_MG_5233

Az egyetemi továbbtanulást támogató programjait fejleszti az SZTE

Az egyetemi továbbtanulást, ezen belül természettudományos, mérnöki és informatikai képzéseket népszerűsítő négyéves programot indított európai uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetem.

A 2021 májusáig tartó projekt célja, hogy növelje az egyetemre felvételiző diákok arányát, elsősorban a hátrányos helyzetű járások középiskolásai között. A projekt során – igazodva a munkaerőpiac igényeihez – kiemelt figyelmet kap a természettudományos, mérnöki és informatikai képzési terület, amellyel az egyetem célja az eddigi beiskolázási programok fejlesztése és a leendő hallgatók körének szélesítése.

 

Az egyetem fejleszteni kívánja a középiskolások felsőoktatásba jutását segítő szolgáltatásait: kihelyezett nyílt napokat, nyári táborokat, felkészítő rendezvényeket szervez, online és nyomtatott kiadványokkal támogatja a diákok és szüleik „pályaorientációs” tájékozódását. Az innovatív kezdeményezés egyik fontos eleme a tehetséggondozás és a tehetségek felkutatása, tanulmányi versenyek, mentorprogramok szervezése. A diákok kutatóműhelyeket, laboratóriumokat, gyárakat, üzemeket meglátogatva ismerkedhetnek meg a tudományos és mérnöki munka részleteivel, így a felvételizők az egyetem kínálta lehetőségek mellett képet kaphatnak jövőbeli életpályájukról.

 

A következő hónapokban honlapok és mobilalkalmazások készülnek bemutatva az egyetem pályaorientációs, oktatási, képzési portfólióját, valamint kutatási eredményit. A fejlesztések célja, hogy azok a diákok is részletesen tájékozódhassanak, akik nem tudnak személyesen részt venni az egyetem beiskolázási rendezvényein, de érdeklődnek az intézmény által nyújtott lehetőségek és szolgáltatások iránt.

 

A középiskolások mellett a programokba bevonásra kerül az általános iskolás korosztályt is, ahol a cél elsősorban az érdeklődés felkeltése a különböző tudományterületek, szakmák iránt – elősegítve ezzel a későbbi középfokú továbbtanulási irány kiválasztását.


Az SZTE és az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség konzorciuma „A Szegedi Tudományegyetem készségfejlesztő és kommunikációs programjainak megvalósítása a ACULATI_ELEMinfoblokk_kedv_final_CMYK__ESZAfelsőoktatásba való bekerülés előmozdítására és az MTMI szakok népszerűsítésére” című (EFOP-3.4.4-16-2017-00015) pályázat megvalósítására összesen 809 811 273 forint vissza nem térítendő támogatást nyert.


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Hegedus_AgnesHegedűs Ági - BTK, anglisztika

Azért választottam Szegedet, mert nagyon szeretem ezt a várost, jó érzés itt leni. A BTK-t azért ajánlom másoknak, mert nagyon rendesek és segítőkészek a tanárok, jó velük megismerkedni, s itt van mellette a gyönyörű TIK, ahol nyugodtan lehet tanulni. Sokat kell ugyan tanulni, főleg egy gimnázium után, de szívesen ajánlom a kart mindenkinek.



barta-eszterBarta Eszter – GTK: kereskedelem és marketing

A továbbtanulásnál egyértelmű volt, hogy az SZTE-t jelölöm meg, Szeged szépségével és az egyetem jó hírnevével nem tudja felvenni a versenyt más intézmény. Életem egyik legjobb választásának tartom a GTK-t. A képzés lendületes és fiatalos, az oktatók nyitottak és segítőkészek. Pezsgő élet vár itt a hallgatókra, együtt élvezhetjük fiatalságunk legszebb napjait.



További hallgatói vélemények >>>