Bezár

Hírarchívum

kiemelt_mora_konferencia

Interdiszciplináris konferenciát tartottak az SZTE Móra Ferenc Szakkollégiumban

Interdiszciplináris konferenciát tartottak az SZTE Móra Ferenc Szakkollégiumban

2017. december 15.
6 perc

Az SZTE Móra Ferenc Szakkollégium fontos szerepet tölt be a tehetséggondozásban. Ennek a küldetésnek a szellemében december 1-2. között Interdiszciplináris Konferenciát szerveztek, melyen 8 egyetem 17 szakkollégiumának 85 hallgatója vett részt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Pontosan 5 évvel ezelőtt, 2013. december 1-én, az SZTE Tehetségponttal közösen szervezte meg első konferenciáját a Móra Ferenc Szakkollégium. A 15 szakkollégistát felvonultató interdiszciplináris konferenciát azután az elmúlt négy évben még további 9 hasonló rendezvény követte. Ezek közül különösen a Bölcsészettudományi Konferenciák váltak népszerűvé, melyek országossá nőtték ki magukat és alkalmanként 4-5 felsőoktatási intézmény 30-36 előadóját vonultatták fel. Saját szakkollégistáink körében a Természettudományi Konferenciáink is népszerűnek bizonyultak, de külső kollégiumokból eleinte kevesen érdeklődtek utánuk. Közgazdaságtudományi Konferenciánk az SZTE hallgatói mellett a vidéki szakkollégiumok számára jelentett vonzerőt, politológia tárgyú konferenciáink pedig országosan is ismertté, népszerűvé tették szakkollégiumunkat a kutatók és a hallgatók körében.


MFSZK_konf4


Az elmúlt négy évben a Móra Ferenc Szakkollégium a Szakkollégiumi Mozgalom meghatározó tagjává vált, mintegy 200 kurzust, szakkurzust, műhelyfoglalkozást, előadássorozatot bonyolítottunk, Interkollt és Nyári Találkozót szerveztünk, képviseltetjük magunkat a Minősítést Segítő Bizottságban és delegálunk oktatót a Minősítő Bizottságba, ami részben büszkeséggel tölt el bennünket, részben felelősséget és további feladatokat ró ránk. Úgy gondoljuk, hogy a szakkollégiumoknak fontos szerepe kell, hogy legyen a tehetséggondozásban, különösen a vidéki felsőoktatási intézmények tehetséggondozásában. Ennek a küldetésnek, filozófiának szellemében álmodtunk egy nagyot és szerveztük meg december elején első Interdiszciplináris Konferenciánkat. A jelentkezők száma és az érdeklődés bennünket is meglepett, ugyanakkor igazolta, hogy szükség van hasonló rendezvényekre. A kétnapos, két helyszínen zajló rendezvényünkre 8 egyetem 17 szakkollégiumának 85 hallgatója jelentkezett, és úgy tapasztaltuk mindenki jó emlékekkel távozott a konferencia végeztével.

 

MKSZK
A konferencián készült képek itt megtekinthetők.


Az alábbiakban kétnapos rendezvényünk résztvevőinek véleményeit, visszajelzéseit sorakoztatjuk fel. Felkérésünknek – mely szerint írják meg a konferenciával kapcsolatos tapasztalataikat, meglátásaikat – szekcióvezetők, hallgatói előadók, valamint szervezők is eleget tettek.

 

Kelemen Zoltán - SZTE BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék,

szekcióvezető, Irodalom szekció (2017. december 1.)

 

A Móra Ferenc Szakkollégium 2017. december 1-2 között megrendezett I. Interdiszciplináris Konferenciája nem előzmények nélküli. Tudomásom szerint ezelőtt három alkalommal rendezett a Szakkollégium Kovács Attila igazgató vezetésével Szakkollégiumi Konferenciát, 2014-ben a bölcsészettudományok, 2015-ben a közgazdaságtudományok, míg 2016-ban újfent a bölcsészettudományok számára, esélyt adva ezzel az ország több egyeteméről érkezett hallgatóknak, hogy számot adjanak tudásukról és kölcsönösen megvitassák tudományos nézeteiket. Utóbbi alkalommal az irodalomtudományi szekció meghívott elnökeként már részt vehettem a Szakkollégium munkájában. A konferenciák anyaga a szakkollégiumi kötetek sorozatában látott napvilágot, melyekből jelenleg négy kötet készült el.

Az idei interdiszciplináris konferencia méreteivel, de szakmai színvonalával is kiemelkedett az eddig megszokott magas színvonalból. A Szakkollégium otthont adott két napra a vidéki egyetemek hallgatóinak és a bölcsészet- valamint a természettudományoknak. Személyes benyomásaim egyrészt a szervezés profizmusára, a figyelmes fogadtatásra és vendéglátásra vonatkozhatnak, másrészt az irodalomtudományi szekció színvonalára. Nemcsak levezető elnökként, de tudós társként is elégedett lehettem a szekció munkájával. A Pécsi és az Eötvös Lóránd Tudományegyetem hallgatói képviseltették magukat. Előadásaikban a tájrajz, a kisebbségi irodalmak fikciós gyakorlata, a komparatisztikai elemzés és a szociografikusság kérdései egyaránt előfordultak. Az előadók szinte kivétel nélkül megtisztelték egymás előadásait a vitalehetőségekben kérdésekkel, kiegészítésekkel, alkalmanként izgalmas és lényegi vita alakult ki. Legfőképpen ezért, de a kiérlelt, átgondolt előadások miatt is élveztem a szekciót, nemcsak elnökként, de hallgatóként is. Remélem, hogy a szép hagyomány folytatódik, és ennek én is újra részese lehetek.

 

Dancs Katinka – SZTE BTK Neveléselmélet Tanszék,

szekcióvezető, Pedagógia szekció (2017. december 1.)

 

A Móra Ferenc Szakkollégiumban megrendezett interdiszciplináris konferencia célja a tehetséggondozás, a hallgatók kutatótevékenységének támogatása. A Pedagógia szekcióban a Pécsi Tudományegyetem, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem hallgatói mutatták be kutatásaikat. Az előadók prezentációkban az egészségneveléshez, az osztályteremben zajló társas folyamatokhoz, a tanári pályamotivációhoz és a kreativitás méréséhez kapcsolódó eredményeikről számoltak be. A bemutatott kutatások tervezése és kivitelezése színvonalas volt. A kutatásokból származó eredmények hasznosíthatósága többrétű, hozzájárulnak a pedagógiai folyamatok optimalizálásához.

 

Kiss Gábor Dávid - SZTE GTK Pénzügyek és Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Intézete Pénzügytani Szakcsoport

szekcióvezető, Pénzügy, monetáris politika, ökonometria, gazdaságpolitika, regionális gazdaságtan szekció (2017. december 2.)

 

A szekcióban előbb szó esett a demográfiai hullámok által biztosított átmeneti konjunkturális hatásokról, amely a jövőben mind Németországot mind Magyarországot kedvezőtlenül fogja érinteni. Ezt követte egy rendkívül alapos adatbázis elemzésen alapuló előadás, amely során a kosárlabdázók árazásának torzításait vizsgálta az előadó különböző big data eljárásokkal. A cseh és svájci árfolyamplafonok létrejöttét és működését ismerhettük meg a harmadik előadás során. Az arany speciális természetét, azon belül is menedék-jellegét tesztelte a negyedik előadó. Végül az államadósság-finanszírozás regionális sajátosságait ismerhették meg a jelen lévők.

 

A PTE BTK Kerényi Károly Szakkollégium hallgatói előadói (2017. december 1-2.)

 

Kedves Móra Szakkollégium!

Minden pécsi résztvevő nevében köszönetet szeretnénk mondani a Móra Konferencia megszervezéséért! Minden kerényis nagyon jól érezte magát és pozitív élményekkel gazdagodott. A vendéglátás elsőrangú volt, az előadások magas színvonalúak és általános konzekvenciaként levontuk a következtetést: "Szegeden mindenki kedves".

Reméljük, hamarosan újra találkozunk!
Üdvözlettel,
A Kerényi Károly Szakkollégium hallgatói

 

Tornai Henrietta – SZTE Móra Ferenc Szakkollégium

hallgatói előadó, Matematika, fizika, informatika szekció (2017. december 2.)

 

Színvonalas konferenciát tudhatunk magunk mögött. Az előadók felkészültek, az előadások pedig tudományosak és érdekesek voltak. Kiváló alkalom nyílt arra, hogy betekintést nyerjünk kollégista társaink munkásságába. Jó volt látni, hogy szervezőként is milyen sokan segítették a konferencia sikerét szakkollégistáink közül.


Deák Ádám – SZTE Móra Ferenc Szakkollégium

hallgatói előadó, Történettudomány: újkor szekció (2017. december 1.)

 

Egy nagyszerűen megszervezett konferencián vehettem részt, amit köszönök szépen a szervezőknek. Az előadók jól felkészültek voltak, szakmailag is színvonalas előadásokat hallhattunk. A konferencia után lehetőség nyílt a szekcióvezetőkkel és az előadókkal is eszmecserét folytatni, ami a későbbiekben is hasznos lehet a fejlődés szempontjából.

 

Majnár Sándor – SZTE Móra Ferenc Szakkollégium

hallgatói előadó, Történettudomány: ókor-középkor-kora újkor szekció (2017. december 1.)

 

A konferencia szervezettsége és lebonyolítása remekül kivitelezett volt, amit ezúton is szeretnék megköszönni a szervezőknek. A szekcióvezetők felkészülten érkeztek, érződött, hogy jártasak az adott szekcióban, a témákhoz hozzá tudnak szólni, javaslataik, megjegyzéseik kamatoztathatók az előadók számára a fejlődésük érdekében.

 

Apjok Nikolett – SZTE Móra Ferenc Szakkollégium

szervező (2017. december 1-2.)

 

A Móra Interdiszciplináris Konferencián szervezőként tevékenykedtem, legfőképp az előkészületekben vettem részt, illetve bele-belehallgattam az előadásokba is. A konferencia első napján délelőtt és este a büfében dolgoztam, így tapasztaltam azt, hogy a szekcióvezetők és az előadók nemcsak a szakmai életben tevékenyek, hanem természetes környezetükben is. A „Mórás” szervezőbrigád pedig úgy gondolom, kitett magáért: igyekeztük mindig friss információkkal tájékoztatni a vendégeinket, illetve komfortossá tenni a helyszínt, hogy ittlétük alatt semmiben se szenvedjenek hiányt. Örömömre szolgált, hogy részt vállalhattam az esemény lebonyolításában.

 

Tarcali Levente – SZTE Móra Ferenc Szakkollégium

szervező (2017. december 1-2.)

 

Az én feladatom a konferencián a büfés finomságok folyamatos feltöltése volt, illetve segítettem az ebéd tálalásánál is. Ez volt az első olyan konferencia, amelyen szervezőként vettem részt, ezért nem igazán tudtam, hogy mire számítsak. A rendezvény minden várakozásomat felülmúlta, nagyon profik voltak mind az előadások, mind a többi szervező tevékenysége. Volt szerencsém több előadást is végighallgatni, történelem szakos hallgatóként különösen a történettudományi szekciók érdekeltek. Nagyon élveztem őket és inspirálnak arra, hogy én is adjak elő a későbbiekben. Remélem tehát, hogy a következő “Mórás” konferencián már előadóként veszek részt!



Szöveg és fotó: SZTE Móra Ferenc Szakkollégium

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek