SZTE Info

Kiemelt_SZITB_konferencia_6

Konferencia és az ítélőtábla történetét bemutató könyv premierje az SZTE jogi karán

Tudományos konferencián mutatták be a Szegedi Ítélőtábla elődjének, a Szegedi Királyi Ítélőtáblának a történetét feldolgozó könyvsorozat 3. kötetét az SZTE Állam- és Jogtudományi karán. A 2017. november 24-i tanácskozáson részt vett dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– A magyarországi bíróságok történetének feldolgozására nagy gondot fordít az Országos Bírósági Hivatal vezetése. Ennek keretében, az Országos Bírósági Hivatal támogatásával zajlik a Szegedi Ítélőtábla múltjának feltárására is – emelte ki a konferenciát megnyitó beszédében dr. Hámori Attila. A Szegedi Ítélőtábla elnökhelyettese, a Szegedi Királyi Ítélőtáblának a történetét feldolgozó könyvsorozat egyik szerkesztője hozzátette: az OBH mellett köszönettel tartozik a táblabíróság a Szegedi Tudományegyetemnek, a kötet létrejöttéhez forrásanyagokat biztosító könyvtáraknak és levéltáraknak, és dr. Antal Tamásnak az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar egyetemi docensnek, aki az eddig megjelent három kötet szerzője.


SZITB_konferencia_1

 

– A szegedi jogi kar az egyetlen olyan egyetemi épület az országban, amelyben korábban ítélőtábla működött – hangsúlyozta Prof. Dr. Balogh Elemér. A rendezvénynek otthont adó SZTE Állam- és Jogtudományi Kar dékánja is fontosnak tartja a történeti kutatásokat.

 

– A múltbéli események rengeteg tanulsággal szolgálnak a ma ítélkező bírák számára – emlékeztetett – Dr. Handó Tünde. Az OBH elnöke ünnepi beszédében arról szólt, hogy a hagyományápolást szem előtt tartva hirdették meg 4 évvel ezelőtt azt a történeti és hagyományőrző pályázatot, amelynek keretében eddig közel 40 mű érkezett be. Ennek eredményeként eddig 24 kiadvány látott napvilágot, emellett számos bíróságtörténeti tanácskozást, konferenciát is megrendeztek már.


SZITB_konferencia_4

 

Az OBH arra törekszik, hogy ez a múltfeltáró kutatómunka a jövőben is folytatódjon, ezért konferencia-sorozatot szervez annak az 1869-ben elfogadott, a bírói hatalomgyakorlásról szóló törvény hatályba lépésének 150. évfordulójára készülve, ami a bírói függetlenség magyarországi alapdokumentuma.

 

„A Szegedi Királyi Ítélőtábla története 1921 és 1938 között” című kötet szerzője, dr. Antal Tamás a Szegedi Királyi Ítélőtábla történetének az I. világháborút követő legfontosabb és legérdekesebb epizódjait elevenítette fel, míg dr. Stipta István, a Károli Gáspár Református Egyetem egyetemi tanára „Ítélőtáblák a Horthy-korszakban” címmel tartott előadást.


SZITB_konferencia_3

 

A tanácskozás zárásaként dr. Harangozó Attila, a Szegedi Ítélőtábla elnöke is köszönetet mondott az OBH elnökének, valamint a jogi kar dékánjának azért a támogatásért, amit a könyvsorozat megjelentetéséhez nyújtottak.

 

– A bíróságok fő feladata az ítélkezés – hangsúlyozta a táblabíróság elnöke. –De ha lehetőség nyílik bíróságtörténeti kutatómunkára, élni kell a lehetőséggel. Egyebek mellett azért, hogy elődeink tapasztalatait színvonalas, minket túlélő könyvekben rögzítsük utódaink számára is.

 

SZTEinfo

Fotók: B. Z.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 17.
  15:00 - 16:00
 • szeptember 17.
  17:00 - 18:00
  A szerzővel Prof. Dr. Gallé László emeritus professzor (TTIK Ökológiai Tanszék) beszélget. A könyv az Athenaeum Kiadó gondozásában jelent meg 2019. szeptember 10-én, a helyszínen lehetőség lesz a kötet megvásárlására.
  A hangyák világa számunkra idegen világ. Nehéz megérteni az önfeláldozásukat, kérlelhetetlenségüket. Ezek az apró lények jéghideg logika mentén működnek. A szeretet, önzés, becsvágy, szégyen számukra üres fogalmak. Nem az egyed szintjén kell őket vizsgálni: a hangyafészek minden egyes egyede egy szuperorganizmus részét képezi. A kolónia az, ami él, növekszik, szaporodik, sőt gondolkozik és döntéseket is hoz. Minél nagyobb a hálózat, annál összetettebb döntéseket képes meghozni. A hangyák világa talán az evolúció egy következő lépcsőfoka lehet, a szuperorganizmusé, ahol az egyed, hasonlóan a soksejtes élőlények sejtjeihez, már egy nagy egész része, ami önállóan már életképtelen. Gyakran azért olyan nehéz számunkra megérteni a hangyák társadalmát, mert félreértjük a motivációikat. Számunkra ők a földi idegenek.
  Csősz Sándor 1971-ben született Gyulán. Biológusként végzett a Kossuth Lajos Tudományegyetemen (ma Debreceni Egyetem), PhD-fokozatát 2007-ben Szegeden szerezte meg. 2002 és 2012 között a Magyar Természettudomány Múzeum hártyásszárnyú gyűjteményének vezetője, 2013-tól az MTA-ELTE-MTM Ökológiai kutatócsoport munkatársa. 2014-2017 között a California Academy of Sciences ösztöndíjával a madagaszkári hangyákat kutatta. Hazatérése óta ismét az Ökológiai kutatócsoportban dolgozik. Fő érdeklődési területe a hangyák, emellett kutatta a boglárkalepkék és a hangyák kapcsolatát, valamint a hazai gyepek hangyaközösségeit. A biológiai sokféleség kutatói között szaktekintélynek számít. Számos nemzetközi együttműködésben vesz részt, rangos tudományos közlemények szerzője. Munkássága során közel hetven addig ismeretlen fajt fedezett fel Európában és trópusi területeken. Évekig tanított a Szegedi Tudományegyetemen, valamint a Szent István Egyetemen.
  Az esemény ingyenes, és nem feltétele a könyvtári tagság.
 • szeptember 17.
  17:00 - 18:00
  Looking for someone to speak English to? In need of improving your speaking? Come practice your communication skills in a relaxed atmosphere by joining Conversation Club at American Corner Szeged! :) Sessions involve short presentations, Q and A, and small-group discussions on different topics and their American aspect.
  Facilitator: John Strauss
 • szeptember 17.
  18:00 - 19:00
  Az MTA SZAB Nyelv- és Irodalomtudományi Szakbizottság Germán Filológiai Munkabizottság szervezésében
 • szeptember 18.
  10:00 - 11:00
  Az MTA SZAB Nyelv- és Irodalomtudományi Szakbizottság Néprajzi Munkabizottság szervezésében