SZTE Info

kiemelt_mora_konferencia

Interdiszciplináris konferenciát tartottak az SZTE Móra Ferenc Szakkollégiumban

Az SZTE Móra Ferenc Szakkollégium fontos szerepet tölt be a tehetséggondozásban. Ennek a küldetésnek a szellemében december 1-2. között Interdiszciplináris Konferenciát szerveztek, melyen 8 egyetem 17 szakkollégiumának 85 hallgatója vett részt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Pontosan 5 évvel ezelőtt, 2013. december 1-én, az SZTE Tehetségponttal közösen szervezte meg első konferenciáját a Móra Ferenc Szakkollégium. A 15 szakkollégistát felvonultató interdiszciplináris konferenciát azután az elmúlt négy évben még további 9 hasonló rendezvény követte. Ezek közül különösen a Bölcsészettudományi Konferenciák váltak népszerűvé, melyek országossá nőtték ki magukat és alkalmanként 4-5 felsőoktatási intézmény 30-36 előadóját vonultatták fel. Saját szakkollégistáink körében a Természettudományi Konferenciáink is népszerűnek bizonyultak, de külső kollégiumokból eleinte kevesen érdeklődtek utánuk. Közgazdaságtudományi Konferenciánk az SZTE hallgatói mellett a vidéki szakkollégiumok számára jelentett vonzerőt, politológia tárgyú konferenciáink pedig országosan is ismertté, népszerűvé tették szakkollégiumunkat a kutatók és a hallgatók körében.


MFSZK_konf4


Az elmúlt négy évben a Móra Ferenc Szakkollégium a Szakkollégiumi Mozgalom meghatározó tagjává vált, mintegy 200 kurzust, szakkurzust, műhelyfoglalkozást, előadássorozatot bonyolítottunk, Interkollt és Nyári Találkozót szerveztünk, képviseltetjük magunkat a Minősítést Segítő Bizottságban és delegálunk oktatót a Minősítő Bizottságba, ami részben büszkeséggel tölt el bennünket, részben felelősséget és további feladatokat ró ránk. Úgy gondoljuk, hogy a szakkollégiumoknak fontos szerepe kell, hogy legyen a tehetséggondozásban, különösen a vidéki felsőoktatási intézmények tehetséggondozásában. Ennek a küldetésnek, filozófiának szellemében álmodtunk egy nagyot és szerveztük meg december elején első Interdiszciplináris Konferenciánkat. A jelentkezők száma és az érdeklődés bennünket is meglepett, ugyanakkor igazolta, hogy szükség van hasonló rendezvényekre. A kétnapos, két helyszínen zajló rendezvényünkre 8 egyetem 17 szakkollégiumának 85 hallgatója jelentkezett, és úgy tapasztaltuk mindenki jó emlékekkel távozott a konferencia végeztével.

 

MKSZK
A konferencián készült képek itt megtekinthetők.


Az alábbiakban kétnapos rendezvényünk résztvevőinek véleményeit, visszajelzéseit sorakoztatjuk fel. Felkérésünknek – mely szerint írják meg a konferenciával kapcsolatos tapasztalataikat, meglátásaikat – szekcióvezetők, hallgatói előadók, valamint szervezők is eleget tettek.

 

Kelemen Zoltán - SZTE BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék,

szekcióvezető, Irodalom szekció (2017. december 1.)

 

A Móra Ferenc Szakkollégium 2017. december 1-2 között megrendezett I. Interdiszciplináris Konferenciája nem előzmények nélküli. Tudomásom szerint ezelőtt három alkalommal rendezett a Szakkollégium Kovács Attila igazgató vezetésével Szakkollégiumi Konferenciát, 2014-ben a bölcsészettudományok, 2015-ben a közgazdaságtudományok, míg 2016-ban újfent a bölcsészettudományok számára, esélyt adva ezzel az ország több egyeteméről érkezett hallgatóknak, hogy számot adjanak tudásukról és kölcsönösen megvitassák tudományos nézeteiket. Utóbbi alkalommal az irodalomtudományi szekció meghívott elnökeként már részt vehettem a Szakkollégium munkájában. A konferenciák anyaga a szakkollégiumi kötetek sorozatában látott napvilágot, melyekből jelenleg négy kötet készült el.

Az idei interdiszciplináris konferencia méreteivel, de szakmai színvonalával is kiemelkedett az eddig megszokott magas színvonalból. A Szakkollégium otthont adott két napra a vidéki egyetemek hallgatóinak és a bölcsészet- valamint a természettudományoknak. Személyes benyomásaim egyrészt a szervezés profizmusára, a figyelmes fogadtatásra és vendéglátásra vonatkozhatnak, másrészt az irodalomtudományi szekció színvonalára. Nemcsak levezető elnökként, de tudós társként is elégedett lehettem a szekció munkájával. A Pécsi és az Eötvös Lóránd Tudományegyetem hallgatói képviseltették magukat. Előadásaikban a tájrajz, a kisebbségi irodalmak fikciós gyakorlata, a komparatisztikai elemzés és a szociografikusság kérdései egyaránt előfordultak. Az előadók szinte kivétel nélkül megtisztelték egymás előadásait a vitalehetőségekben kérdésekkel, kiegészítésekkel, alkalmanként izgalmas és lényegi vita alakult ki. Legfőképpen ezért, de a kiérlelt, átgondolt előadások miatt is élveztem a szekciót, nemcsak elnökként, de hallgatóként is. Remélem, hogy a szép hagyomány folytatódik, és ennek én is újra részese lehetek.

 

Dancs Katinka – SZTE BTK Neveléselmélet Tanszék,

szekcióvezető, Pedagógia szekció (2017. december 1.)

 

A Móra Ferenc Szakkollégiumban megrendezett interdiszciplináris konferencia célja a tehetséggondozás, a hallgatók kutatótevékenységének támogatása. A Pedagógia szekcióban a Pécsi Tudományegyetem, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem hallgatói mutatták be kutatásaikat. Az előadók prezentációkban az egészségneveléshez, az osztályteremben zajló társas folyamatokhoz, a tanári pályamotivációhoz és a kreativitás méréséhez kapcsolódó eredményeikről számoltak be. A bemutatott kutatások tervezése és kivitelezése színvonalas volt. A kutatásokból származó eredmények hasznosíthatósága többrétű, hozzájárulnak a pedagógiai folyamatok optimalizálásához.

 

Kiss Gábor Dávid - SZTE GTK Pénzügyek és Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Intézete Pénzügytani Szakcsoport

szekcióvezető, Pénzügy, monetáris politika, ökonometria, gazdaságpolitika, regionális gazdaságtan szekció (2017. december 2.)

 

A szekcióban előbb szó esett a demográfiai hullámok által biztosított átmeneti konjunkturális hatásokról, amely a jövőben mind Németországot mind Magyarországot kedvezőtlenül fogja érinteni. Ezt követte egy rendkívül alapos adatbázis elemzésen alapuló előadás, amely során a kosárlabdázók árazásának torzításait vizsgálta az előadó különböző big data eljárásokkal. A cseh és svájci árfolyamplafonok létrejöttét és működését ismerhettük meg a harmadik előadás során. Az arany speciális természetét, azon belül is menedék-jellegét tesztelte a negyedik előadó. Végül az államadósság-finanszírozás regionális sajátosságait ismerhették meg a jelen lévők.

 

A PTE BTK Kerényi Károly Szakkollégium hallgatói előadói (2017. december 1-2.)

 

Kedves Móra Szakkollégium!

Minden pécsi résztvevő nevében köszönetet szeretnénk mondani a Móra Konferencia megszervezéséért! Minden kerényis nagyon jól érezte magát és pozitív élményekkel gazdagodott. A vendéglátás elsőrangú volt, az előadások magas színvonalúak és általános konzekvenciaként levontuk a következtetést: "Szegeden mindenki kedves".

Reméljük, hamarosan újra találkozunk!
Üdvözlettel,
A Kerényi Károly Szakkollégium hallgatói

 

Tornai Henrietta – SZTE Móra Ferenc Szakkollégium

hallgatói előadó, Matematika, fizika, informatika szekció (2017. december 2.)

 

Színvonalas konferenciát tudhatunk magunk mögött. Az előadók felkészültek, az előadások pedig tudományosak és érdekesek voltak. Kiváló alkalom nyílt arra, hogy betekintést nyerjünk kollégista társaink munkásságába. Jó volt látni, hogy szervezőként is milyen sokan segítették a konferencia sikerét szakkollégistáink közül.


Deák Ádám – SZTE Móra Ferenc Szakkollégium

hallgatói előadó, Történettudomány: újkor szekció (2017. december 1.)

 

Egy nagyszerűen megszervezett konferencián vehettem részt, amit köszönök szépen a szervezőknek. Az előadók jól felkészültek voltak, szakmailag is színvonalas előadásokat hallhattunk. A konferencia után lehetőség nyílt a szekcióvezetőkkel és az előadókkal is eszmecserét folytatni, ami a későbbiekben is hasznos lehet a fejlődés szempontjából.

 

Majnár Sándor – SZTE Móra Ferenc Szakkollégium

hallgatói előadó, Történettudomány: ókor-középkor-kora újkor szekció (2017. december 1.)

 

A konferencia szervezettsége és lebonyolítása remekül kivitelezett volt, amit ezúton is szeretnék megköszönni a szervezőknek. A szekcióvezetők felkészülten érkeztek, érződött, hogy jártasak az adott szekcióban, a témákhoz hozzá tudnak szólni, javaslataik, megjegyzéseik kamatoztathatók az előadók számára a fejlődésük érdekében.

 

Apjok Nikolett – SZTE Móra Ferenc Szakkollégium

szervező (2017. december 1-2.)

 

A Móra Interdiszciplináris Konferencián szervezőként tevékenykedtem, legfőképp az előkészületekben vettem részt, illetve bele-belehallgattam az előadásokba is. A konferencia első napján délelőtt és este a büfében dolgoztam, így tapasztaltam azt, hogy a szekcióvezetők és az előadók nemcsak a szakmai életben tevékenyek, hanem természetes környezetükben is. A „Mórás” szervezőbrigád pedig úgy gondolom, kitett magáért: igyekeztük mindig friss információkkal tájékoztatni a vendégeinket, illetve komfortossá tenni a helyszínt, hogy ittlétük alatt semmiben se szenvedjenek hiányt. Örömömre szolgált, hogy részt vállalhattam az esemény lebonyolításában.

 

Tarcali Levente – SZTE Móra Ferenc Szakkollégium

szervező (2017. december 1-2.)

 

Az én feladatom a konferencián a büfés finomságok folyamatos feltöltése volt, illetve segítettem az ebéd tálalásánál is. Ez volt az első olyan konferencia, amelyen szervezőként vettem részt, ezért nem igazán tudtam, hogy mire számítsak. A rendezvény minden várakozásomat felülmúlta, nagyon profik voltak mind az előadások, mind a többi szervező tevékenysége. Volt szerencsém több előadást is végighallgatni, történelem szakos hallgatóként különösen a történettudományi szekciók érdekeltek. Nagyon élveztem őket és inspirálnak arra, hogy én is adjak elő a későbbiekben. Remélem tehát, hogy a következő “Mórás” konferencián már előadóként veszek részt!Szöveg és fotó: SZTE Móra Ferenc Szakkollégium

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • *
  január 18. 18:00 - február 18. 19:00
  A Magyar Kultúra napja alkalmából nyílik meg Árnyas Koppány festőművész tárlata. A fiatal alkotó a Szegedi Tudományegyetemen képi ábrázolás szakkal párhuzamosan végezte el a Tanító szakot, felsőfokú tanulmányait 2012-ben zárta. Börtönbe zárt perspektíva című tárlatát Pataki Ferenc festőművész ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A tárlatnyitón közreműködik hegedűjátékával Dudás Virág Ervin, az SZTE Zeneművészeti Kar hallgatója.
 • január 18. 18:00 - március 16. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar oktatói, művésztanárai közül a Temesvári Nyugati Egyetem Képzőművészet és Design Karán vizuális művészeti doktori fokozatot szerző Sinkó János, Kovács Keve, Molnár Sándor és ifj. Holler László képzőművészek tárlata. A kiállítás kúrátora a nagyváradi Körösvidéke Múzeum igazgatója, prof. univ. dr. Aurel Chiriac, aki a fent említett képzőművészek doktori képzésének témavezetője volt. A TEMESVÁR 7.X.4. címet viselő kiállításon ( a 7 doktoranduszból 4 állít ki most) többek között linómetszetek, installációk, tempera és olajfestmények, kollázsok,üvegfestéssel készült alkotások láthatók. Az alkotók által elmondottakból, íme egy gondolat: "A végcél, ami felé törekszünk hasonlít a földhöz: ugyanis az élő anyag számtalan rétegének szintéziséról van szó. Az igazi érzékiség akkor születik meg, amikor a festő felfedezi, hogy a fa suhogása és a víz kérge testvérek, a kavicsok és a saját arckép ikerképek, és ebben az áldott pillanatban a világ lassan-lassan összeáll, a művész pedig azt látja, hogy a látvány zuhatagok hátteréből kimagaslanak azok nagy és lényeges jelek, melyek egyformán képviselik az ember és a világegyetem valóságát..."
 • január 23.
  17:30 - 19:00
  2018-ban is folytatódik a Mentor(h)áló és a Szent-Györgyi Albert Agóra nagysikerű „vetítős” sorozata. Az új év első előadásán újabb szemet-lelket gyönyörködtető vetítésre invitálnak minden érdeklődőt – vendég Dusha Béla fotóművész, a Magyar Fotóművészek Szövetsége tagja, Szeged város megbecsült és közkedvelt alkotója. További részletek és ingyenes regisztráció: www.jgypk.hu/mentorhalo/szazadfordulos-ekkovek/
 • január 24.
  18:00 - 19:30
  A Mindset Szeged Pszicho-Kávéháza 2018. évi első vendége: Dr. Sarungi Emőke. Az SZTE felnőtt- és gyermekpszichiáterével beszélgetnek a Pszicho-Kávéház állandó kerekasztalának tagjai: Dr. Rafael Beatrix klinikai szakpszichológus, Dr. Szilárdi Réka valláskutató és szociálpszichológus, Mihalik Árpád szociálpszichológus, Dr. Nagyillés János klasszika-filológus – az SZTE munkatársai. A téma: a veszteség, amely lehet egy szeretett személy halála, egy párkapcsolat vége vagy akár egy számunkra fontos időszak lezárása, tárgy elvesztése. Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/172398206699517/