nyito

Közel 180 új ERASMUS ösztöndíjas hallgató érkezett az SZTE-re

Az ERASMUS+ és az ERASMUS Kreditmobilitási program keretében 174 új külföldi hallgató kezdi meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen a 2016/2017. tanév II. félévében. A diákok 19 ország 76 város 87 egyeteméről érkeztek az SZTE 12 karára. Beilleszkedésüket Orientációs Héttel segítik.

Évről-évre több száz külföldi diákot vonz Szegedre az SZTE széleskörű nemzetközi kapcsolatrendszere. A szegedi egyetem 31 ország, több mint 470 ERASMUS partnerintézményével áll kapcsolatban, és közel 880 bilateriális szerződés biztosít külföldi ösztöndíjas tanulmányi lehetőségeket a szegedi egyetemistáknak.


_MG_5838


A 2016/2017. tanév II. félévében 174 új ERASMUS ösztöndíjas külföldi hallgató kezdi meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen. A diákok 19 ország 76 város 87 egyeteméről érkeztek az SZTE 12 karára. A legtöbb hallgató, 40 fiatal Törökországból érkezett, a top 5 küldő ország között szerepel Románia, Olaszország, Franciaország és Spanyolország. A legtöbb külföldi hallgatót, 41 diákot az Általános Orvostudományi Kar fogad, 36 hallgató a Bölcsészettudományi Karon, 28 fiatal az Állam- és Jogtudományi Karon, 26-an a Természettudományi és Informatikai Karon kezdik meg tanulmányaikat.


_MG_5884


Az új ERASMUS ösztöndíjas hallgatókat Dr. Bene Tamás, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi igazgatója köszöntötte. Elmondta: pályáját az Erasmus Student Network (ESN) tagjaként kezdte, azóta az egyetem és az ESN között szoros kapcsolat alakult ki. A külföldi diákok minél gyorsabb beilleszkedéséhez mind az egyetem Mobilitási Irodája, mind az ESN minden segítséget megad, legyen szó tanulmányi ügyekről, vagy szórakozási lehetőségekről. – Érezzék jól magukat Szegeden, ismerkedjenek diáktársaikkal és vigyék jó hírét a Szegedi Tudományegyetemnek – fogalmazott köszöntőjében.


A külföldi gólyák beilleszkedését február 6. és 9. között Orientációs Héttel segítik a SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda munkatársai, az Erasmus Student Network önkéntesei és az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat Külügyi Bizottság mentorai. Az új hallgatók tanulmányaikhoz és szegedi életükhöz kapcsolódó hasznos információkat, tanácsokat kapnak.


_MG_5881


Jerney Leona, az ESN Szeged szekció elnöke portálunknak elmondta: az ESN Európa legnagyobb ifjúsági szervezete, 40 országban több mint 500 szekcióval működik. Munkájuk során önkéntes fiatalok segítenek külföldi fiataloknak a beilleszkedésben. Szegeden 35 mentor és 27 úgynevezett body, vagyis kapcsolattartó segíti az SZTE-re érkező ERASMUS és Stipendium Hungaricum ösztöndíjas hallgatókat. – A tanulmányi ügyintézés mellett olyan mindennapos problémákban is segítjük a küldi diákokat, mint az albérletkeresés, vagy az orvosi ellátás. Rendszeresen szervezünk kirándulásokat, kulturális és szabadidős programokat számukra, a Social Erasmus projektben pedig olyan, a társadalom számára is hasznos programokra visszük őket, mint az állatmenhely látogatás és a szemétszedés. Az egyetem támogatásának köszönhetően ingyenesen biztosítunk számukra egy ESN Card-ot, mellyel számos rendezvényre kapnak kedvezményes vagy ingyenes belépőt. Hírlevélben és Facebook csoportunkban pedig folyamatosan tájékoztatjuk őket az aktuális rendezvényekről – mondta.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták

Fasi_ArnoldFási Arnold – BTK, szlavisztika (orosz)

Azért jöttem Szegedre, mert hallottam, hogy az itteni szlavisztika, orosz szak elég jó, színvonalas a képzés. Természetesen a település helye is közrejátszott, hiszen nem akartam túl messzire menni az otthonomtól, Pusztaszőlőstől. A kollégium is kedvező helyen van. Szeged sokkal zöldebb, és a levegő is tisztább, mint Budapesten, ami szintén befolyásolt. A választásban még közrejátszott az is, hogy nem érzem magam olyan jól egy nagyvárosban sok emberrel, de Szeged teljesen élhető ebből a szempontból, és a tömegközlekedés is nagyon jó.


Sokacz_ZsofiaSokacz Zsófia - SZTE-BBMK

Kiskoromban nagyon szerettem a zenét, zongorázni kezdtem, majd kilenc évesen eldöntöttem, hogy zongorista leszek. Egy zenei táborban ismerkedtem meg az akkori tanárommal, általa pedig a jelenlegi zongoratanárnőmmel. Nekik köszönhetem, hogy felvettek a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karra. Szeged mindig is vonzott, hisz gyönyörű város és több barátom is tanul itt. Zenepedagógia és zenepszichológia mellett, tanításgyakorlatunk is van, így általános és középiskolásokat oktathatunk. Az itt töltött éveim alatt szenvedélyemmé vált a tanítás. A jövőben, zeneiskolában szeretnék dolgozni.


További hallgatói vélemények >>>