Bezár

Hírarchívum

kiemelt_nyariszunet

Klímaszünet a Szegedi Tudományegyetemen

Klímaszünet a Szegedi Tudományegyetemen

2017. augusztus 03.
2 perc

Az ország legzöldebb egyeteme, az SZTE 2017. augusztus 5-20. között nyári szünetet tart: bezárja épületei nagy részét, de egészségügyi részlegeit folyamatosan működteti. Az idei nyári klímaszünettel várhatóan 5-8 millió forintnyi energia takarítható meg.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2012 óta úgy is csökkenti energiaszámlái összegét az SZTE, hogy télen és nyáron olyan szünetet rendel el, amikor – az egészségügyi részlegein kívüli – épületei nagy részét bezárja. Az ilyenkor kalkulálható energia-megtakarítás mértéke függ a szünet hosszától és a külső hőmérséklettől is. Például a legutóbbi téli szünet idején bruttó 60 millió forinttal mérsékelte fűtésszámláját az SZTE.

 

A betegellátás folyamatosan működik a Szegedi Tudományegyetemen a 2017. augusztus 5-20. közötti napokra elrendelt nyári szünetben is. E két héten az SZTE épületeinek többsége – közte például Szegeden a Dugonics téri rektori hivatal; az Ady téri József Attila Tanulmányi és Információs Központ, benne a Klebelsberg Könyvtár; illetve az SZTE 12 karának oktatást szolgáló minden ingatlanja – bezár, az ott dolgozók nyári szabadságukat töltik, az ügyintézés szünetel, az energiaigényes klímaberendezéseket kikapcsolják. Mindettől az áramszámláján mutatkozó 5-8 millió forint megtakarítást remél az ország legzöldebb egyeteme. Az SZTE nyári szünet utáni első munkanapja: 2017. augusztus 21., hétfő, amikortól a felsőoktatási intézményben visszaáll a szokásos munkarend.

 

A takarékoskodáson kívül a megújuló energia felhasználásával is jelentősen hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez az SZTE. A 2012 óta az egyetemi épületekre telepített napelempark 2017-es teljesítménye 1210 kW. Napkollektorokkal az SZTE több ingatlanjában is előállít használati melegvizet, ami például a szegediek által máig II-es kórháznak nevezett épületkomplexumban évi 2,2 millió forint megtakarítást jelent. A hőkutas, hőszivattyús hűtési-fűtési rendszerrel ellátott egyetemi épületek közül például a Dóm téri ingatlan annyi hőt termel, amit ha földgázzal kellene előállítani, akkor az évente körülbelül 2 millió forintba kerülne. A geotermikus fűtési rendszerbe bevont 30 egyetemi épületben termelt hő értéke pedig évi 35-40 millió forint.

 

Az energiafogyasztás csökkentését célzó beruházásoknak és egyéb „zöld törekvései” sikerének köszönhetően a Szegedi Tudományegyetem a UI Green Metric Ranking of Word Universities toplistáján a világrangsorban a 107., a belvárosokban fekvő és működő intézmények közül világviszonylatban a 14., Magyarországon pedig a legzöldebb felsőoktatási intézmény.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek