SZTE Info

Kiemelt_perverseny1

„Garázdaság” is terítékre került az SZTE és a Szegedi Törvényszék perszimulációs versenyén

Először rendezett perszimulációs versenyt a szegedi joghallgatóknak a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Bűnügyi Tudományok Intézete és a Szegedi Törvényszék. A joghallgatók vetélkedőjén elsősorban eljárásjogi szempontokat minősített a rangos szakmai zsűri.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Négy csapatban 12 egyetemi hallgató versengett, tíz jogvégzett bírósági fogalmazó „statisztált”, bírósági és ügyészségi vezetők zsűriztek az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Bűnügyi Tudományok Intézete és a Szegedi Törvényszék perszimulációs versenyén. A joghallgatók először megrendezett különös vetélkedésének a Szegedi Törvényszék egyik bírósági tárgyalóterme adott otthont.

 

Perverseny_1

 

Az elmélet és a gyakorlat kapcsolata


– A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karával hosszú ideje együttműködik a Szegedi Törvényszék. E kapcsolatnak új állomása a 2016-ban az SZTE ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézetével megkötött együttműködési megállapodás – tudtuk meg az intézetvezető Prof. Dr. Karsai Krisztinától. – Ez ad keretet ahhoz, hogy a büntetőjogi érdekeltségű hallgatók számára a szakmai továbbfejlődésüket célzó közös programokat szervezzünk. A kooperáció új formájaként először rendeztük meg a büntetőjogi modul végzős hallgatói számára a perszimulációs versenyt. Ez a vetélkedés a joghallgatók csoportmunkájára építkezik, írásbeli és szóbeli szakaszból áll, kizárólag eljárásjogi alapokon nyugvó csapatverseny – magyarázta. Az SZTE oktatási rektorhelyetteseként hozzátette: – Fontos, hogy az egyetemi oktatásban, főleg a tanulmányaik utolsó fázisában lévő hallgatók számára a gyakorlati tapasztalatszerzés minden lehetőségét megragadjuk.


Perverseny_2

 

A versenyzésre készülő és a társaiknak szurkoló egyetemi hallgatók mellett az oktatók között láttuk – többek között Prof. Dr. Nagy Ferencet. A jogász szakma jeles képviselői közül például Dr. Joó Attila, a Szegedi Törvényszék Büntető Kollégiumának vezetője nem csak a verseny moderátori feladatait vállalta. Előzetesen a versenyzők számára felkészítő workshopot is tartott. Így teremtett alkalmat arra, hogy a jogász hallgatók figyelmét felhívja a legfontosabb eljárásjogi szabályokra.

 

– A rendezvény célja, hogy az egyetemen megszerzett tudást a gyakorlatban alkalmazhassák a hallgatók, amely kitűnő alkalom lehet a végzést követően bírósági pályára készülők számára – válaszolt kérdésünkre Dr. Tárkány-Szűcs Babett. A Szegedi Törvényszék elnöke köszöntötte a perszimulációs verseny megnyitóján megjelenteket. Elmondta: a bíróvá válás összetett folyamat, amelyet folyamatos tanulás és fejlődés jellemez. Kiemelte, hogy a perszimuláció komplex felkészülést igényel, amely minden résztvevő számára hosszútávon hasznosítható ismereteket jelent. Ez a képzési forma jól bevált a törvényszéki fogalmazóknak a bírói feladatokra való felkészítésében is.

 

 

Alap a valós vádirat


A perszimulációs versenyen a csapatok különböző, a törvényszék által biztosított, valós vádiratokon és nyomozati iratokon alapuló tényállás, azaz perszimulációs feladat alapján több tárgyalást „játszottak el”. A feladatokat a verseny előtt sorsolták ki. A tárgyalás megkezdése előtt a különböző eljárási pozíciót betöltő hallgatókat összesorsolták úgy, hogy egyazon szimulációban résztvevő minden versenyző más-más csapatból került ki.


Perverseny_biro

Tíz törvényszéki fogalmazó, bírósági titkár, és ügyintéző vállalta, hogy például a vádlott vagy éppen a tanú szerepkörében lép a perszimulációs versenyen az egyetemisták által „eljátszott” bíró, ügyvéd és ügyész elé. Ők voltak azok a „beépített” szereplők, akiknek a közreműködésével helyzetgyakorlatokat kellett megoldaniuk és kezelniük a versenyzőknek. Ilyen kreált szituáció volt például a tárgyalásra ittasan érkező tanú, vagy a székborogatással és a hallgatóság bekiabálásával kísért rendzavarás a tárgyaláson, vagy a média képviselőinek arrogáns magatartása.

 

Az SZTE joghallgatói alkotta háromfős csapatok tagjai bíróként, ügyészként és védőként jártak el. Olyan „beugratós feladatokra” is reagálniuk kellett a joghallgatóknak, hogy például elkezdhetik-e a tárgyalást a jegyzőkönyvvezető megjelenése és bemutatása előtt. A perszimulációs verseny első, garázdaság vétségével foglalkozó tárgyalásán a bírói szerepkörben a pulpitusra lépő joghallgatónak azonnal válaszolnia kellett arra az igényre is, hogy a sértett jogi képviselője miként lehet jelen a tárgyaláson. A tárgyalóteremben biztosítható sajtónyilvánosság szabályaival ugyanúgy tisztában kellett lenniük a hallgatóknak, mint mondjuk azzal, hogy „magán célra” készíthet-e fényképet az okostelefonjával a vádlott vagy a sértett hozzátartozója.

 

 

Nem csak a győztesek nyertek


A szakmai zsűri elnöki posztját dr. Hegedűs István, a Szegedi Ítélőtábla kollégiumvezetője vállalta, de dr. Csordás Gabriella, a Csongrád Megyei Főügyészség ügyésze és dr. Kovalcsik Éva, a Szegedi Törvényszék tanácselnöke is értékelte az egyes jogesetek „tárgyalása” végén például a bíró, az ügyész és az ügyvéd versenyző lényeglátását, az eljárásjogi szabályok ismeretét, a szóbeli kifejezőkészséget, az ügyfelekkel való kapcsolattartást.


Perverseny_3

 

A verseny eredményét kihirdető dr. Hegedűs István a zsűri véleményét tolmácsolva hangsúlyozta: a versenyzők friss eljárásjogi ismeretek birtokában, a gyakorlat hiánya ellenére is mindannyian elismerést érdemelnek.

 

Az 1. helyezett csapat tagjai és verseny szerinti szerepkörük: Pataki Bettina, bíró; Nagy Nikolett (I.), ügyész; Nagy Nikolett (II.), védő. E csapat tagjait egyéni szereplésük alapján is első helyre sorolta a zsűri.

A 2. helyezett csapat tagjai és verseny szerinti szerepkörük: Törőcsik Szilvia, bíró; Szabó Dániel, ügyész; Ivanov Dömötör, védő.

A 3. helyezett csapat tagjai és verseny szerinti szerepkörük: Szélpál Zsanett, bíró; Dencs Tímea, ügyész; Tóth Attila Tas, védő.


perverseny_k


A szegedi joghallgatók első perszimulációs versenyének végén a díjakat Prof. Dr. Karsai Krisztina és dr. Tárkány-Szűcs Babett adta át. Jó tanácsként hangzott el, hogy ha a mai versenyzők és leendő friss diplomások bírósági fogalmazói pályázatra jelentkeznek, mindenképpen tüntessék fel önéletrajzukban, hogy részt vettek e vetélkedőn. A programot értékelő magánbeszélgetéseken megjegyezték a hallgatók: az érdeklődők számára is tartalmazott tanulságokat az SZTE ÁJTK BTI és a Szegedi Törvényszék első perszimulációs versenye.


 

SZTEinfo – Ú. I.

Fotók: Szabó Emil

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 17.
  15:00 - 16:00
 • szeptember 17.
  17:00 - 18:00
  A szerzővel Prof. Dr. Gallé László emeritus professzor (TTIK Ökológiai Tanszék) beszélget. A könyv az Athenaeum Kiadó gondozásában jelent meg 2019. szeptember 10-én, a helyszínen lehetőség lesz a kötet megvásárlására.
  A hangyák világa számunkra idegen világ. Nehéz megérteni az önfeláldozásukat, kérlelhetetlenségüket. Ezek az apró lények jéghideg logika mentén működnek. A szeretet, önzés, becsvágy, szégyen számukra üres fogalmak. Nem az egyed szintjén kell őket vizsgálni: a hangyafészek minden egyes egyede egy szuperorganizmus részét képezi. A kolónia az, ami él, növekszik, szaporodik, sőt gondolkozik és döntéseket is hoz. Minél nagyobb a hálózat, annál összetettebb döntéseket képes meghozni. A hangyák világa talán az evolúció egy következő lépcsőfoka lehet, a szuperorganizmusé, ahol az egyed, hasonlóan a soksejtes élőlények sejtjeihez, már egy nagy egész része, ami önállóan már életképtelen. Gyakran azért olyan nehéz számunkra megérteni a hangyák társadalmát, mert félreértjük a motivációikat. Számunkra ők a földi idegenek.
  Csősz Sándor 1971-ben született Gyulán. Biológusként végzett a Kossuth Lajos Tudományegyetemen (ma Debreceni Egyetem), PhD-fokozatát 2007-ben Szegeden szerezte meg. 2002 és 2012 között a Magyar Természettudomány Múzeum hártyásszárnyú gyűjteményének vezetője, 2013-tól az MTA-ELTE-MTM Ökológiai kutatócsoport munkatársa. 2014-2017 között a California Academy of Sciences ösztöndíjával a madagaszkári hangyákat kutatta. Hazatérése óta ismét az Ökológiai kutatócsoportban dolgozik. Fő érdeklődési területe a hangyák, emellett kutatta a boglárkalepkék és a hangyák kapcsolatát, valamint a hazai gyepek hangyaközösségeit. A biológiai sokféleség kutatói között szaktekintélynek számít. Számos nemzetközi együttműködésben vesz részt, rangos tudományos közlemények szerzője. Munkássága során közel hetven addig ismeretlen fajt fedezett fel Európában és trópusi területeken. Évekig tanított a Szegedi Tudományegyetemen, valamint a Szent István Egyetemen.
  Az esemény ingyenes, és nem feltétele a könyvtári tagság.
 • szeptember 17.
  17:00 - 18:00
  Looking for someone to speak English to? In need of improving your speaking? Come practice your communication skills in a relaxed atmosphere by joining Conversation Club at American Corner Szeged! :) Sessions involve short presentations, Q and A, and small-group discussions on different topics and their American aspect.
  Facilitator: John Strauss
 • szeptember 17.
  18:00 - 19:00
  Az MTA SZAB Nyelv- és Irodalomtudományi Szakbizottság Germán Filológiai Munkabizottság szervezésében
 • szeptember 18.
  10:00 - 11:00
  Az MTA SZAB Nyelv- és Irodalomtudományi Szakbizottság Néprajzi Munkabizottság szervezésében