Bezár

Hírarchívum

nyito

Egyetemi színházi találkozó, Örkény-darab, tavaszi fesztivál több száz programmal

Egyetemi színházi találkozó, Örkény-darab, tavaszi fesztivál több száz programmal

2017. február 02.
3 perc

Örkény-, Pintér Béla-darab és Jim Morrison est, egyetemi tavaszi fesztivál és egyetemi színházi találkozó, kórushangverseny, Arany János-emlékév, levendulanapok – a Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodája és az egyetem művészeti csoportjai több száz programot kínálnak az év elején.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Közkapcsolati Igazgatóságának Kulturális Irodája és az egyetem művészeti csoportjai több száz kulturális programot kínálnak az év első felében – hangzott el a szerdai sajtótájékoztatón.


_MG_5162


Tajti Gabriella, az SZTE Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Irodájának vezetője elmondta: idén is meghirdették az egyetemi alkotói pályázatokat több kategóriában. Az egyetemi fotópályázat tematikus megkötés nélküli, a legjobb fotókkal az Egyetemi Tavaszt nyitják majd április 10-én. A vers- és prózamondó verseny az Országgyűlés és a Magyar Tudományos Akadémia által meghirdetett Arany János emlékévhez kapcsolódik, ahogyan a versíró pályázat is: utóbbira balladákat várnak. A versekből egy válogatást idén is megzenésít, feldolgoz a Szegedi Egyetemi Színház, a bemutatót az idei Levendulanapokon tartják júliusban, az SZTE Füvészkertben. Idén képzőművészeti pályázatot is hirdettek a hallgatóknak, a pályamunkák szintén az Arany-emlékévhez kell, hogy kötődjenek valamilyen módon. A legjobb munkákból szintén az Egyetemi Tavasz ideje alatt rendeznek kiállítást. A pályázati felhívásokat itt olvashatják.


_MG_5165


Az Egyetemi Tavaszt idén tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Kulturális Iroda, április 10. és május 15. között. Ez a programsorozat kiállításokat, konferenciákat, kari napokat, sportnapokat, kulturális programokat kínál az egyetemi polgároknak, a szegedieknek és a városba látogatóknak. Idén is folytatódik a nagy sikerű Vers délben programsorozat, amelyre egyetemi oktatók, hallgatók, munkatársak és szegedi polgárok jelentkezését várják. Minden hétköznap a déli harangszó után elhangzik egy vers a rektori épület előtt, a Szent-Györgyi szobornál. Az érdeklődők március 20-ig jelentkezhetnek a Vers délben programra.


_MG_5176

Az Universitas Szimfonikus Zenekar idén is folytatja sokszínű, a kulturális örökséget megóvó és népszerűsítő tevékenységét. 2017. május 4-én és május 5-én, az Egyetemi Tavasz programjában a Szent-Györgyi Albert Agórában adnak tavaszi hangversenyeket: a közönség meghallgathatja Bartók Béla Román népi táncok című darabját, Carl Heinrich Hübler négy kürtre és zenekarra írt versenyművét, és Csajkovszkij Hattyúk tava szvitjét – mondta Gyimóthi Zoltán zenekarvezető. Folytatják gyermekeknek szóló nagy sikerű matiné koncertjeiket is, 2017 tavaszán több alkalommal lesz látható és hallható Prokofjev: Péter és a farkas zenés mesejátéka, gyerekszínészekkel. A gyerekeknek hangszerismertetőt is tartanak, és kipróbálhatják, megszólaltathatják a hangszereket is.




_MG_5180Az SZTE legrégebbi művészeti csoportja, a 2015 őszén fennállásának 90. évfordulóját ünneplő Szegedi Egyetemi Énekkar tavaszi fellépésekein azokat a műveket is bemutatja, amelyeket a szerzők az egyetemi énekkar számára írtak: Dobszay-Meskó Ilona: Altató, Tóth Péter: Canticum vinorum (Bordal), Horváth Márton Levente: Christe, redemtor omnium (Karácsonyi himnusz). A kórus vezetője, Száz Krisztina elmondta: az SZTE-n az énekkar is felvehető tantárgyként, ezért a tagok mintegy hetven százaléka szemeszterenként cserélődik. Így minden fél évben új programot kell összeállítaniuk. Céljuk, hogy élményt nyújtsanak mindazoknak, akik csatlakoznak a kórushoz. A karvezető egyfajta missziónak tekinti, hogy az énekkarnál megfordult hallgatók olyan kapcsolatba kerüljenek a zenével, ami később arra sarrkallja őket, hogy gyermekeiket zeneiskolába írassák. A kórus fellép az EGyetmi Tavasz megnyitóján április 10-én a rektori hivatal átriumában, az Éneklő Ifjúság kórushangversenyen, és énekel az Egyházzenei Hónap nyitóhangversenyén Szeged többi kórusával közösen.


_MG_5193A 14. évadát megkezdő Szegedi Egyetemi Színház tovább játssza Pintér Béla: A démon gyermekei darabját, a Jim Morisson estet, és műsoron tartja Örkény: A Borék és Egypercesek darabját is. Az idei félévben lesz bemutatójuk is, Drubina Orsolya: Nagyanyám immár/ webcamerán figyeli/ a tyúk hogy tojik// című darabját tekinthetik meg az érdeklődők – ez az előadás szerves része a SZESZ törekvéseinek, mely szerint kortárs darabokat tűznek rendszeresen műsorra. A SZESZ március 17-20. között rendezi meg a II. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozót, amely a Debreceni Egyetemi Színpadi Találkozó (DESZT) és a Janus Egyetemi Színház (JESZ) testvértalálkozója.






SZTE-Info - Antal Éva

Fotó: Bobkó Anna

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek