Bezár

Hírarchívum

kiemelt_GOL_SZTE

Folytatódnak a Gift of Life program szívműtétei Szegeden

Folytatódnak a Gift of Life program szívműtétei Szegeden

2017. július 03.
2 perc

Folytatódnak a határon túli gyermekek szívműtétei a Szegedi Tudományegyetemen, a beavatkozásokat a Rotary Gift of Life - Ajándékozz életet! programja teszi lehetővé.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A közelmúltban három erdélyi csecsemőn hajtottak végre komplikált műtétet az SZTE Kardiológiai Centrum Szívsebészeti Osztályán, a történetüket Ian Riseley, a Rotary világelnökének látogatásán mutatták be 2017. július 3-án.


Egy aradi kisfiú és egy marosvásárhelyi kislány olyan szívfejlődési rendellenességgel jött világra, amely miatt keveredett a két szívkamrájukban áramló vér. Ez rendkívüli módon megterheli a tüdőt, ezért először mindkettőjüknél stabilizáló műtétet kellett végrehajtani. Ezt követheti majd a tüdő állapotának javulása után a két kamra közötti sövényen található nyílás műtéti elzárása.


Egy harmadik csecsemő olyan komplex szívfejlődési rendellenességgel született, amely azonnali beavatkozást igényelt, a műtétet azonban a romániai orvosok nem merték vállalni. Szegeden azonban elvégezték az operációt, a hathetes baba pedig a körülményekhez képest már jól van.


GOL_szte


Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora hangsúlyozta, az intézmény, ahogy eddig, úgy a jövőben is minden támogatást megad a Rotary mozgalom programjának. Hozzátette: bízik benne, a műtétsorozat a jövőben is olyan sikeres lesz, mint amilyen eddig volt.


A Rotary mozgalom Gift of Life programjának célja olyan gyermekek életének megmentése, akik veleszületett szívbetegségben szenvednek és hazájukban nem áll rendelkezésre a gyógyítás lehetősége. Ezt a világon mindenhol a Rotary klubok szervezik, és biztosítják a szükséges pénzügyi fedezetet. Magyarországon a program 2010 tavaszán indult. A kezdeményezés magyarországi története azonban sokkal régebbre nyúlik vissza. Negyedszázada operálták meg New Yorkban az első szívfejlődési rendellenességgel született magyar gyereket, Pék Andrást, aki ma már 27 esztendős, és részt vett az SZTE gyermekklinikáján szervezett rendezvényen. A programban nem csak magyar gyermekek utaztak gyógykezelésre az Egyesült Államokba, a Rotary mozgalom azt is lehetővé tette, hogy a hazai szakemberek tanulmányutakon sajátítsák el a műtéti eljárásokat.


2010-től a határon túli gyermekek műtéteit, együttműködési megállapodás alapján a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben végezték el, majd 2014 ősztől a beavatkozások a Szegedi Tudományegyetemen folytatódtak. A kezdeményezés magyarországi koordinálását 2016-tól 2018-ig a Szeged Szent-Györgyi Albert Rotary Klub végzi.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek