Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_SZABelnok

Döntött az MTA SZAB közgyűlése: Fülöp Ferenc akadémikus a régi-új elnök

Döntött az MTA SZAB közgyűlése: Fülöp Ferenc akadémikus a régi-új elnök

2017. június 15.
4 perc

Megújította tisztikarát az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság: az eddigi SZAB elnök, Fülöp Ferenc kémikus újabb akadémiai ciklusra kapott bizalmat. A SZAB két alelnöke: Krisztin Tibor matematikus (SZTE) és Garab Győző biokémikus (SZBK). Az akadémiai ciklusokban végzett munkát mérlegre tették, majd elismeréseket nyújtottak át.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az MTA SZAB 2017. június 15-i közgyűlésén elhangzott: ehhez a dél-alföldi megyéket érintő szervezethez több mint kétezer kutató – köztük 30 akadémikus és 292 „tudomány doktora” – tartozik. A tudományos munka strukturáltságát és aktivitását is kifejezi, hogy a SZAB ernyője alatt dolgozó 14 szakbizottságokhoz kötődő 70 munkabizottság közül 29 az orvostudományhoz tartozik. A számok üzeneteinél maradva: a tudománynépszerűsítés jeles otthonává vált SZAB-székházban például 2014-ben 476, míg 2016-ban 529 rendezvényt tartottak.


SZAB_kozgyules_kozonseg2

 

– Hagyománnyá vált, hogy a SZAB tagjai nagy érdeklődés közepette tartanak tudományos előadást a közgyűlésen és a Magyar Tudomány Ünnepe nyitányán – húzta alá az előző évek teljesítményét értékelve Fülöp Ferenc akadémikus. A tudóstársak számára is érdekes témákat tárgyalt Gyimóthy Tibor (2014), Martinek Tamás és Pál Csaba (2015), Csapó Benő és Kondorosi Éva (2016), Kovács Zoltán (2017). A SZAB ifjúsági díj az egyetemistákat és fiatal kutatókat, míg a Dél-alföldi Innovációs Díj az ötletes tudósokat és vállalkozókat köti a szervezethez. – A 2014-2017. közötti időszak újításai közül kiemelhető a Médiapályázat, amely hozzájárul ahhoz, hogy a kutatói teljesítményekről eljusson az információ az újságolvasókhoz, rádióhallgatókhoz, televíziónézőkhöz és az internetezőkhöz. A Szegedi Akadémiai Bizottságban, a Szegedi Tudományegyetemen és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában végzett kutatómunka is a reflektorfénybe került azzal, hogy a Magyar Tudomány Ünnepének országos nyitányát 2015-ben városunkban rendezték, itt tartotta meg előadását a szegedi egyetemen professzorrá lett Lovász László akadémikus, az MTA elnöke. A záruló akadémiai ciklus új elemei közé tartozik az is, hogy SZAB életének dokumentálását segíti a 2015-ben alakult Fotóművészeti Munkabizottság.


SZAB_kozgyules

 

A SZAB közelmúltjának rendezvényei közül kiemelkedett például a Gárdonyi Géza emléktábla avatása (2014). Színesíti a tudósok testületének életét a Vinum Academiae at Universitatis borminősítő verseny és a hagyományos nyári szalonnasütés is. Népszerű az Akadémikusok nyakkendő nélkül elnevezésű beszélgetés-sorozat: 2015-ben Vécsei László és Totik Vilmos főszereplésével. A – többek között Rockenbauer Zoltán művészettörténészt, Jeszenszky Géza nagykövetet és Vékás Lajos MTA-alelnököt is vendégül látó – Csernus Sándor irányításával működő SZAB Tudósklub Egyesület programjait is sok kutató látogatta.


Tisztujito_kozgyules_2017
Az MTA SZAB tisztújító közgyűlés résztvevőiről készült fotók itt megtekinthetőek.
 


– Kapcsolatai élénkítésére törekszik a régióban és az országhatárokon túl a Szegedi Akadémiai Bizottság – fogalmazott a régi-új elnök. E törekvés jeleként a PhD-fokozatot megszerzett fiatalokat is bekapcsolják a SZAB munkájába. Élénkíteni szeretnék a „Tudomány Támogatásáért a Dél-Alföldön” Alapítvány tevékenységét, az Akadémikus Tanács összejöveteleit megtartják. Tervezik a SZAB elhunyt akadémikus tagjai emléktáblájának az elhelyezését is. A 2017. év kiemelkedő rendezvénye lesz a Bolyai Ösztöndíj 20 éves jubileuma és a szép hagyományú Magyar Tudomány Ünnepe programsorozata.

 

SZAB_kozgyules_kozonseg

 

Az MTA SZAB közgyűlésén a tisztségétől búcsúzó Vígh László alelnök és a doktorokat képviselő Lengyel Imre mellett 5 szakbizottsági elnököknek és 19 munkabizottsági elnöknek Fülöp Ferenc elismerést nyújtott át, köszönve az eddigi munkát. Oklevelet és ezüstérmet kapott az MTA SZAB volt szakbizottsági elnökeként: Dr. Benedict Mihály, Dr. Erdőhelyi András, Dr. Szabó Margit, Dr. Cseuz László, Dr. Hohmann Judit; az MTA SZAB volt munkabizottsági elnökeként: Dr. Fenyvesi Anna, Dr. J. Nagy László, Dr. Pászka Imre, Dr. Dombi József, Dr. B. Szendrei Márta, Dr. Körmöczi László, Dr. Galbács Zoltán, Dr. Berkó András, Dr. Jancsó Gábor, Dr. Helembai Kornélia, Dr. Simonka János, Dr. Piffkó József, Dr. Ábrahám György, Dr. Papp András, Dr. Mészáros Tamás, Dr. Monsotori Tamás, Dr. Báthori Mária, Dr. Révész Piroska, Dr. Farkas Olga.


SZAB_Tisztujito_kozgyules_elismeresek_2017
Az MTA SZAB tisztújító közgyűlésén átadott elismerésekről készült fotók itt megtekinthetőek.
 

A közgyűlés levezető elnöki feladatát Görög Márta, a SZAB tudományos titkára látta el, míg a szavazás folyamatát Telegdy Gyula akadémikus, a jelöllő bizottság elnöke ellenőrizte.


SZAB_elnokseg_GGY_FP_KT


Az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság közgyűlésén az eddigi elnöknek, Fülöp Ferenc kémikusnak, gyógyszerészvegyésznek 2020-ig bizalmat szavazott a testület.


SZAB_valasztas_kozgyules_2017
Az MTA SZAB tisztújító közgyűlésén a voksolásról, a vezetőkről készült fotók itt megtekinthetőek.
 


Az alelnökök közül az akadémikus Krisztin Tibor matematikus (SZTE) mandátumát meghosszabbította, míg e tisztségre Garab Győző biokémikust (MTA SZBK) most választotta meg először az MTA SZAB közgyűlése.

 

SZTEinfo, fotók – Újszászi Ilona

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek