SZTE Info

Arany Medve-díjas kínai filmrendező az SZTE-n – Xie Fei 3 alkotása a Kínai Filmnapokon

Kínát a kínai filmek is segítik megismerni. Az Arany Medve-díjas kínai filmrendező, Xie Fei az SZTE Konfuciusz Intézet vendégeként 2017. március 16-án beszél alkotásairól, amelyek közül hármat megtekinthetünk a 2017. március 17-19. közötti Kínai Filmnapokon. Rajta kívül Duan Jielong, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete lesz a kínai film szegedi ünnepének díszvendége.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet szlogenje szerint is „Kínát kínálja”. A világ legősibb folyamatos civilizációjának a megismeréséhez immár második éve járul hozzá a Kínai Filmnapok rendezvény-sorozata.

 

 

Konfuciusz katedra

Az SZTE Konfuciusz Intézet meghívására érkezik Magyarországra az Arany Medve-díjas kínai filmrendező és forgatókönyv író, Xie Fei. A Konfuciusz Katedrán 2017. március 16-án, csütörtökön 17 órától az SZTE Dugonics tér 13. szám alatti épületében, az 5. teremben tart előadást – többek között – a kínai filmgyártás múltjáról és jelenéről.


Kinai_Filmhet_Plakit_Katedra_Xie_Fei-1


Xie Fei 1942. augusztus 14-én született. Rendező diplomát szerzett a pekingi Kínai

Filmakadémián, ahol később tanárként, majd igazgatóként is dolgozott. 1980 és 1988 között az Akadémia alelnökeként dolgozott. Filmjei több nemzetközi elismerésben részesültek. Így például mint a Black Snow 1990-ben Ezüst Medve-díjat kapott a Berlinálén; a Woman from the lake of scented souls (magyar címe: Lelkek tava) című alkotása pedig a 43. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon 1993-ban Arany Medve-díjat nyert. Xie Fei napjainkban is aktívan tanít és művészeti tanácsadóként segíti fiatal filmesek munkáját.

 

 

Diplomata a moziban

A II. Kínai Filmnapok megnyitó ünnepségének a díszvendégei: Duan Jielong, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete és Xie Fei, a Kínai Filmnapokon bemutatott filmek rendezője. A Belvárosi Moziban (Szeged, Vaszy Viktor tér 3.) 2017. március 17-én, pénteken 17 órakor kezdődő ünnepségen az SZTE Konfuciusz Intézet tanulói és barátai mutatnak be műsort.

 

A Fekete paripa című film vetítésével kezdődik a vetítés-sorozat. Az 1995-ben készült romantikus film mongol tájakon játszódik…

 

– Az SZTE Konfuciusz Intézet kezdeményezte, hogy a Kínai Filmhétnek Szeged legyen az egyik helyszíne – emlékeztetett dr. Ujhelyi István. Az SZTE Konfuciusz Intézet elnöke kiemelte: e rendezvényhez kötődően olyan művészek és alkotók érkeznek Szegedre, akiket saját hazájukban milliók követnek, akik igazi gigasztárok. Például 2016-ban Pekingből a felelős miniszterhelyettes vendégeskedett Szegeden. – Sokféle módon járul ahhoz hozzá az idén ötödik születésnapját ünneplő SZTE Konfuciusz Intézet, hogy Szegedet Kínában egyre inkább Kelet-Közép-Európa olyan városának látják, ahol a kínai kultúrát meg szeretnék ismerni és értékelik.

 

SZTE_Kinai_Filmhet_szorolap_oldalpar-2

 Műsoron az 1993-as Berlinálé nyertese

A Tibeti dallam című kínai filmdráma egy asszony három szerelmének viharos történetét is elmeséli. Xie Fei 2000-ben elkészült alkotását 2017. március 18-án, szombaton 18 órától vetítik a Belvárosi Moziban.

 

A röviden „Lelkek tava” címmel is illetett „Illatozó lelkek tavának asszonyairól” című filmdráma főszereplője Xiang egy szezámmagolaj vállalkozást fenntartó nagyon szorgalmas, dolgos nő. Vele ellentétben férje lusta, és iszákos. Fia értelmi fogyatékos. A szegedi Belvárosi Moziban 2017. március 19. vasárnap, 18 órakor kezdődő vetítésen az is kiderül, hogy egy nap, váratlanul felbukkan egy japán származású nő, hogy befektessen üzletébe. Xiang hamarosan meggazdagszik, és úgy gondolja, pénzzel mindent megoldhat, azonban hamar ráeszmél, hogy a boldogság pénzzel nem pótolható…

 

A szegedi Kínai Filmnapok lehetőséget kínál arra, hogy Xie Fei előadása és három alkotása alapján képet kapjunk arról, hol tart ma a kínai filmművészet.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 15.
  14:00 - 18:00
  Emlékülés Bellon Tibor halálának 15. évfordulóján. Ez alkalommal a szakmát művelő tanítványok köréből tisztelegnek személyes hangvételű, ugyanakkor kutatási eredményeiket is felvillantó előadásokkal Bellon Tibor emléke előtt. A teljes program a facebook eseménynél és a tanszék oldalán olvasható.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.