SZTE Info

Kiemelt_fotos_j

Fényképeken: „Minden, ami C-vitamin”

Fotópályázattal is tisztelgett a Szegedi Tudományegyetem egykori kutatója, oktatója és rektora, Szent-Györgyi Albert munkássága előtt. Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév egyik záró programjaként 2017. december 5-én nyílt meg a „Minden, ami C-vitamin” fotókiállítás. Az ötletes és kísérletező kedvű szegedi egyetemisták fényképeinek tárlata 2017. december 15-ig tekinthető meg az SZTE Rektori Épület átriumában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„… Uram! Azzal dicsérlek, hogy szebbé teszem a Teremtés rám eső zugát,
Hogy fénnyel, meleggel, jóakarattal és örömmel
Töltöm meg világomat. …”
– Szent-Györgyi Albert Psalmus Humanus című versének sorai is felcsendültek a Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak fotóit fölvonultató tárlat megnyitóján. A Minden, ami C-vitamin című pályázati fölhívásra készült alkotások kiállításán Szent-Györgyi versbe öntött gondolatait Kosztolányi József, az SZTE Bolyai Intézet oktatója tolmácsolta. Mintha az SZTE egykori Nobel-díjas rektora ajánlotta volna az érdeklődők figyelmébe a mai egyetemistáknak a C-vitaminnal kapcsolatos, képpé formált gondolatait.


Fotos_vers

 

A tudományos előadástól kezdve a tenisz bajnokságon át a fotópályázatig – változatos programokkal emlékezett a Szegedi Tudományegyetem 2017-ben a C-vitamin születése 85. és az intézmény világhíressé lett kutatója, Szent-Györgyi Albert Nobel-díja 80. évfordulójára. Az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda – többek között – úgy kapcsolódott az emlékév rendezvény-sorozatához, hogy hallgatói fotópályázatot hirdetett Minden, ami C-vitamin címmel.


Fotos_megnyito

 

– A kevés néha több – fogalmazott a fotópályázatra jelentkezők munkáját is értékelve megnyitó beszédében a zsűri elnöke. Dr. Datki Zsolt szerint közép- és felsőkategóriás fényképek kerültek az SZTE Rektori Épület átriumának kiállítási terébe. A legjobb fotók kiválasztásában a döntnökök elsőszámú szempontként azt vették figyelembe, hogy a pályázó miként követte a kiírásban szereplő tematikát, a közismert C-vitamin-történetet milyen ötlettel helyezte új megvilágításba.

 

Paprika, citrom, narancs… C-vitamint tartalmazó gyümölcsök alkotta képlet, sárga és piros, zöld és fekete színek a fotókon. – Letisztult, egyszerű, mégis nagyszerű! – jellemezte az I. díjas fotográfiát, Kisvárdai Míra alkotását a zsűri elnöke.


Fotos_1

– A szegedi Mars téri piacon vettem a paprikát, a fotós tanárom segítségével sok-sok próbálgatással a paprika-metszetek fénynyomatát készítettem el. Körülbelül 15-20 felvétel közül választottam ki azt a hatot, amelyet egymás mellé helyeztem, így jött létre ez a fekete-fehér kompozíció. – árulta el az aranyérmes fotográfus. Kisvárda Míra a szegedi Tömörkény gimnáziumból érkezett a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karára, ahol a képzőművészettel és médiával kapcsolatos ismereteit mélyíti el, hogy a mesterszak elvégzése után taníthasson. Kisvárda Míra a példaképei között elsőként említette Yves Kleint, a francia képző- és fotóművészt.


Fotos_2

Gyakorlott „fényíró” és pályázó a II. és III: helyezett fényképek gazdája is. Természetfotóival önálló kiállításon is bemutatkozott már Vadász Anna. A szegedi Radnóti gimnáziumból lett az SZTE fogorvos-hallgatójává. Fényképezéssel foglalkozó édesapja, Vadász Sándor támogatásával kezdett fotózni. Fő témája a természet, ugyanakkor választott hivatása gyakorlásához is föl tudja majd használni hobbiját: Vadász Anna tudományos publikációit illusztrálja a saját maga által a fogakról és a szájüregről készített fényképeivel.


Fotos_3

– Az üveglapon, víz és glicerincseppeken át fényképeztem a C-vitamint tartalmazó gyümölcsöket – árulta el különleges látványvilágú alkotásai születéstörténetét Domonkos Sándor Balázs. Az egyetemi gyakorló iskola egykori diákja ma az SZTE doktorandusza, aki a fényképezésben is előre lépeget. A hazai pályázatokon kívül nemzetközi porondon, például a franciaországi FIAP mezőnyében is sikeresen szerepelt már. Az egyik szegedi fotóstúdió csapatához tartozva doktorjelölt ösztöndíját is fényképezéssel egészíti ki, miközben az SZTE Gazdaságtudományi Kar hallgatóinak angolul az algoritmusok rejtelmeiről tart órákat. – Nem a fényképezőgép árán és „tudásán”, hanem a mögötte lévő ember előismeretein és kreativitásán múlik, egy adott témáról milyen üzenetű és értékű alkotás születik – véli Domonkos Sándor Balázs, aki örömmel látta volna a külföldről a szegedi egyetemre érkező hallgatók a C-vitaminnal kapcsolatos gondolatainak képi formáját.

 

Az SZTE NKI Kulturális Iroda felhívására beérkezett fényképeket Szentgyörgyi Anna fotográfus (SZTE BTK Angol-Amerikai Intézet), Dr. Datki Zsolt László neurobilógus (az MTA SZAB Fotóművészeti Munkabizottság tagja, az SZTE Általános orvostudományi Kar kutatója) és Rómer János fotográfus bírálta el. A dobogós alkotásokért az elismerést az SZTE díjátadó ünnepségén Prof. Dr. Szabó Gábor rektor és Dr. Datki Zsolt László, a zsűri elnöke adta át a III. helyezett Domonkos Sándor Balázsnak (SZTE TTIK Phd. II.), a II. helyezett Vadász Annának (SZTE FOK V.) és az I. helyezett Kisvárdai Mírának (SZTE BTK rajz-média tanári II. szak).


Fotos_kozonseg

 

A Minden, ami C-vitamin fotópályázat és a kiállítás az SZTE Szent-Györgyi Emlékév keretében szerveződött, a kamarakiállítás 2017. december 15-ig megtekinthető az SZTE Rektori Épület földszinti átriumában, ahol elhangzott Szent-Györgyi Albert Psalmus Humanus című imája:

„…Uram! Legyünk társak az alkotásban
Dolgozzunk tovább műved nyomán,
Hogy bolygónk a bőség, a boldogság
És az összhang erős otthona legyen….”

 

SZTEinfo – Ú. I.

Fotók: Ú. I.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • *
  január 18. 18:00 - február 18. 19:00
  A Magyar Kultúra napja alkalmából nyílik meg Árnyas Koppány festőművész tárlata. A fiatal alkotó a Szegedi Tudományegyetemen képi ábrázolás szakkal párhuzamosan végezte el a Tanító szakot, felsőfokú tanulmányait 2012-ben zárta. Börtönbe zárt perspektíva című tárlatát Pataki Ferenc festőművész ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A tárlatnyitón közreműködik hegedűjátékával Dudás Virág Ervin, az SZTE Zeneművészeti Kar hallgatója.
 • január 18. 18:00 - március 16. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar oktatói, művésztanárai közül a Temesvári Nyugati Egyetem Képzőművészet és Design Karán vizuális művészeti doktori fokozatot szerző Sinkó János, Kovács Keve, Molnár Sándor és ifj. Holler László képzőművészek tárlata. A kiállítás kúrátora a nagyváradi Körösvidéke Múzeum igazgatója, prof. univ. dr. Aurel Chiriac, aki a fent említett képzőművészek doktori képzésének témavezetője volt. A TEMESVÁR 7.X.4. címet viselő kiállításon ( a 7 doktoranduszból 4 állít ki most) többek között linómetszetek, installációk, tempera és olajfestmények, kollázsok,üvegfestéssel készült alkotások láthatók. Az alkotók által elmondottakból, íme egy gondolat: "A végcél, ami felé törekszünk hasonlít a földhöz: ugyanis az élő anyag számtalan rétegének szintéziséról van szó. Az igazi érzékiség akkor születik meg, amikor a festő felfedezi, hogy a fa suhogása és a víz kérge testvérek, a kavicsok és a saját arckép ikerképek, és ebben az áldott pillanatban a világ lassan-lassan összeáll, a művész pedig azt látja, hogy a látvány zuhatagok hátteréből kimagaslanak azok nagy és lényeges jelek, melyek egyformán képviselik az ember és a világegyetem valóságát..."
 • január 23.
  17:30 - 19:00
  2018-ban is folytatódik a Mentor(h)áló és a Szent-Györgyi Albert Agóra nagysikerű „vetítős” sorozata. Az új év első előadásán újabb szemet-lelket gyönyörködtető vetítésre invitálnak minden érdeklődőt – vendég Dusha Béla fotóművész, a Magyar Fotóművészek Szövetsége tagja, Szeged város megbecsült és közkedvelt alkotója. További részletek és ingyenes regisztráció: www.jgypk.hu/mentorhalo/szazadfordulos-ekkovek/
 • január 24.
  18:00 - 19:30
  A Mindset Szeged Pszicho-Kávéháza 2018. évi első vendége: Dr. Sarungi Emőke. Az SZTE felnőtt- és gyermekpszichiáterével beszélgetnek a Pszicho-Kávéház állandó kerekasztalának tagjai: Dr. Rafael Beatrix klinikai szakpszichológus, Dr. Szilárdi Réka valláskutató és szociálpszichológus, Mihalik Árpád szociálpszichológus, Dr. Nagyillés János klasszika-filológus – az SZTE munkatársai. A téma: a veszteség, amely lehet egy szeretett személy halála, egy párkapcsolat vége vagy akár egy számunkra fontos időszak lezárása, tárgy elvesztése. Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/172398206699517/