Bezár

Hírarchívum

kiemelt_irinyi

Az SZTE volt az országos Irinyi-verseny döntőjének házigazdája

Az SZTE volt az országos Irinyi-verseny döntőjének házigazdája

2017. április 25.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem volt a 49. Országos Irinyi János Középiskolai Kémiaverseny döntőjének házigazdája. A megmérettetésen csaknem kétszáz kilencedik és tízedik osztályos középiskolás vett részt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2017. április 21. és 23. között a Szegedi Tudományegyetem adott otthont a 49. Országos Irinyi János Középiskolai Kémiaverseny döntőjének. Egy-egy felsőoktatási intézmény a Magyar Kémikusok Egyesületével öt éven át szervezi a rangos tanulmányi verseny döntőjét, az idei volt sorozatban a negyedik alkalom, amikor Szegeden találkoztak a legjobb diákok.


Az országos - és határon túli középiskolákat is érintő - versenyen mintegy kétezren indultak. A hét kategóriában megszervezett megmérettetés háromfordulós: az iskolai, majd megyei szintet követi az országos döntő. Erre 198 diák jutott be, közülük szép számmal a határon túlról.


Irinyi_kemia_verseny
A versenyen készült képek itt megtekinthetők.
 

Az írásbeli elméleti és gyakorlati fordulókat - a laboratóriumban végrehajtott analitikai kémiai feladatokat – április 22-én az SZTE Kémiai Intézet épületeiben rendezték. A program este az ÁOK Nagy Oktatási épületében folytatódott. Az addig elért, összesített eredményeket Csupor Dezső egyetemi docens (SZTE GYTK) Növényi kemodiverzitás: mit tanulhatunk, és mit hasznosíthatunk a gyógynövények hatóanyagaiból? című előadását követően ismerhették meg az indulók.


Az egyes kategóriák legjobbjai, összesen huszonnégyen, másnap délelőtt - 10 perces felkészülési időt követően - 5 perces előadást tartottak egy adott témáról, ehhez táblát és krétát használhattak. Irinyi János kétszáz éve, 1817-ben született, ezért a vizsgatémák között szerepelt a többi közt a gyufa kémiája is. Az előadásokat négytagú zsűri értékelte, a végső sorrend az egy nappal korábbról hozott pontokat figyelembe véve alakult ki.


A verseny fődíját, az Irinyi-díjat Fajszi Bulcsú (Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium, felkészítő tanárok: Keglevich Kristóf, Villányi Attila) és Horváth Réka (ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium, felkészítő tanár: Sebő Péter) érdemelte ki. A kiemelkedő tehetséggondozó munkáért három iskola és két tanár kapott különdíjat: a Kecskeméti Református Gimnázium, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiuma Pécsről, a ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, valamint Albert Attila (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium) és Villányi Attila (Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium).


IRINYI_2017_27


SZTEinfo

Fotó: Mótyán Gergő / Kiss Márton Attila

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek