Bezár

SZTEhírek

1_MG_8532

Pályázz, tanulj, oktass, kutass az Amerikai Egyesült Államokban Fulbright Ösztöndíjjal!

Pályázz, tanulj, oktass, kutass az Amerikai Egyesült Államokban Fulbright Ösztöndíjjal!

2017. március 22.
7 perc

2017. május 22-ig a posztgraduális hallgatók, október 9-ig az oktatók és a kutatók nyújthatják be pályázatukat a Fulbright ösztöndíjra. Az Amerikai Egyesült Államok egyetemeire belépőt jelentő programról információs napot tartottak a Szegedi Tudományegyetemen. Az SZTE eddigi 56 Fulbright-ösztöndíjasa közül Mátyás Dénest külön is kérdeztük tapasztalatairól.

Miért érdemes Fulbright ösztöndíjjal az Amerikai Egyesült Államokban tanulni, oktatni és kutatni? Erről tartottak információs napot mintegy félszáz résztvevő számára a Szegedi Tudományegyetemen 2017. március 22-én.

 

_MG_8533

 


Fulbrightos volt egykor az SZTE nemzetközi rektorhelyettese is

– Életre szóló élmény a Fulbright Ösztöndíj – jelentette ki személyes tapasztalatai alapján Nagy Katalin. Az SZTE nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettese, a Magyar Rektori Konferencia Nemzetközi Bizottságának elnöke nagy elismeréssel szólt a programról, melynek támogatásával korábban maga is Fulbright-ösztöndíjas volt, három hónapon át, az Amerikai Egyesült Államokban. – Többször is érdemes próbálkoznia a pályázónak, ha nem sikerülne első alkalommal bejutni a Fulbright-ösztöndíjat elnyerők limitált számú csapatába – zárta praktikus tanáccsal köszöntőjét.


Fulbright_SZTE
A Fulbright Programot bemutató SZTE-rendezvényen készült fotók itt megtekinthetők.
 

A Fulbright Program 1946-ban J. William Fulbright szenátor javaslata alapján indult. Erre az oktatási-tanulmányi csereprogramra jelenleg 160 országból pályázhatnak. A kiváló angol nyelvtudással rendelkező magyar egyetemisták, kutatók és oktatók 1978 óta kapcsolódhatnak be az Amerikai Egyesült Államok egyetemeire belépőt jelentő programba. Eddig 900 magyar állampolgár – köztük 56 SZTE-polgár – nyerte el az ösztöndíjat. Egy-egy esztendőben 20-25 ösztöndíjas utazhat az óceánon túli egyetemekre, miközben hasonló számú amerikai érkezik Magyarországra tanulni, oktatni és kutatni.

 

 

25 éves a Magyar Fulbright Bizottság

A www.fulbright.hu honlapról elérhető az a video, amelyet az SZTE információs napján is bemutattak. E film mellett a Fulbright Programot Kováts Krisztina, az idén 25 éves magyarországi Fulbright Bizottság programkoordinátora is népszerűsítette. Hangsúlyozta: érdemes az e honlapon elhelyezett információkat tanulmányozni, mert például a Fulbright ösztöndíj-rendszeren kívül a www.fulbright.hu honlapon belüli EducationUSA „fül” alatt számos amerikai továbbtanulási lehetőségről is értesülhetnek az érdeklődők.

 

– Továbbtanulási és/vagy kutatási tervükkel bármely tudományterületen és művészeti ágban pályázhatnak a Fulbright ösztöndíjra – biztatta az SZTE munkatársait és hallgatóit is Kováts Krisztina. A magyarországi Fulbright Bizottság programkoordinátora példaként említette, hogy Magyarországról a 2016-2017. tanév 27 ösztöndíjasa 21 tudományterületet képvisel, míg a 2017-2018. tanév 24 ösztöndíjasa 17 tudományterületről jelentkezett.

 

A Fulbright ösztöndíj összege amerikai és magyarországi forrásból tevődik össze, de egyéb támogatások is kiegészíthetik. A pályázati időszak tervezésekor érdemes figyelembe venni a kiválasztott amerikai egyetem tandíjának összegét is. A szakember a legfontosabb feltételekre és a határidőkre is emlékeztetett.

 

 

Hallgatók, egyetemi oktatók és kutatók, de „közszolgák” is jelentkezhetnek

A pályázott témában 2017. július 15-ig megszerzett BA/BSc szintű diploma birtokosa az Amerikai Egyesült Államok bármelyik egyetemét választhatja céljai megvalósítása helyszínéül. A 2018-2019. tanévre Fulbright Posztgraduális Hallgatói Ösztöndíjakra legkésőbb 2017. május 22-ig lehet jelentkezni. A hallgatói ösztöndíjra pályázók felkészültségét nyelvvizsgán is fölmérik.

 

Ugyanez a jelentkezési határideje a szakmai továbbképzéssel kombinált egy éves tanulmányi programnak, a Humphrey Ösztöndíjnak is, amelyet a közszolgálat iránt elkötelezett szakembereknek hirdetnek.

 

A Fulbright Oktatói Ösztöndíj 1 vagy 2 szemeszterre, a Fulbright Kutatói Ösztöndíj 3-5 hónapra szól, a jelentkezési határidő: 2017. október 9.

 

Felkészülést igényel, összetett feladat megírni a Fulbright Program támogatásának az elnyerését célzó pályázatot. Ezért ingyenes – 2017. április 6., 20. és május 4., 16. napjára hirdetett – pályázatíró tréinggel is segíti a jelentkezést a magyar Fulbright Bizottság.

 

 

„Felpróbálták” Amerikát az SZTE munkatársai is

Kutatói ösztöndíjjal 2015-ben 3 hónapot töltött Amerikában Náfrádi Katalin. Az SZTE TTIK Földtani és Őslénytani Tanszék adjunktusa a Harvard University, Harvard Forest kötelékében eltöltött időszakban folytatta itthon elkezdett témáját. Kutatási programját fölvillantva indokolta, mennyire fontos, hogy jól válassza meg a pályázó azt az egyetemet, ahol a Fulbright ösztöndíj támogatásával szeretne tanulni vagy kutatni.


Varga_K_Nafradi_K


A közönség soraiban ült az ugyancsak Fulbrightos Sávai-Matuska Ágnes. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar Angol-Amerikai Intézet egyetemi docense a 2011-2012-es tanévben Fulbright Kutatói Ösztöndíjjal 5 hónapot töltött az Amerikai Egyesült Államokban. Az SZTE információs napján kifejtette: más ösztöndíjakra is érdemes lehet közben vagy előbb pályázni, akár a Fulbright szempontjából is. Szerinte ez azért is hasznos, mert pályázatról pályázatra haladva egyre jobban tudatosodik, kristályosodik a konkrét kutatási téma, aminek a jó megjelölése, indoklása a jelentkezéskor és az azt követő interjún egyaránt fontos. Arról nem is szólva, hogy ha sikerül másik támogatást is elnyerni, akkor azzal kiegészíthető a Fulbright ösztöndíj.

 

A motiváltság, a jól kiválasztott egyetemtől elnyert meghívólevél jelentőségét aláhúzta Mátyás Dénes. Az SZTE Minőségfejlesztési és Stratégiai Igazgatóság minőségfejlesztési és stratégiai referense a Fulbright Programot ismertető SZTE-rendezvényen összegezte a pályázatírással kapcsolatos tapasztalatait. Az SZTE amerikanisztika-olasz-hungarológia szakos diplomájával és PhD-doktori fokozattal rendelkezve nyerte el a Fulbright Oktatói Ösztöndíjat: a 2015-2016. tanévben a Clevelandi Állami Egyetem Bölcsészet és Társadalomtudományi Karán a Világnyelvek, Irodalmak és Kultúrák Tanszéken magyar nyelvet és kultúrát oktatott, de részt vett az amerikai magyarság közösségi életében is. – A Fulbright ösztöndíj elnyerését célzó pályázatba érdemes minden olyan témát beépíteni, ami az érdeklődési körünkbe tartozik – javasolja Mátyás Dénes, aki „könyvtárazásra” is fölhasználta a clevelandi időszakot. A kortárs olasz irodalommal foglalkozó PhD-dolgozata amerikai vonatkozásaihoz, például az úgynevezett minimalista irodalomhoz kötődő szálak feldolgozásához olyan szakirodalmakra bukkant, amelyek alapján a kutatómunkát is folytatta.


CU_Fulbright_MD

 


Magyart tanított Amerikában Mátyás Dénes

– A gimis időszakomból ered az angol nyelv szeretete. Első egyetemi éveimben ismertem meg a Fulbright Programot, mert az ösztöndíjat elnyerte unokatestvérem férje, a dzsessz-zenével foglalkozó Szabó Dániel, aki akkor meghívott egy rövid látogatásra Bostonba. A támogatás hatásáról pedig mindent elárul, hogy azóta Szabó Dániel a Los Angeles-i UCLA egyetemen oktat – mesélte Mátyás Dénes, akit külön is kértünk a Fulbright Programhoz kötődő élményei összegzésére – "kedvcsinálóként" a pályázáshoz.

 

A Fulbright Program és a Cleveland State University között 2014-2015. tanévben indult az együttműködés, melynek célja, hogy az egyik legjelentősebb magyarok lakta amerikai város egyetemén ismét oktassák a magyar nyelvet és kultúrát. A program, amelynek köszönhetően Mátyás Dénes, az SZTE munkatársaként elnyert ösztöndíjjal egy éven át oktathatott a Cleveland State University-n, részben a clevelandi magyar közösségek támogatásával, valamint Szentkirályi Endre, a clevelandi magyarok egyik központi figurájának az ösztönzésére és segítségével indult újra. Mátyás Dénes az ösztöndíjjal kapcsolatban azt is hozzátette: az Ohio államon belüli kirándulások mellett feleségével – aki a magyarok ottani közösségi programjaiba szintén bekapcsolódott – az Amerikai Egyesült Államok több pontjára is eljutottak.


Matyas_D_es_diakjai


– Clevelandben bármilyen szakos egyetemista jelentkezhetett a magyar nyelvi kurzusra. Tanítványaim között bölcsész, antropológus és biológus egyaránt ismerkedett a magyarral. De az ottani „Project 60” program révén a 60 évnél idősebbek ingyen járhatnak egyetemre, így az én kurzusomra érkezett számos szépkorú diák is. Valódi kezdők és „származásnyelvként” magyart tanulók is jelentkeztek, néhányan kötelező nyelvként választották a magyart, de mind erősen motivált hallgatók voltak. Hétfőn esténként pedig – feleségemmel együtt – a Magyar Iskolában tanítottam, így az amerikai magyarok egyik legnépesebb közösségét segíthettük – sorolta a diákjaival kapcsolatos érdekességeket Mátyás Dénes.


1_Matyas_Denes


A magyart idegen nyelvként – a Szegedi Tudományegyetemre érkező külföldi hallgatóknak és Nápolyban olaszoknak is – tanította már Mátyás Dénes. E tapasztalatait is hasznosította az amerikai egyetem magyar nyelv és kultúra tantárgyfejlesztésében: például kidolgozta a Kezdő I-II. és Középhaladó I-II. magyar nyelvi órák kurzuskódjához tartozó leírásokat a Clevelandi Állami Egyetem számára. A kurzusfejlesztés mellett, a program felfuttatása érdekében, videókat, plakátokat és szórólapokat készített, több kulturális programot szervezett, illetve konferenciákon is beszámolt Mátyás Dénes, miközben e témáról őt interjúra is kérte például az egyik clevelandi hallgatói újság és az ottani Bocskai Rádió. A Clevelandi Állami Egyetemen újraindult magyaroktatás első két évének tapasztalatait – Magyarországra hazatérve – tanulmányban összegezte: a Hungarológiai Évkönyv 2016-os kötetében közölt írása itt elérhető.


2_Matyas_Denes

Nem engedik „elveszni” a hatalmas Amerikai Egyesült Államokban a Fulbright-ösztöndíjast – mosolyodott el Mátyás Dénes. Elmesélte: részt vett a 2016-ban Fulbright ösztöndíjjal az Amerikai Egyesült Államokban oktatók és kutatók egyik nemzetközi találkozóján is. Így jutott el Baltimore városába. E konferencia résztvevőit önkéntes munkába is bevonták: ő hajléktalanoknak osztott ételt. Ennek az élménynek, illetve a clevelandi magyarok különböző köreiben begyűjtött tapasztalatoknak az alapján hangsúlyozta: az Amerikai Egyesült Államokban az egyházaknak és a civil szervezeteknek óriási a közösségépítő hatása, és a rászorulókat fenntartó szociális háló működtetésében is jelentős a szerepük. Hozzátette: biztonságot adhatnak az amerikai magyarok különböző körei a Fulbright ösztöndíjasok számára is.

 

Mátyás Dénes egyetemi órán és órán kívül, írott formában és beszélgetésekben egyaránt ismertette a magyarországi és szegedi tanulási lehetőségeket. Mert Amerikában Magyarország és küldő intézményük nagykövetei a Fulbright ösztöndíjasok.

 

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: Antal Éva; Mátyás Dénes

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek