Bezár

Hírarchívum

DSC_0963

Középiskolásokkal telt meg a TIK az SZTE nyílt napján

Középiskolásokkal telt meg a TIK az SZTE nyílt napján

2017. december 01.
4 perc

Hazai és határon túli középiskolások, szüleik és tanáraik látogattak el november 30-án az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központba. A továbbtanulás előtt álló fiatalokat kari bemutatkozó előadások, képzési börze és pályaorientációs teszt várta az SZTE nyílt napján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

ESZA- Tizenegyedikes vagyok és orvosi pályára készülök. Örülök, hogy Szegeden fogorvosi vagy akár gyógyszerészeti szakon is tanulhatunk azokkal az osztálytársaimmal, akiket a biológia és kémia érdekel. A képzési kiállításon már jártam, és igazán hasznosnak találtam, minden kérdésemre választ kaptam. Különösen azért jó ez a nyílt nap, mert itt olyan információkat is megtudunk a képzésekről és az egyetemi szolgáltatásokról, amit a honlapokon nem találhatunk meg - mondta el Evelin, aki Bajáról érkezett az SZTE nyílt napjára. Hasonlóan vélekedett Tóth Gábor is, aki a kiskunfélegyházi gimnáziumból érkezett osztálytársaival. – Azt már biztosan tudom, hogy a Bölcsészettudományi Karra jelentkezem, vagy magyar, vagy szociológia szakra. A képzésekről sok információt hallottam a kar tájékoztató előadásán, a kiállító standok közül így inkább azokat kerestem fel, amelyek valamilyen szolgáltatást nyújtanak az egyetemistáknak. Érdekesnek találtam az Alma Mater mentorprogamot, az Erasmus ösztöndíjakat és a tehetséggondozási lehetőségeket - mondta.


DSC_1039

 

Az SZTE nyílt napján a középiskolások két helyszínen, óránként tartott tájékoztató előadásokon ismerhették meg az SZTE képzési kínálatát, a TIK átriumában pedig a karok képviselői és hallgatói a személyes kérdésekre válaszolva adtak útmutatást a továbbtanuláshoz. A résztvevők tájékozódhattak a hallgatóknak nyújtott szolgáltatásokról, a kollégiumi helyekről, nemzetközi ösztöndíj-lehetőségekről. Az SZTE 12 kara és Tanárképző Központja mellett standdal várta az érdeklődőket az SZTE Tehetségpont, az SZTE Karrier Iroda, az SZTE Alma Mater, az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ, az SZTE Konfuciusz Intézet és az Idegennyelvi Kommunikációs Intézet is. A külföldről érkező diákok számára induló képzési programokról és ösztöndíj-lehetőségekről az SZTE nemzetközi igazgatóságának munkatársait kérdezhették az érdeklődők. A pályaválasztásban bizonytalanokat pedig képzési orientációs teszttel segítették.


DSC_0125

 

Tizenkettedik alkalommal szervezete meg összegyetemi nyílt napját a Szegedi Tudományegyetem. A továbbtanulás előtt álló fiatalokat a TIK kongresszusi termében Fendler Judit a Szegedi Tudományegyetem kancellárja köszöntötte. – Szegeden diáknak lenni nemcsak elfoglaltság, hanem identitás is. Meggyőződésem, hogy jól választanak, ha a felvételinél az SZTE-t jelölik meg - fogalmazott. Hozzátette: a jó döntést igazolják az SZTE nemzetközi és hazai rangsorokban elért előkelő eredményei is, hiszen a nemrégiben megjelent HVG és Figyelő felsőoktatási rangsor is a legjobb vidéki egyetemként listázza a szegedi intézményt. Az SZTE-n nemcsak a lexikális tudásra, hanem a munkaerőpiaci igényhez igazodó új kompetenciák elsajátítására is nagy hangsúlyt helyeznek, jól példázza ezt a számos duális képzés és az ipari, céges partnerekkel való eredményes együttműködés- mondta.


DSC_0831


- Továbbtanulni érdemes. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy az OECD országok közül a magyarországi munkaerőpiac ismeri el leginkább a diplomát - emelte ki Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora köszöntőjében. A hazai piacon a munkaerőhiány legnagyobb mértékben a mérnöki, műszaki, természettudományos és informatikai területen mutatkozik. Az SZTE-n végzett informatikusok elhelyezkedési ideje mínusz 3 hónap, vagyis a hallgatók, már a tanulmányok ideje alatt álláslehetőséget kapnak- tette hozzá. – Egy jó egyetem nemcsak elméleti tudást, hanem új intellektuális készségeket is ad, ugyanakkor a tanulás mellett lehetőséget biztosít a kulturális programokra, kikapcsolódásra. A szegedi egyetem ezen a téren is kiemelkedő, hiszen az Őszi Kulturális Fesztivál minden évben több száz programot kínál az egyetemistáknak és a szegedieknek. Az SZTE-n azért is érdemes tanulni, mert az egyetemi könyvtárat a világ legcsodálatosabb könyvtárai között tartják számon, Szeged pedig a 8. legjobb egyetemi város Európában - fogalmazott Szabó Gábor. Hozzátette: Szeged a fiatal tehetségek gondozásában is élen jár. A Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Tudós Akadémia középiskolásokat érintő tehetséggondozási programjai mentorálási lehetőséget, kutatási, szakmai támogatást nyújtanak a tudományok iránt érdeklődőknek.


DSC_0850


A továbbtanulás előtt állókat 2018. február 3-án ismét nyílt napra várja a szegedi egyetem az SZTE Központi Épületébe.


A nyílt nap „A Szegedi Tudományegyetem készségfejlesztő és kommunikációs programjainak megvalósítása a felsőoktatásba való bekerülés előmozdítására és az MTMI szakok népszerűsítésére” című (EFOP-3.4.4-16-2017-00015) pályázat keretében valósult meg.

 

SZTEinfo

Fotó:Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek