SZTE Info

DSC_0066

Hallgatói díjak mellé ajándékkoncert, Szent-Györgyi Himnusszal

Adventi dallamokkal köszöntötte a Szegedi Egyetemi Énekkar az SZTE hallgatói díjkiosztó ünnepségén megjelenteket. Köszöntőt mondott a rektor és a Kossuth-díjas író. Közel negyven egyetemista tehetség munkáját jutalmazták. Az egyetemi kórus és az Univeritas Szimfonikus Zenekar először mutatta be együtt a Szent-Györgyi Himnuszt…

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Rorate, caeli…, Harmatozzatok, magasságos egek… Ezzel az egyházi adventi énekkel köszöntötte a Szegedi Egyetemi Énekkar a karácsonyváró koncertjével egybekötött hallgatói díjkiosztó ünnepségen megjelenteket. Immár negyed százados hagyomány, hogy a Szegedi Tudományegyetemen működő Kulturális Iroda az év utolsó hónapjában ünnepséget szervez azoknak a hallgatóknak, akik eredményesen szerepeltek a különböző pályázatokon, ösztöndíjban és egyéb elismerésben részesültek a tanév első félévében nyújtott teljesítményük alapján. Ez az ünnepség zárta a Szegedi Tudományegyetemen a Szent-Györgyi Albert 80 éves Nobel-díjára emlékező rendezvények sorát.


DSC_0039

 

 

Szent-Györgyi öröksége

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói nem csak a tudományok terén jeleskednek, hanem kulturális és sporttevékenységük is kiemelkedő. Az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága Kulturális Irodája a 25. díjkiosztó ünnepséget rendezte meg, hogy énekelve, zenélve, verselve ünnepeljék azokat az egyetemistákat, akik tanulmányi kötelezettségeik mellett kimagasló teljesítményt nyújtanak a tanulásban, a művészetek terén vagy a sportban. A jubileumi hallgatói díjkiosztó ünnepséget 2017. december 8-án megtisztelte jelenlétével az SZTE vezetői közül – többek között – Prof. Dr. Szabó Gábor rektor és Dr. Fendler Judit kancellár.


DSC_0038

 

„Van-e hobbija?” – szoktam kérdezni a kitűnő tanulót is. Mert akinek van valami kedvtelése, az olyan tartalékokkal rendelkezik, amelyeket mozgósítani képes egy-egy probléma kreatív megoldása érdekében is. Szent-Györgyi Albert örökségének méltó folytatói vagyunk akkor is, amikor azokat a hallgatókat jutalmazzuk, akik – miközben tanulmányi feladataikat elvégzik – a kötelezőnél többet tesznek a szakmájuk, a művészetek vagy éppen a sport terén – mondta köszöntőjében Szabó Gábor akadémikus. Az SZTE rektora a hallgatói díjkiosztó ünnepségen is hangsúlyozta: a „diplomásnál” több az „értelmiségi”. Az egyetem elvégzését igazoló oklevél önmagában kevés, mert a hobbi vagy a művészetekkel érintkező alkotás érleli önálló gondolkodásra képes értelmiségivé a fiatalokat.


DSC_0018

 

 

A népdaltól a spirituáléig

A 32 fiatal nő és 10 ifjú lépett az emelvényre. Most ők, közel félszáz élteti a Szegedi Egyetemi Énekkart, az SZTE legrégebbi, mert 1925-ben alakult művészeti együttesét. A kórust a maga idejében Szent-Györgyi Albert is pártfogolta: rektoriként állandó próbahelyet biztosított az énekegyüttesnek.


DSC_0020

 

A Szegedi Egyetemi Énekkar rendszeres fellépője az egyetemi és városi rendezvényeknek, legutóbb 2017. december 4-én énekelt a Szegedi Gyermekszívek Gyógyulásáért Alapítvány számára rendezett gálakoncerten. A kórus örömmel vesz részt minden jó célt szolgáló karitatív eseményen, hagyományosan résztvevője az egyetemi díjátadó gálának is.

A kórus karnagyai: Kohlmann Péter és Száz Krisztina.

„Én felkelék jobb regvel hajnalban…” – kezdte kórusból a mikrofonhoz lépő, népviseletbe öltözött Varga Katalin Eszter és Molnár Kinga az adventi népdalt. Majd Száz Krisztina vezényletével a kórus Karai József: Az angyal énekel címmel régi karácsonyi dalt adott elő a szegedi egyetem egykori irodalomtörténésze, Sík Sándor magyar szövegével.


 

Kocsár Miklós: Négy Máriaének című ciklusból a 2. tétel hangzott fel, zongorán kísért: Benedekfi István, az SZTE zeneművészeti Kar oktatója. A Glorious Kingdom című spirituálé zárta az adventi koncertet.


 

7 új Sófi-ösztöndíjas

A Szegedi Tudományegyetem Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány 2001. január 2-án jött létre, és eddig több mint 17 millió forint ösztöndíjjal jutalmazta az egyetem kiemelkedően tehetséges hallgatóit. Az alapítvány a magyar felsőoktatás egyik legrangosabb ösztöndíjait osztja ki évről-évre. 2008-ban az Oktatási és Kulturális Miniszter Kármán Tódor-díjjal ismerte el az alapítvány munkáját, amely a társadalmi felelősségvállalás területén adható legrangosabb állami kitüntetés.


DSC_0072

 

Az SZTE Sófi Alapítvány 2017-ben elnyert ösztöndíjait, a Szegedi Tudományegyetem és a Sófi Alapítvány díszvendége: a Szegedről a fővárosba származott Temesi Ferenc, Kossuth- és József Attila-díjas író, valamint Prof. Dr. Szabó Gábor rektora úr adta át.


DSC_0065

 

A legújabb ösztöndíjasok: Csákány Lóránt, az SZTE Sófi Alapítvány különdíjasa az SZTE Általános Orvostudományi Kar IV. éves medikusa. Kávai Zsuzsanna, az SZTE Sófi Alapítvány kuratóriumi díjasa az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar I. éves mesterszakos hallgatója a kulturális mediáció szakon. Nagy Eszter, az SZTE Sófi Alapítvány kuratóriumi díjasa az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar I. éves fizikus mesterszakos hallgatója. Nyerki Emil, az SZTE Sófi Alapítvány különdíjasa az SZTE TTIK I. Info-bionika mérnök mesterszakos hallgatója. Szepes Borbála, az SZTE Sófi Alapítvány különdíjasa az SZTE ÁOK V. éves medikája. Szili Petra, az SZTE Sófi Alapítvány különdíjasa az SZTE TTIK II. éves biológus mesterszakos hallgatója. Zajta Erik, az SZTE Sófi Alapítvány, Biológia Doktori Iskola kategória II. díjasa, az SZTE TTIK III. éves PhD hallgatója.


DSC_0061

 

 

A tálentumról

– Aki most kezdi, neki a legnehezebb – jelentett ki köszöntőjében Temesi Ferenc. A díjátadó díszvendége szerint a tálentumhoz tudás és személyiség kell. – A saját képessége tudatában lévő tehetségnek is bíznia kell az intuícióban és magyarnak kell lennie – fogalmazott az író. Igazolásként pedig az első magyar regény, az 1788-as Etelka szerzőjére, Dugonics Andrásra – akinek szobra az SZTE rektori épület előtt álló – emlékeztette az SZTE ünnepelt tehetségeit. _ Dugonics az algebra és a geometria tudója és nyelvújító is volt. Az ő szavait használjuk, mikor kimondjuk: bizonyítás, egyenlet, gömb, sugár, véges vagy végtelen…


DSC_0077

 

– Isten ajándéka a tehetség, amit napi munkával kell gondozni. A tehetség olyan, amit minden nap be kell bizonyítani azoknak, akiknek sose volt – mondta. – Az írás 20 százalék tehetség és 80 százalék pokol – fogalmazott a Kossuth-díjas és József Attila-díjas író, műfordító, drámaíró, forgatókönyvíró. Az 1949-ben Szegeden született Temesi Ferenc a szegedi József Attila Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, magyar–angol szakon 1974-ben szerzett diplomát. A díjátadón elárulta: gyerekkorában fizikus szeretett volna lenni … Ehelyett a szegedi hagyományból építkezve Por című művével a „szótárregény”, míg a Kölcsön cíművel az „újságregény” műfaját alkotta meg…

 

A szegedi egyetemre, Szent-Györgyi Albert munkásságára, az SZBK és az ELI nagyszerűségére mutatva biztatta köszöntője végén az ifjakat: … Föl! Föl a magasba!

 

A Lapis András szobrászművész által készített Egyetemi Emlékérmet a rektor és Sófi József, az SZTE Sófi Ösztöndíj létrehozója adta át Temesi Ferencnek – köszönetképpen.


DSC_0052

 

 

Díjeső a jónál jobbaknak

A Jó tanuló, Jó sportoló díjakról az SZTE Sport- és Rekreációs Bizottsága döntött 2017-ben is.

 

Az SZTE „Jó tanuló- jó sportoló” verseny idei díjazottja a hallgatónők között: Nagy Rita Katalin (SZTE Mérnöki Kar, gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök), sportága a Kick-boksz, átlaga: 4, legjobb eredménye: „55 kg kick-light kategória, utánpótlás VB I. hely; 60 kg kick-light kategória, Felnőtt Magyar Bajnoki Döntő I.; a nemzeti válogatott tagja”. Süli Szabina Mercédesz, az SZTE ÁJTK politológia szakos hallgatója, akinek sportága az atlétika, pontosabban a futás, tanulmányi átlaga: 4,9; legjobb eredménye: „Szarvasűzők váltófutás MEFOB (Magyar Egyetemi - Főiskolai Országos Bajnokság) I. hely, Rókaűzők váltófutás MEFOB I. hely, Budapesti Sportiroda Futónagykövete, SZTE Futóközösség vezetője”. Szalai Boglárka (SZTE GYTK), sportága: asztalitenisz, tanulmányi átlaga: 4,4; legjobb eredménye: „MEFOB női páros I. hely, MEFOB csapatverseny II. hely”.

 

A férfiak között díjat nyert: Szerencsés Szabolcs Gyula (SZTE Mérnöki Kar, élelmiszermérnök szak), sportág: versenytánc, tanulmányi átlaga: 5,8; legjobb sporteredmény: „Felnőtt „C” kategória Latin táncok OB I. hely, Felnőtt „C” kategória Standard táncok OB III. hely”. Házi Márk Bálint (SZTE JGYPK, testnevelő-edző szak), sportág: teke; korrigált kreditindex átlaga: 5,1; legjobb eredmény: felnőtt szuperliga csapatbajnokság II. hely, U23- as szuperliga csapatbajnokság II. hely. Matyasovszki Dániel (SZTE JGYPK, testnevelő-edző), sportág: evezés; korrigált kreditindex átlaga: 4,5; legjobb eredmény: könnyűsúlyú egypárevezős egyetemi VB III. hely, könnyűsúlyú egypárevezős OB II. hely.


DSC_0023

 

 

Alkotók elismerései

Arany János: Vörös Rébék című balladáját Marx Éva, az SZTE BTK első éves magyar szakos hallgatója tolmácsolta.

 

Előadói versenyeket és alkotói pályázatokat írt ki az egyetemistáknak az SZTE NKI Kulturális Iroda. A díjazottak rektori elismerő oklevelet kaptak, valamint pénzjutalomban részesültek.

 

A „Batyuba szedte rongyait a nyár” verspályázat zsűrijének tagjai: Annus Gábor főszerkesztő (tiszatajonline), Balogh Gyula kulturális szervező (SZTE Kulturális iroda). Döntésük alapján Szabó Gábor rektor adta át a díjakat. Elismerést kapott: Ferencz Hedvig (SZTE BTK, magyar Ba, I.), Erdélyi Réka (SZTE BTK, fordító és tolmács Ma). A jutalom része az is, hogy a díjazott versek megjelennek a tiszatájonline oldalán.


_MG_1103
Rómer János fotóiból képgaléria megtekinthető itt.

 

A „Minden, ami C-vitamin” fotópályázatra beérkezett fényképeket Szentgyörgyi Anna fotográfus (SZTE BTK Angol-Amerikai Intézet), Dr. Datki Zsolt László neurobilógus (az MTA SZAB Fotóművészeti Munkabizottság tagja), Rómer János fotográfus bírálta el. A díjakat Rektor úr és Dr. Datki Zsolt László, a zsűri elnöke adta át a III. helyezett Domonkos Sándor Balázsnak (SZTE PTI Phd. II.), a II. helyezett Vadász Annának (SZTE FOK V.) és az I. helyezett Kisvárdai Mírának (SZTE BTK rajz-média tanári II.). A fotópályázat és a kiállítás az SZTE Szent-Györgyi Emlékév keretében szerveződött, a kamarakiállítás 2017. december 15-ig megtekinthető az SZTE Rektori Épület földszinti átriumában.

 

Egyetemi Vers- és Prózamondó Versenyen bemutatott produkciókat Büky Bea színművésznő, Barnák László színművész/rendező (Szegedi Nemzeti Színház), Balog József újságíró, a MASZK Egyesület művészeti vezetője minősítette. Különdíjat kapott: Pataki Ádám (SZTE ÁJTK politikatudomány I.), III. helyezett lett Péter Lea (SZTE BTK pszichológia III.), II. Fogas Benjámin (SZTE BTK pszichológia I.), I. díjat nyert Marx Éva (BTK magyar I.).

 

Üde színfoltja volt a díjátadónak a Szelence énekegyüttes: Aldunai székes népdalokat énekelt vidáman a népviseletbe öltözött Lukács Sára (SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, gyógypedagógia szakos hallgató), Pásztor Tímea (SZTE Természettudományi és Informatikai Kar, biológia szakos hallgató), Molnár Kinga (SZTE TTIK biomérnök szak), valamint Szerda Zsófi (SZTE TTIK, matematika-technika szak).

 

A Szelence produkciója is reprezentálta: a legnépszerűbb előadói verseny minden évben az Egyetemi Zenei Verseny. 2017-ben komolyzene, népzene és könnyűzene (jazz-musical-sanzon) kategóriákban versengtek a hallgatók – az SZTE NKI Kulturális iroda felhívására.

A zsűri tagjai: Katona Judit igazgató (Király-Kőnig Péter Zeneiskola), Gyüdi Sándor főigazgató (Szegedi Nemzeti Színház), Wodala Barnabás (Fool Moon énekegyüttes), Cser Ádám főigazgató, karmester (Miskolci Nemzeti Színház), Varga Kornél, a Fonó Klub Szeged művészeti vezetője. A díjakat Katona Judit és Szabó Gábor rektor adta át.

 

A komolyzene kategória díjazottjai – III.: Telek Sára (SZTE ETSZK II. gyógytornász) II. Bela Gréta Virág (SZTE ÁOK általános orvos I.) és Nagy Bendegúz (SZTE ÁOK VI.).

 

A népzenészek legjobbjai – III. az Ihaj-Csuhaj zenekar, azaz: Hegedűs Zsófia, SZTE TTIK vegyész II. (hegedű); Monori Csenge Réka, SZTE BTK néprajz I. (hegedű); Dankó András SZTE GTK III. (brácsa); Szűcs Miklós (nagybőgő). II. helyezett: Kovács Franciska (SZTE JGYPK I. tanító), II. A Szelence Énekegyüttes (Lukács Sára, SZTE JGYPK gyógypedagógia, Pásztor Tímea SZTE TTIK biológia II., Molnár Kinga SZTE TTIK biomérnök I., Szerda Zsófi SZTE TTIK matematika-technika IV., Vázmer Tímea). Az I. helyezett díját Lepár Krisztina (SZTE JGYPK I. zenekultúra) kapta.

 

A könnyűzene dobogósai: III. Vida Ibolya (SZTE JGYPK tanító I.), III. Varga Dominika Márta (SZTE ÁOK általános orvos I.), II. Szondi Tamás (SZTE BTK történelem-etika tanár III.).

 

Az ünnepség különleges zenei csemegéjeként az egyetem két legrangosabb, legnagyobb létszámú művészeti csoportja, a Szegedi Egyetemi Énekkar és az Universitas Szimfonikus Zenekar adta elő, Somorjai Péter vezényletével Benedekfi István zongoraművész, zeneszerző és Janik László színművész Szent-Györgyi Albert előtt tisztelegő himnuszát.

 

SZTEinfo – Ú. I.

Fotók: Bobkó Anna, Rómer János

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 17.
  15:00 - 16:00
 • szeptember 17.
  17:00 - 18:00
  A szerzővel Prof. Dr. Gallé László emeritus professzor (TTIK Ökológiai Tanszék) beszélget. A könyv az Athenaeum Kiadó gondozásában jelent meg 2019. szeptember 10-én, a helyszínen lehetőség lesz a kötet megvásárlására.
  A hangyák világa számunkra idegen világ. Nehéz megérteni az önfeláldozásukat, kérlelhetetlenségüket. Ezek az apró lények jéghideg logika mentén működnek. A szeretet, önzés, becsvágy, szégyen számukra üres fogalmak. Nem az egyed szintjén kell őket vizsgálni: a hangyafészek minden egyes egyede egy szuperorganizmus részét képezi. A kolónia az, ami él, növekszik, szaporodik, sőt gondolkozik és döntéseket is hoz. Minél nagyobb a hálózat, annál összetettebb döntéseket képes meghozni. A hangyák világa talán az evolúció egy következő lépcsőfoka lehet, a szuperorganizmusé, ahol az egyed, hasonlóan a soksejtes élőlények sejtjeihez, már egy nagy egész része, ami önállóan már életképtelen. Gyakran azért olyan nehéz számunkra megérteni a hangyák társadalmát, mert félreértjük a motivációikat. Számunkra ők a földi idegenek.
  Csősz Sándor 1971-ben született Gyulán. Biológusként végzett a Kossuth Lajos Tudományegyetemen (ma Debreceni Egyetem), PhD-fokozatát 2007-ben Szegeden szerezte meg. 2002 és 2012 között a Magyar Természettudomány Múzeum hártyásszárnyú gyűjteményének vezetője, 2013-tól az MTA-ELTE-MTM Ökológiai kutatócsoport munkatársa. 2014-2017 között a California Academy of Sciences ösztöndíjával a madagaszkári hangyákat kutatta. Hazatérése óta ismét az Ökológiai kutatócsoportban dolgozik. Fő érdeklődési területe a hangyák, emellett kutatta a boglárkalepkék és a hangyák kapcsolatát, valamint a hazai gyepek hangyaközösségeit. A biológiai sokféleség kutatói között szaktekintélynek számít. Számos nemzetközi együttműködésben vesz részt, rangos tudományos közlemények szerzője. Munkássága során közel hetven addig ismeretlen fajt fedezett fel Európában és trópusi területeken. Évekig tanított a Szegedi Tudományegyetemen, valamint a Szent István Egyetemen.
  Az esemény ingyenes, és nem feltétele a könyvtári tagság.
 • szeptember 17.
  17:00 - 18:00
  Looking for someone to speak English to? In need of improving your speaking? Come practice your communication skills in a relaxed atmosphere by joining Conversation Club at American Corner Szeged! :) Sessions involve short presentations, Q and A, and small-group discussions on different topics and their American aspect.
  Facilitator: John Strauss
 • szeptember 17.
  18:00 - 19:00
  Az MTA SZAB Nyelv- és Irodalomtudományi Szakbizottság Germán Filológiai Munkabizottság szervezésében
 • szeptember 18.
  10:00 - 11:00
  Az MTA SZAB Nyelv- és Irodalomtudományi Szakbizottság Néprajzi Munkabizottság szervezésében