai Centrumában, a beavatkozást a Rotary mozgalom Gift of Life programja tette lehetővé.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Indrie Miruna Georgina a Nagyszalonta melletti Tulkán született. Már csecsemőkorában észrevették veleszületett szívrendellenességét, a bal kamra és a főverőér találkozásánál működő billentyű elváltozását. Három hónapos korában Marosvásárhelyen ezért szívműtéten esett át, de sajnos ez nem hozott végleges megoldást. Egy éve egy kontrollvizsgálat során fedezték fel, hogy a billentyű nem működik tökéletesen, egyre több vér áramlik vissza a bal kamrába, ez pedig hatalmas terhelést jelent a szívnek. A keringése fokozatosan romlott, állapota gyógyszeres kezeléssel már nem volt egyensúlyban tartható. Kolozsvárott 2017 februárjára szívműtétre jegyezték elő, végül azonban lemondták a beavatkozást, mert a kislány fiatal kora miatt túl kockázatosnak találták azt.


Hartyánszky István, az SZTE Kardiológiai Centrumának docense elmondta, a gyermekeknél kockázatos műbillentyű-beültetés helyett létezik egy összetett beavatkozást. A műtét lényege, hogy a beteg főverőér-billentyű helyére a gyermek saját tüdőverőér-billentyűjét ültetik, a koszorús ereket újra szájaztatják, a tüdőverőér és a jobb kamra találkozásához pedig egy donortól származó billentyűt ültetnek be. A szívsebész specialista közölte, az első ilyen műtétet Magyarországon munkatársaival ő végezte el, az elmúlt években pedig összesen 120-150 hasonló beavatkozást hajtottak végre Szegeden. Európában nincs olyan centrum, ami lényegesen nagyobb tapasztalatokkal rendelkezne a kidolgozója után Ross-műtétnek nevezett eljárás terén.


szivmutet_szte2


A kislány édesanyja a kolozsvári műtét visszamondását követően megoldást keresett, így talált rá a Rotary mozgalom Gift of Life programjára. A nemzetközi civil kezdeményezés célja olyan gyermekek életének megmentése, akik veleszületett szívbetegségben szenvednek és hazájukban nem áll rendelkezésre a gyógyítás lehetősége. Ezt a világon mindenhol a Rotary klubok szervezik, és biztosítják a szükséges pénzügyi fedezetet. Magyarországon a program 2010 tavaszán indult. A műtétek, együttműködési megállapodás alapján a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben történtek, majd 2014 ősztől a Szegedi Tudományegyetemen folytatódtak. A kezdeményezés magyarországi koordinálását 2016-tól 2018-ig a Szeged Szent-Györgyi Albert Rotary Klub végzi.


Bogáts Gábor, az SZTE Szívsebészeti Osztályának vezetője vállalta, hogy elvégzi a komplikált beavatkozást. A műtét zavartalan volt, a beavatkozás után másnap a kislány visszakerült az SZTE Gyermekklinikájának intenzív osztályára, majd három napot követően már a kardiológiai osztályon látták el.


szivmutet_szte


Katona Márta, a klinika professzora elmondta, az április 13-i kontrollvizsgálat alapján a kislány jól van. Az új billentyű tökéletesen működik, megszűnt a keringési elégtelenség. A gyermek szíve és egész szervezete hatalmas terheléstől szabadult meg, ezt mutatja, hogy az utóbbi hetekben 2,5 kilót hízott. Legalább egy évre van szükség, amíg szívének működése teljesen helyreáll, de teljes életet élhet, és ha felnő, maga is vállalhat majd gyermeket.


A műtét elvégzést szegedi, a mosonmagyaróvári, soproni, palicsi és szabadkai Roraty klubok összefogása tette lehetővé, melyet a szerbiai Rotary kormányzóság is támogatott.


SZTEinfo

Fotó:Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek