Bezár

Hírarchívum

1_MG_8532

Pályázz, tanulj, oktass, kutass az Amerikai Egyesült Államokban Fulbright Ösztöndíjjal!

Pályázz, tanulj, oktass, kutass az Amerikai Egyesült Államokban Fulbright Ösztöndíjjal!

2017. március 22.
7 perc

2017. május 22-ig a posztgraduális hallgatók, október 9-ig az oktatók és a kutatók nyújthatják be pályázatukat a Fulbright ösztöndíjra. Az Amerikai Egyesült Államok egyetemeire belépőt jelentő programról információs napot tartottak a Szegedi Tudományegyetemen. Az SZTE eddigi 56 Fulbright-ösztöndíjasa közül Mátyás Dénest külön is kérdeztük tapasztalatairól.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Miért érdemes Fulbright ösztöndíjjal az Amerikai Egyesült Államokban tanulni, oktatni és kutatni? Erről tartottak információs napot mintegy félszáz résztvevő számára a Szegedi Tudományegyetemen 2017. március 22-én.

 

_MG_8533

 


Fulbrightos volt egykor az SZTE nemzetközi rektorhelyettese is

– Életre szóló élmény a Fulbright Ösztöndíj – jelentette ki személyes tapasztalatai alapján Nagy Katalin. Az SZTE nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettese, a Magyar Rektori Konferencia Nemzetközi Bizottságának elnöke nagy elismeréssel szólt a programról, melynek támogatásával korábban maga is Fulbright-ösztöndíjas volt, három hónapon át, az Amerikai Egyesült Államokban. – Többször is érdemes próbálkoznia a pályázónak, ha nem sikerülne első alkalommal bejutni a Fulbright-ösztöndíjat elnyerők limitált számú csapatába – zárta praktikus tanáccsal köszöntőjét.


Fulbright_SZTE
A Fulbright Programot bemutató SZTE-rendezvényen készült fotók itt megtekinthetők.
 

A Fulbright Program 1946-ban J. William Fulbright szenátor javaslata alapján indult. Erre az oktatási-tanulmányi csereprogramra jelenleg 160 országból pályázhatnak. A kiváló angol nyelvtudással rendelkező magyar egyetemisták, kutatók és oktatók 1978 óta kapcsolódhatnak be az Amerikai Egyesült Államok egyetemeire belépőt jelentő programba. Eddig 900 magyar állampolgár – köztük 56 SZTE-polgár – nyerte el az ösztöndíjat. Egy-egy esztendőben 20-25 ösztöndíjas utazhat az óceánon túli egyetemekre, miközben hasonló számú amerikai érkezik Magyarországra tanulni, oktatni és kutatni.

 

 

25 éves a Magyar Fulbright Bizottság

A www.fulbright.hu honlapról elérhető az a video, amelyet az SZTE információs napján is bemutattak. E film mellett a Fulbright Programot Kováts Krisztina, az idén 25 éves magyarországi Fulbright Bizottság programkoordinátora is népszerűsítette. Hangsúlyozta: érdemes az e honlapon elhelyezett információkat tanulmányozni, mert például a Fulbright ösztöndíj-rendszeren kívül a www.fulbright.hu honlapon belüli EducationUSA „fül” alatt számos amerikai továbbtanulási lehetőségről is értesülhetnek az érdeklődők.

 

– Továbbtanulási és/vagy kutatási tervükkel bármely tudományterületen és művészeti ágban pályázhatnak a Fulbright ösztöndíjra – biztatta az SZTE munkatársait és hallgatóit is Kováts Krisztina. A magyarországi Fulbright Bizottság programkoordinátora példaként említette, hogy Magyarországról a 2016-2017. tanév 27 ösztöndíjasa 21 tudományterületet képvisel, míg a 2017-2018. tanév 24 ösztöndíjasa 17 tudományterületről jelentkezett.

 

A Fulbright ösztöndíj összege amerikai és magyarországi forrásból tevődik össze, de egyéb támogatások is kiegészíthetik. A pályázati időszak tervezésekor érdemes figyelembe venni a kiválasztott amerikai egyetem tandíjának összegét is. A szakember a legfontosabb feltételekre és a határidőkre is emlékeztetett.

 

 

Hallgatók, egyetemi oktatók és kutatók, de „közszolgák” is jelentkezhetnek

A pályázott témában 2017. július 15-ig megszerzett BA/BSc szintű diploma birtokosa az Amerikai Egyesült Államok bármelyik egyetemét választhatja céljai megvalósítása helyszínéül. A 2018-2019. tanévre Fulbright Posztgraduális Hallgatói Ösztöndíjakra legkésőbb 2017. május 22-ig lehet jelentkezni. A hallgatói ösztöndíjra pályázók felkészültségét nyelvvizsgán is fölmérik.

 

Ugyanez a jelentkezési határideje a szakmai továbbképzéssel kombinált egy éves tanulmányi programnak, a Humphrey Ösztöndíjnak is, amelyet a közszolgálat iránt elkötelezett szakembereknek hirdetnek.

 

A Fulbright Oktatói Ösztöndíj 1 vagy 2 szemeszterre, a Fulbright Kutatói Ösztöndíj 3-5 hónapra szól, a jelentkezési határidő: 2017. október 9.

 

Felkészülést igényel, összetett feladat megírni a Fulbright Program támogatásának az elnyerését célzó pályázatot. Ezért ingyenes – 2017. április 6., 20. és május 4., 16. napjára hirdetett – pályázatíró tréinggel is segíti a jelentkezést a magyar Fulbright Bizottság.

 

 

„Felpróbálták” Amerikát az SZTE munkatársai is

Kutatói ösztöndíjjal 2015-ben 3 hónapot töltött Amerikában Náfrádi Katalin. Az SZTE TTIK Földtani és Őslénytani Tanszék adjunktusa a Harvard University, Harvard Forest kötelékében eltöltött időszakban folytatta itthon elkezdett témáját. Kutatási programját fölvillantva indokolta, mennyire fontos, hogy jól válassza meg a pályázó azt az egyetemet, ahol a Fulbright ösztöndíj támogatásával szeretne tanulni vagy kutatni.


Varga_K_Nafradi_K


A közönség soraiban ült az ugyancsak Fulbrightos Sávai-Matuska Ágnes. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar Angol-Amerikai Intézet egyetemi docense a 2011-2012-es tanévben Fulbright Kutatói Ösztöndíjjal 5 hónapot töltött az Amerikai Egyesült Államokban. Az SZTE információs napján kifejtette: más ösztöndíjakra is érdemes lehet közben vagy előbb pályázni, akár a Fulbright szempontjából is. Szerinte ez azért is hasznos, mert pályázatról pályázatra haladva egyre jobban tudatosodik, kristályosodik a konkrét kutatási téma, aminek a jó megjelölése, indoklása a jelentkezéskor és az azt követő interjún egyaránt fontos. Arról nem is szólva, hogy ha sikerül másik támogatást is elnyerni, akkor azzal kiegészíthető a Fulbright ösztöndíj.

 

A motiváltság, a jól kiválasztott egyetemtől elnyert meghívólevél jelentőségét aláhúzta Mátyás Dénes. Az SZTE Minőségfejlesztési és Stratégiai Igazgatóság minőségfejlesztési és stratégiai referense a Fulbright Programot ismertető SZTE-rendezvényen összegezte a pályázatírással kapcsolatos tapasztalatait. Az SZTE amerikanisztika-olasz-hungarológia szakos diplomájával és PhD-doktori fokozattal rendelkezve nyerte el a Fulbright Oktatói Ösztöndíjat: a 2015-2016. tanévben a Clevelandi Állami Egyetem Bölcsészet és Társadalomtudományi Karán a Világnyelvek, Irodalmak és Kultúrák Tanszéken magyar nyelvet és kultúrát oktatott, de részt vett az amerikai magyarság közösségi életében is. – A Fulbright ösztöndíj elnyerését célzó pályázatba érdemes minden olyan témát beépíteni, ami az érdeklődési körünkbe tartozik – javasolja Mátyás Dénes, aki „könyvtárazásra” is fölhasználta a clevelandi időszakot. A kortárs olasz irodalommal foglalkozó PhD-dolgozata amerikai vonatkozásaihoz, például az úgynevezett minimalista irodalomhoz kötődő szálak feldolgozásához olyan szakirodalmakra bukkant, amelyek alapján a kutatómunkát is folytatta.


CU_Fulbright_MD

 


Magyart tanított Amerikában Mátyás Dénes

– A gimis időszakomból ered az angol nyelv szeretete. Első egyetemi éveimben ismertem meg a Fulbright Programot, mert az ösztöndíjat elnyerte unokatestvérem férje, a dzsessz-zenével foglalkozó Szabó Dániel, aki akkor meghívott egy rövid látogatásra Bostonba. A támogatás hatásáról pedig mindent elárul, hogy azóta Szabó Dániel a Los Angeles-i UCLA egyetemen oktat – mesélte Mátyás Dénes, akit külön is kértünk a Fulbright Programhoz kötődő élményei összegzésére – "kedvcsinálóként" a pályázáshoz.

 

A Fulbright Program és a Cleveland State University között 2014-2015. tanévben indult az együttműködés, melynek célja, hogy az egyik legjelentősebb magyarok lakta amerikai város egyetemén ismét oktassák a magyar nyelvet és kultúrát. A program, amelynek köszönhetően Mátyás Dénes, az SZTE munkatársaként elnyert ösztöndíjjal egy éven át oktathatott a Cleveland State University-n, részben a clevelandi magyar közösségek támogatásával, valamint Szentkirályi Endre, a clevelandi magyarok egyik központi figurájának az ösztönzésére és segítségével indult újra. Mátyás Dénes az ösztöndíjjal kapcsolatban azt is hozzátette: az Ohio államon belüli kirándulások mellett feleségével – aki a magyarok ottani közösségi programjaiba szintén bekapcsolódott – az Amerikai Egyesült Államok több pontjára is eljutottak.


Matyas_D_es_diakjai


– Clevelandben bármilyen szakos egyetemista jelentkezhetett a magyar nyelvi kurzusra. Tanítványaim között bölcsész, antropológus és biológus egyaránt ismerkedett a magyarral. De az ottani „Project 60” program révén a 60 évnél idősebbek ingyen járhatnak egyetemre, így az én kurzusomra érkezett számos szépkorú diák is. Valódi kezdők és „származásnyelvként” magyart tanulók is jelentkeztek, néhányan kötelező nyelvként választották a magyart, de mind erősen motivált hallgatók voltak. Hétfőn esténként pedig – feleségemmel együtt – a Magyar Iskolában tanítottam, így az amerikai magyarok egyik legnépesebb közösségét segíthettük – sorolta a diákjaival kapcsolatos érdekességeket Mátyás Dénes.


1_Matyas_Denes


A magyart idegen nyelvként – a Szegedi Tudományegyetemre érkező külföldi hallgatóknak és Nápolyban olaszoknak is – tanította már Mátyás Dénes. E tapasztalatait is hasznosította az amerikai egyetem magyar nyelv és kultúra tantárgyfejlesztésében: például kidolgozta a Kezdő I-II. és Középhaladó I-II. magyar nyelvi órák kurzuskódjához tartozó leírásokat a Clevelandi Állami Egyetem számára. A kurzusfejlesztés mellett, a program felfuttatása érdekében, videókat, plakátokat és szórólapokat készített, több kulturális programot szervezett, illetve konferenciákon is beszámolt Mátyás Dénes, miközben e témáról őt interjúra is kérte például az egyik clevelandi hallgatói újság és az ottani Bocskai Rádió. A Clevelandi Állami Egyetemen újraindult magyaroktatás első két évének tapasztalatait – Magyarországra hazatérve – tanulmányban összegezte: a Hungarológiai Évkönyv 2016-os kötetében közölt írása itt elérhető.


2_Matyas_Denes

Nem engedik „elveszni” a hatalmas Amerikai Egyesült Államokban a Fulbright-ösztöndíjast – mosolyodott el Mátyás Dénes. Elmesélte: részt vett a 2016-ban Fulbright ösztöndíjjal az Amerikai Egyesült Államokban oktatók és kutatók egyik nemzetközi találkozóján is. Így jutott el Baltimore városába. E konferencia résztvevőit önkéntes munkába is bevonták: ő hajléktalanoknak osztott ételt. Ennek az élménynek, illetve a clevelandi magyarok különböző köreiben begyűjtött tapasztalatoknak az alapján hangsúlyozta: az Amerikai Egyesült Államokban az egyházaknak és a civil szervezeteknek óriási a közösségépítő hatása, és a rászorulókat fenntartó szociális háló működtetésében is jelentős a szerepük. Hozzátette: biztonságot adhatnak az amerikai magyarok különböző körei a Fulbright ösztöndíjasok számára is.

 

Mátyás Dénes egyetemi órán és órán kívül, írott formában és beszélgetésekben egyaránt ismertette a magyarországi és szegedi tanulási lehetőségeket. Mert Amerikában Magyarország és küldő intézményük nagykövetei a Fulbright ösztöndíjasok.

 

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: Antal Éva; Mátyás Dénes

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek