SZTE Info

Kiemelt_SZGYTV

Megkezdődött az SZTE VI. Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny

Olyan tehetséggondozó program a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Tanulmányi Versenye, amelynek minden részvevője nyer – hangzott el a hatodik alkalommal életre hívott vetélkedő nyitányán. A 2017. december 7-én kezdődő rendezvény és a december 8-i döntő résztvevői bekapcsolódnak a Szegedi Tudós Akadémia december 9-én záruló előadás-sorozatába.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felsoKémia, biológia és fizika tantárgyból hatodik alkalommal rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt. A középiskolások számára hirdetett összetett vetélkedő különlegességét 2017-ben az is növeli, hogy Szent-Györgyi Albert 85 éve a szegedi paprikában „C-vitamin forrásra” lelt, illetve 80 éve fiziológiai és orvosi Nobel-díjat kapott a „biológiai égésfolyamatok, különösképpen a C-vitamin és a fumársavkatalízis szerepének terén tett felfedezéseiért”.


SZGYTV_irasbeli_1

 

A siker képletében ott a tehetséggondozás is


– A tudományos kiválóság mellett a tehetséggondozás is része a siker több összetevőből álló képletének – fogalmazott a diákokat és tanáraikat köszöntve az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny fővédnöke. Prof. Martinek Tamás, az egyetem közkapcsolati rektorhelyettese a felsőoktatási rangsorokban elért dobogós helyek hátterét firtató kérdésekre utalva emelte ki a tehetséggondozás szegedi hagyományait. Ezzel az immár hatodik éves verseny éltetőinek, így például a kérdéseket összeállító oktatóknak és a zsűriben dolgozó professzoroknak, valamint a program fő szervezője, az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság munkatársainak is megköszönte a munkáját.

 

A kérdéssorok összeállítói közül többen is azért dolgoztak az elmúlt hat esztendőben, hogy a versenyre érkező diákok tudását ne csak próbára tegyék, de gyarapítsák is. Az idei vetélkedő kérdéssorának összeállításából az SZTE Általános Orvostudományi Kar Biokémiai Intézetből Prof. Dr. Dux László tanszékvezető és Bodnár Tünde tanügyigazgatási munkatárs oroszlánrészt vállalt. A verseny előkészítésébe is bekapcsolódott az SZTE Természettudományi és Informatikai Karról – többek között – dr. Hannus István, a Kémiai Intézet Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék nyugalmazott egyetemi tanára, továbbá: dr. Nagy Lászlóné dr. Antal Erzsébet, a Biológia Intézet Biológiai Szakmódszertani Csoport adjunktusa és munkatársa, Vámosiné dr. Hegyi Andrea adjunktus. Az SZTE ÁOK és TTIK közös Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézetének munkatársai közül dr. Makra Péter adjunktus az írásbeli forduló levezényléséből és a döntő egyes kérdéscsoportjainak az összeállításából is kiveszi részét. Az SZTE Mérnöki Kar Élelmiszermérnöki Intézet tanársegédje, Szabó Mária a szóbeli forduló kísérleti feladványát készíti elő. És a sor folytatható, hiszen a zsűri tagjai a kérdések kitalálásától kezdve a versenyen adott válaszok elbírálásáig aktív részesei a programnak.


SZGYTV_kozonseg

 

– Számos rangos cég, vállalat is fontosnak tartotta, hogy szponzorként támogassa a kiemelkedő eredményt elérő diákokat – emlékeztetett a rektorhelyettes. Így aztán idén először nem csupán a döntőbe jutó 6 csapat tagjai térhetnek haza jutalommal. A támogatók és a versenyre jelentkezők körének a bővülése is jelzi, hogy országos, sőt: nemzetközi jelentőségűvé növekedett az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny.

 

 

Az SZTE-vetélkedő rekordere is köszöntőt mondott


A főváros mellett az ország 14 megyéjéből érkeztek csapatok a versenyre. Abony, Balatonfüred, Bonyhád, Budapest, Debrecen, Dombóvár, Eger, Esztergom, Gödöllő, Hódmezővásárhely, Kaposvár, Kisvárda, Miskolc, Monor, Nagyatád, Orosháza, Pécs, Szeged, Szentes, Székesfehérvár, Veszprém, Zenta diákságának jeles képviselői is elzarándokoltak arra az egyetemre, ahol az egyetlen olyan Nobel-díjat érdemlő tudományos eredmény született, amelyhez magyarországi, pontosabban a szegedi egyetem laboratóriumaiban végzett kutatómunka vezetett.

 

A megnyitón megjelent közel kétszáz diákot és tanáraikat az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny egyik rektordere is köszöntötte. Árva Hédi, a szegedi egyetem hallgatójaként idézte föl az első, a 2012-es emlékévben megtartott Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen, majd az azt követő két év vetélkedőjén gyűjtött élményeit. Anno a verseny premierjének fődíjasa lett csapatával, így saját tapasztalata alapján buzdította a mai diákokat arra, hogy érdemes tanulni és vetélkedni, mert az SZTE 2017-es Szent-Györgyi Emlékévében is Cambridge-i utazás a fődíj.


SZGYTV_2

 

– Nem csak a győztes a nyertese a szegedi egyetemi programnak. A felkészüléssel megszerzett tudás ugyanúgy „nyeremény”, mint a felkészülés és a kreatív feladat megoldásával megismert csapatmunka élménye, illetve a Szent-Györgyi vetélkedő és a Szegedi Tudós Akadémia három napos rendezvénye és a szünetekben a városban tett sétákon gyűjtött emlékek – fogalmazott a verseny „rekordere”.

 

Rekordból nincs hiány az idei Szent-Györgyi Versenyen, hiszen minden eddiginél több, összesen 59 csapat verseng a fődíjért, amelyet Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint a Cambridge-Szeged Society ajánlott fel. A verseny első helyezett csapata, vagyis 3 diák és felkészítő tanáruk Cambridge-be utazhat tanulmányútra, ahol Szeged testvérvárosának képviselői szakmai és kulturális programokat szerveznek a nyerteseknek.

 

Terítéken napjaink Nobel-díjasainak munkássága

 

Zsűrielnökként immár hatodik alkalommal üdvözölte a Szegedi Tudományegyetemre versenyezni és tanulni érkező tehetségeket Prof. Dr. Dux László. Az SZTE ÁOK Biokémiai Intézet tanszékvezető egyetemi tanára mellett ugyancsak a verseny indulása óta vállalja a döntnök szerepét Dr. Wölfling János, az SZTE TTIK Kémiai Intézet Szerves Kémiai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára. Az egykor Szent-Györgyi Albert által vezetett tanszékek mai utódait irányító professzorok mellett az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézet professzora, Prof. Dr. Révész Piroska is bekapcsolódott a verseny szakmai hátterét, a verseny tisztaságát vigyázó oktatói körbe.


SZGYTV_megnyito_elnokseg


– Maximálni kellett, idén először, az iskolánként küldhető csapatok számát – emlékeztette a megnyitón megjelenteket Dux László. Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny zsűrielnöke arra buzdította a pedagógusokat, hogy iskolájukban is szervezzenek házi vetélkedőket.

 

Az SZTE egykori Nobel-díjas rektorának a munkássága a fő témája az SZTE különleges, több tantárgyat is érintő vetélkedőjének. Szent-Györgyi Albert személyiségének és munkásságának sokoldalúságára építve az előző évek vetélkedőin például Klebelsberg Kuno kultuszminiszter, a kutatónők eredményei, a tudósoknak az 1956-os forradalom és szabadságharc leverését követő „kirajzása” is fókuszba került. – A „hatodik SZGYTV” újítása, hogy nem az elmúlt 80-60 év tudománytörténeti jelentőségű témáit, hanem az utóbbi néhány év Nobel-díjasai munkásságát dolgozzák fel a kérdések – hangsúlyozta a zsűrielnök.


SZGYTV_irasbeli_2

 

A nemes vetélkedés az írásbeli feladatokkal kezdetét vette: az SZTE ÁOK Purjesz Béla oktatási épületének számítógépei elé ült 177 középiskolás, hogy a tesztkérdésekre adott válaszaival eldöntse: az 59 csapat közül melyik az a 6, amelyik megmérkőzhet a 2017. december 8-án délután kezdődő döntőn – az elsőségéért és a fődíjért.

 

A 2017-es Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt az EFOP-3.4.4-16-2017-00015, "A Szegedi Tudományegyetem készségfejlesztő és kommunikációs programjainak megvalósítása a felsőoktatásba való bekerülés előmozdítására és az MTMI szakok népszerűsítésére" című pályázat támogatásával rendezi meg az SZTE. A 3 napos program szervezésében az SZTE és a Szegedi Tudós Akadémia együttműködik. A Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre nevező középiskolások zöme csatlakozik azokhoz a tehetséges diákokhoz, akik a Szegedi Tudós Akadémia programjain – köztük a Nobel-díjas Tim Hunt előadásán is – részt vesznek.


A Szegedi Tudományegyetem VI. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyének első napján készült fényképek itt elérhetőek:

https://www.flickr.com/photos/143739712@N04/albums/72157690065212964


 

SZTEinfo – Ú. I.

Fotók: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. június 15.

Kiemelt_Konyvhet_2019

„Amelyik város nincs megírva, nem létezik” – jelentette ki a József Attila-díjas, egykor a szegedi egyetemen tanuló író, Grecsó Krisztián a 90. Ünnepi Könyvhét nyitányán. A szegedi könyvünnep 2019-ben is korábban kezdődött és tovább tart, mint más városokban. A közel 150 program harmadát az SZTE NKI szervezte, minden második rendezvény főszereplője vagy közreműködője kötődik a szegedi universitashoz.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • június 17.
  14:00 - 15:30
  Jogtudósok titkai. Történetek a titkosszolgálatok és a jogtudományok neves művelőinek XX. századi kapcsolataiból címmel jelent meg a Iurisperitus Kiadó gondozásában dr. Révész Béla (egyetemi docens, SZTE ÁJTK) kötete. A szerzővel Laczkó Sándor (osztályvezető, SZTE Klebelsberg Könyvtár, Különgyűjteményi Osztály) beszélget. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  14:00 - 16:00
  Innovatív, saját fejlesztésű történelmi társasjátékaikat mutatják be az SZTE BTK Történettudományi Doktori Iskola hallgatói, Szegedi Történészhallgatók Egyesületének tagjai: Lengyel Ádám, Mezey Bence, Szabó Levente.
 • június 17.
  16:00 - 17:30
  Legtisztább boldogság – Művelődéstörténeti kalandozás Bolyai Farkas és Bolyai János világában. Vekerdi László Bolyai-színművével és Dávid Lajos két matematikai kéziratával című művét – képekkel illusztrálva – bemutatja a szerző, dr. Szabó Péter Gábor (adjunktus, SZTE TTIK Informatikai Intézet, Számítógépes Optimalizálási Tanszék) Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) kérdései nyomán. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  18:00 - 19:00
  Pejin Leával, az SZTE szociológia szakos hallgatójával a Nyugati csiga körfűrésszel álmodik című könyvéről Bene Zoltán író, szerkesztő beszélget. Az SZTE NKI Kulturális Iroda szervezésében Ha most nem ölök meg senkit, akkor soha – mondja tiszta szívvel ez a 21 éves vajdasági lány, aki történetesen a Szegedi Egyetem diákja… Pejin Lea egyik nagy erénye, hogy nem próbál meg koraérett verseket – pardon, leákat – írni. Jól is teszi, mert ilyen mélyen, érzelmesen és színesen csak a húszas éveink elején tudunk alkotni. Nyugati csiga körfűrésszel álmodik – micsoda pompás és hátborzongató cím! Pontosan jellemzi a kényelmetlen dolgokat feszegető, érzelmes, de egyben karcos, gyakran kegyetlen szövegeket, melyek nemcsak a szerelem és a magány regiszterében mozognak, hanem gyakran politikai töltetük is van. Hiába, ha valakinek éppen a mezítlábas Szerbia fekszik az ágyában, az másképpen magyar, és másképpen szerelmes. Pejin Lea a Vajdaságban, Zentán született. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem szociológia szakos hallgatója. A Nyugati csiga körfűrésszel álmodik az első verseskötete. Publikált a Magyar Naplóban, az Irodalmi jelenben, az Előretolt Helyőrség magyarországi és vajdasági mellékletében és a Bárka folyóiratban. Az írás mellett saját dalok szerzésével és versmegzenésítéssel foglalkozik.
 • június 20.
  16:30 - 17:30
  Az előadás címe: Gondolatok a magasvérnyomás-betegségről (DR. ÁBRAHÁM GYÖRGY)