Bezár

Hírarchívum

kiemelt_pszichiatria

Szakmai napot tartottak a szegedi Pszichiátriai Klinikán

Szakmai napot tartottak a szegedi Pszichiátriai Klinikán

2017. május 22.
2 perc

A Kossuth Zsuzsanna Emlékév keretében szakmai napot tartottak az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Pszichiátriai Klinikán. A szakmai előadások előtt intézménybemutatáson ismerkedhettek meg az érdeklődők a klinika mindennapi életével.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE SZAKK Pszichiátriai Klinikán 2015 második fele óta 5 profiltisztított osztály üzemel: egy 40 ágyas affektív osztály, egy 36 ágyas addiktológiai osztály, egy 20 ágyas pszichózis osztály, egy 35 ágyas memória osztály és egy 32 ágyas rehabilitációs osztály. A közel 8500 m2 üzemelő Pszichiátriai Klinika ellátási területe Szeged és a 26 környező település lakossága, megközelítőleg 245 ezer fő – tájékoztatott Kovács Kalic Károly, a Pszichiátriai Klinika intézetvezető ápolója.


Intezmenylatogatas
Az intézménylátogatáson készült képek itt megtekinthetők.


- A fekvőbeteg osztályok mellett járóbeteg ellátás is működik. A páciensek a gyógyszeres terápia mellett pszicho- és szocioterápiában is részesülnek, vagyis különböző gyógyfoglalkoztatásokat biztosítunk számukra. Vannak kreatív, művészeti terápiák például zenés foglalkoztatások, irodalmi felolvasások, sport lehetőségek, pingpong versenyek. A kreatív terápiákhoz csatlakozva a páciensek olyan készségeket és technikákat sajátíthatnak el, amelyeket a gyógyterápia után otthon is hasznosítani tudnak. Például megtanulják, hogyan hasznosíthatják újra a befőttes üvegeket, textil darabokat, kidobásra szánt kartondobozokat, újságokat. Ezekből különféle használati vagy dísztárgyakat állíthatnak elő otthon is. A foglalkoztatások másik célja, hogy a páciensek hasznosnak érezzék a klinikán eltöltött időt és mielőbb visszailleszkedjenek a társadalomba. A foglalkoztatásokon készült alkotásokból kiállítást nyílt a Fekete Házban, mely jelenleg is látogatható. Szeptemberre tervezünk egy 24 órás festőmaratont is a TIK-be, a programba a szegedi lakosokat is szeretnénk bevonni – fogalmazott.


Kiallitas
A Pszichiátriai Klinikán fekvő- vagy járó betegķént ellátott páciensek művészeti alkotásaiból kiállítás készült.


Balogh Dénes, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ vezető főápolója elmondta: 200 éve, 1817-ben született Kossuth Zsuzsanna, a magyar ápolók példaképe. Ebből az alkalomból a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ egy egész éves rendezvénysorozatot szervezett, melynek célja kettős. Egyrészt a magyar egészségügyi dolgozóknak szeretnénk bemutatkozási lehetőséget biztosítani és fórumot teremteni a kapcsolatépítésre. Szinte közhelyszerű már, hogy az egészségügyi pályáknak milyen alacsony a presztízse. Úgy gondoljuk hogy a presztízs növeléséért először önmagunkat kell megbecsülni, értékelni. Ehhez biztosít lehetőséget a szakmai nap is hiszen itt megmutathatjuk, hogy mit tudunk, milyen értékeink vannak. Hozzátette: a Pszichiátriai Klinika a betegellátás szinte minden színterén jelen van, a fekvő- és járóbeteg ellátás mellett a rehabilitációban és a gondozásban is részt vesz. A klinika tevékenységében pedig hatalmas szerepet vállnak a szakdolgozók.


Szakmai_eloadasok
A szakmai előadásokon készült képek itt megtekinthetők.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek