SZTE Info

Kiemelt_fotos_j

Fényképeken: „Minden, ami C-vitamin”

Fotópályázattal is tisztelgett a Szegedi Tudományegyetem egykori kutatója, oktatója és rektora, Szent-Györgyi Albert munkássága előtt. Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév egyik záró programjaként 2017. december 5-én nyílt meg a „Minden, ami C-vitamin” fotókiállítás. Az ötletes és kísérletező kedvű szegedi egyetemisták fényképeinek tárlata 2017. december 15-ig tekinthető meg az SZTE Rektori Épület átriumában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„… Uram! Azzal dicsérlek, hogy szebbé teszem a Teremtés rám eső zugát,
Hogy fénnyel, meleggel, jóakarattal és örömmel
Töltöm meg világomat. …”
– Szent-Györgyi Albert Psalmus Humanus című versének sorai is felcsendültek a Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak fotóit fölvonultató tárlat megnyitóján. A Minden, ami C-vitamin című pályázati fölhívásra készült alkotások kiállításán Szent-Györgyi versbe öntött gondolatait Kosztolányi József, az SZTE Bolyai Intézet oktatója tolmácsolta. Mintha az SZTE egykori Nobel-díjas rektora ajánlotta volna az érdeklődők figyelmébe a mai egyetemistáknak a C-vitaminnal kapcsolatos, képpé formált gondolatait.


Fotos_vers

 

A tudományos előadástól kezdve a tenisz bajnokságon át a fotópályázatig – változatos programokkal emlékezett a Szegedi Tudományegyetem 2017-ben a C-vitamin születése 85. és az intézmény világhíressé lett kutatója, Szent-Györgyi Albert Nobel-díja 80. évfordulójára. Az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda – többek között – úgy kapcsolódott az emlékév rendezvény-sorozatához, hogy hallgatói fotópályázatot hirdetett Minden, ami C-vitamin címmel.


Fotos_megnyito

 

– A kevés néha több – fogalmazott a fotópályázatra jelentkezők munkáját is értékelve megnyitó beszédében a zsűri elnöke. Dr. Datki Zsolt szerint közép- és felsőkategóriás fényképek kerültek az SZTE Rektori Épület átriumának kiállítási terébe. A legjobb fotók kiválasztásában a döntnökök elsőszámú szempontként azt vették figyelembe, hogy a pályázó miként követte a kiírásban szereplő tematikát, a közismert C-vitamin-történetet milyen ötlettel helyezte új megvilágításba.

 

Paprika, citrom, narancs… C-vitamint tartalmazó gyümölcsök alkotta képlet, sárga és piros, zöld és fekete színek a fotókon. – Letisztult, egyszerű, mégis nagyszerű! – jellemezte az I. díjas fotográfiát, Kisvárdai Míra alkotását a zsűri elnöke.


Fotos_1

– A szegedi Mars téri piacon vettem a paprikát, a fotós tanárom segítségével sok-sok próbálgatással a paprika-metszetek fénynyomatát készítettem el. Körülbelül 15-20 felvétel közül választottam ki azt a hatot, amelyet egymás mellé helyeztem, így jött létre ez a fekete-fehér kompozíció. – árulta el az aranyérmes fotográfus. Kisvárda Míra a szegedi Tömörkény gimnáziumból érkezett a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karára, ahol a képzőművészettel és médiával kapcsolatos ismereteit mélyíti el, hogy a mesterszak elvégzése után taníthasson. Kisvárda Míra a példaképei között elsőként említette Yves Kleint, a francia képző- és fotóművészt.


Fotos_2

Gyakorlott „fényíró” és pályázó a II. és III: helyezett fényképek gazdája is. Természetfotóival önálló kiállításon is bemutatkozott már Vadász Anna. A szegedi Radnóti gimnáziumból lett az SZTE fogorvos-hallgatójává. Fényképezéssel foglalkozó édesapja, Vadász Sándor támogatásával kezdett fotózni. Fő témája a természet, ugyanakkor választott hivatása gyakorlásához is föl tudja majd használni hobbiját: Vadász Anna tudományos publikációit illusztrálja a saját maga által a fogakról és a szájüregről készített fényképeivel.


Fotos_3

– Az üveglapon, víz és glicerincseppeken át fényképeztem a C-vitamint tartalmazó gyümölcsöket – árulta el különleges látványvilágú alkotásai születéstörténetét Domonkos Sándor Balázs. Az egyetemi gyakorló iskola egykori diákja ma az SZTE doktorandusza, aki a fényképezésben is előre lépeget. A hazai pályázatokon kívül nemzetközi porondon, például a franciaországi FIAP mezőnyében is sikeresen szerepelt már. Az egyik szegedi fotóstúdió csapatához tartozva doktorjelölt ösztöndíját is fényképezéssel egészíti ki, miközben az SZTE Gazdaságtudományi Kar hallgatóinak angolul az algoritmusok rejtelmeiről tart órákat. – Nem a fényképezőgép árán és „tudásán”, hanem a mögötte lévő ember előismeretein és kreativitásán múlik, egy adott témáról milyen üzenetű és értékű alkotás születik – véli Domonkos Sándor Balázs, aki örömmel látta volna a külföldről a szegedi egyetemre érkező hallgatók a C-vitaminnal kapcsolatos gondolatainak képi formáját.

 

Az SZTE NKI Kulturális Iroda felhívására beérkezett fényképeket Szentgyörgyi Anna fotográfus (SZTE BTK Angol-Amerikai Intézet), Dr. Datki Zsolt László neurobilógus (az MTA SZAB Fotóművészeti Munkabizottság tagja, az SZTE Általános orvostudományi Kar kutatója) és Rómer János fotográfus bírálta el. A dobogós alkotásokért az elismerést az SZTE díjátadó ünnepségén Prof. Dr. Szabó Gábor rektor és Dr. Datki Zsolt László, a zsűri elnöke adta át a III. helyezett Domonkos Sándor Balázsnak (SZTE TTIK Phd. II.), a II. helyezett Vadász Annának (SZTE FOK V.) és az I. helyezett Kisvárdai Mírának (SZTE BTK rajz-média tanári II. szak).


Fotos_kozonseg

 

A Minden, ami C-vitamin fotópályázat és a kiállítás az SZTE Szent-Györgyi Emlékév keretében szerveződött, a kamarakiállítás 2017. december 15-ig megtekinthető az SZTE Rektori Épület földszinti átriumában, ahol elhangzott Szent-Györgyi Albert Psalmus Humanus című imája:

„…Uram! Legyünk társak az alkotásban
Dolgozzunk tovább műved nyomán,
Hogy bolygónk a bőség, a boldogság
És az összhang erős otthona legyen….”

 

SZTEinfo – Ú. I.

Fotók: Ú. I.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 07.

Kiemelt_Bojte_Cs_JGYPK

25 éves létezése óta több mint 6 ezer nehéz sorsú magyar származású gyereknek nyújtott menedéket a Dévai Szent Ferenc Alapítvány. Az erdélyi szervezet alapítójával, Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel a Hátrányos helyzetű társadalmi és csoportok és gyermekek címmel az SZTE JGYPK-n tartott szemeszternyitó előadása előtt, illetve az alapítvány és az SZTE JGYPK közötti együttműködéséről szóló megállapodás aláírását követően beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 24.
  17:00 - 18:00
  Looking for someone to speak English to? In need of improving your speaking? Come practice your communication skills in a relaxed atmosphere by joining Conversation Club at American Corner Szeged! :) Sessions involve short presentations, Q and A, and small-group discussions on different topics and their American aspect.
  Facilitator: John Strauss
 • szeptember 24.
  18:00 - 19:30
  Tari Annamária az X, Y és Z generációk legnagyobb hazai szakértői közé tartozik. Gyakran ír és ad elő az információs kor ránk gyakorolt hatásairól, és arról, hogy miként változtatja meg a technikai fejlődés a külső világunk után a belső világunkat is.
  „A szorongás korunk legjellemzőbb érzelme" - írja Tari Annamária.
  Tari Annamária nagyszerű, "fejbevágó" előadása szorongásról, online térről - szerintünk nagy kár lenne lemaradni róla...
 • szeptember 25.
  09:00 - 20:00
  Az online jogi szaklap, az Arsboni csapata meglátogatja Szeged jogász közösségét is, hogy választ keressenek olyan kérdésekre, mint például: Milyenek lesznek a “jövő jogászai”? Milyen jövő vár a jogászokra? A robot ügyvédeké, vagy a robotoló ügyvédeké a jövő? Érdemes szoftvert fejleszteni a jogászoknak? Milyen innovatív megoldások alakítják a jogászok munkáját? Milyen lesz a 21. század a munkajoga? Hogyan tudod megtalálni álmaid munkáját? Mit várnak el a jelen munkáltatói egy kezdő jogásztól? Milyen trendek vannak jelenleg a magyar jogi piacon? Regisztráció: https://karrier.arsboni.hu/szegeden-az-arsboni/#kavezz
 • szeptember 25.
  18:00 - 19:00
  Napóleontól a szabadságharcig
  Előadó: Prof. Dr. Csikány Tamás ezredes, egyetemi tanár, a Hadtudományi Doktori Iskola vezetője (Nemzeti Közszolgálati Egyetem)
 • szeptember 26.
  17:00 - 18:00
  Tájékoztató előadás a FLEX Hungary programról, mely az USA Kormánya által biztosított teljeskörű ösztöndíj középiskolások számára. A program keretében a diákok egy évet tölthetnek az USA-ban egy középiskola tanulójaként, miközben önkéntes vendéglátó családoknál élnek.
  Pályázati feltételek:
  • Magyar állampolgárság
  • 2002. július 15. és 2005. július 15. között született
  • A pályázat beadásakor középfokú oktatásban vesz részt a 9. vagy 10. évfolyamon
  • Iskolai eredménye legalább jó (4)
  Jelentkezési határidő a FLEX-ösztöndíjra: 2019. október 17. Jelentkezni 2019. szeptember 1-től lehetséges az alábbi linken: https://ais.americancouncils.org/flex