Bezár

Hírarchívum

_MG_7975-001

Kína nagykövete az SZTE vezetőivel találkozott és megnyitotta a "2017 Szegedi Kínai Filmnapokat"

Kína nagykövete az SZTE vezetőivel találkozott és megnyitotta a "2017 Szegedi Kínai Filmnapokat"

2017. március 20.
5 perc

A „2017 Szegedi Kínai Filmnapok” a világ legősibb folyamatos civilizációja és az idén 5 évessé érő SZTE Konfuciusz Intézet ünnepévé lett. A kínai nagykövet, Duan Jielong, illetve az Arany Medve-díjas filmrendező, Xie Fei is az SZTE vendége volt. A Belvárosi Moziban a kínai filmet és az SZTE Konfuciusz Intézetben tanultakat bemutató diákokat ünnepelték a nézők.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Aki az elejénél kezdi és a legvégéig járja, tökéletes bölcs csak azon emberből válhat” – olvashattuk Konfuciusz ajánlását a „2017 Szegedi Kínai Filmnapokat” köszöntő, és a programot életre hívó Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetet bemutató plakáton.

 

Kínai diplomata az egyetemen

A 2017-ben ötödik évébe érő egyetemi egység, az SZTE Konfuciusz Intézet szülinapi ünnepéig visszaszámoló órát a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete, Duan Jielong indította el 2017. március 17-én. A diplomata az SZTE Konfuciusz Intézet által életre hívott „2017 Szegedi Kínai Filmnapok” megnyitó ünnepsége előtt a Szegedi Tudományegyetem vezetőivel találkozott.

 

galeria2_kinai  

Az SZTE rektora, Szabó Gábor is fogadta a kínai nagykövetet. Duan Jielong tájékozódott – többek között – az ELI-ALPS körül formálódó ipari park nyújtotta lehetőségekről. A diplomata elismerően szólt az idén öt éves SZTE Konfuciusz Intézet teljesítményéről. Kína nagykövete találkozott – többek között – Fendler Judittal, az SZTE kancellárjával is. Az SZTE Állam és Jogtudományi Karra látogató diplomatát Balogh Elemér dékán fogadta. Az SZTE ÁJTK vezetőivel folytatott tárgyalásokon szó esett a GATEWAY program szélesítéséről is. (A kínai diplomatának az SZTE ÁJTK-n tett látogatásáról szóló tudósítás itt elérhető.)

 

 

Petőfi-vers kínaiul

Köszöntők sora ünnepelte az 5 éves születésnapjára készülődő SZTE Konfuciusz Intézetet a 2017. március 17-19. közötti „2017 Szegedi Kínai Filmnapok” program-sorozatnak a Belvárosi Mozi nagytermében tartott megnyitóján.

 

– Színvonalas rendezvények, a kínai nyelvoktatásban elért sikerek jellemzik az SZTE Konfuciusz Intézetnek a fennállása óta elért teljesítményét – emlékeztetett Nagy Katalin. Az SZTE nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettese, a Magyar Rektori Konferencia Nemzetközi Bizottságának elnöke példaként említette, hogy idén április végén itt rendezik a Kínai Híd országos nyelvi verseny döntőjét is.

 

Az óvodásoktól az egyetemistákig, az SZTE Konfuciusz Intézet diákjai a megnyitó ünnepségen bemutatott produkcióikkal igazolták az egyetemi egységben megszerezhető tudás mélységét és minőségét. Így például a szegedi Nádor utcai óvodások kínai gyermekdalokat, míg a szegedi kínai nyelvi verseny győztese, a magyar népviseletet öltő Farkas Eszter Abigél egy szerencsés lányról szóló kínai slágert adott elő. Petőfi Sándor költeményének kínai változata ugyanúgy tapsot aratott, mint a legyezőtánc.

 

A kínai-magyar barátság nagyszerű és színvonalas megnyilvánulásaként értékelte az SZTE Konfuciusz Intézet diákjainak produkcióit Duan Jielong. A kínai nagykövet a Lúdas Matyi című patinás produkciót méltatva a magyar filmekkel kapcsolatos élményiről is szólt. A C-vitamin szegedi szülőhelyét, a Rubik-kockát említve a magyar felfedezésekre is emlékeztetett. Beszédében kiemelte: az ötezer éves kínai kultúra eredményei, a legújabb ottani teljesítmények is méltóak arra, hogy azokra fölhívják a világ figyelmét. E cél elérését szolgálják a Konfuciusz Intézetek, melyek közül a szegedi kiválóan működik. – 160 ezer kínai turista járt tavaly Magyarországon – rögzítette Duan Jielong. Kína nagykövete aláhúzta: a magyar vendégeket szeretettel várják Kínában.

 

A magyar vendégszeretet és az SZTE nyitottsága jelképeként a Szegedi Tudományegyetem Emlékplakettjét nyújtotta át a diplomatának Karsai Krisztina. A felsőoktatási intézmény oktatási rektorhelyettese köszöntőjében hangsúlyozta: ez az érem állandó meghívót is jelent Szegedre és a Szegedi Tudományegyetemre.

 

 

A többségi és a kisebbségi sors a vásznon

A kínai film és filmipar történetéről beavató előadást tartott a Szegedi Tudományegyetemen Xie Fei. Az Arany- és Ezüst Medve-díjas kínai filmrendező és forgatókönyvíró 2017. március 16-18. között vendégeskedett a Szegedi Tudományegyetemen.

 

Piros-fehér-zöld kokárdát tűzött mellkasára Xie Fei, így lépett a 3 alkotását műsorra tűző „2017 Szegedi Kínai Filmnapok” megnyitó ünnepélyén a közönség elé. A világhírű filmes elmesélte: különös élményeket gyűjtve vett részt a március 15-i nemzeti ünnep rendezvényein. Megható gesztusként értékelte azt is, hogy az SZTE Konfuciusz Intézet magyar nyelvű feliratot készített a szegedi közönségnek bemutatni tervezett 3 filmjéhez.

 

– Irodalmi adaptációk ezek a filmek. A tetszésemet elnyerő és számomra is fontos üzeneteket hordozó 3 regényt dolgoztam fel az SZTE Konfuciusz Intézet által a „2017 Szegedi Kínai Filmnapokon” bemutatásra javasolt alkotásaimmal – adott iránytűt a Belvárosi Moziba betérő nézőnek Xie Fei. A kínai filmrendező – a szegedi program moderálását is vállaló tanítványa, a Kínában milliós követőtáborral rendelkező televíziós műsorvezető, Váradi Viktória kérdéseire reagálva – elárulta: a megnyitó után látható Fekete paripa, majd az egy nappal később műsorra tűzött Tibeti dallam című filmdráma egyaránt kisebbségi sorsot villant föl. Míg az 1993-as Berlinálé nyertese, a „Lelkek tava” című filmdráma a Kínában többséginek számító han nemzetség életéből merít.

 

Az SZTE Emlékérmét Nagy Katalin, az SZTE rektorhelyettese adta át a kínai filmrendezőnek. A népes kínai delegáció és szegedi vendéglátóik – köztük az SZTE Konfuciusz Intézet két igazgatója, Mohr Richárd és Zhang Lin – közös csoportképének elkészítetése után a pergő filmkockáké lett a főszerep.

 

Könnyekig meghatódott a nézők többsége a Fekete paripa című film láttán. A mongol kisebbség negyedszázaddal ezelőtti életét, a nők sorsát bemutató Arany- és Ezüst Medve-díjas kínai filmrendező szívesen beszélgetett a közönség érdeklődő tagjaival. Kiderült: további két filmjét is oly sokan szerették volna megtekinteni, hogy a nézők nem fértek be a Belvárosi Moziba. A „2017 Szegedi Kínai Filmnapok” óriási sikerének örvendezve határozták el a szervezők, hogy egy későbbi időpontban ismét bemutatják Xie Fei alkotásait az SZTE Konfuciusz Intézet Filmklubjában.

 

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: Bobkó Anna


A programról korábban írtuk: Arany Medve-díjas kínai filmrendező az SZTE-n - Xie Fei 3 alkotása a Kínai Filmnapokon 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek