SZTE Info

Négy szegedi kutató a Magyar Tudomány Ünnepe című televíziós műsorban

A Magyar Tudomány Napján, 2017. november 3-án külön műsorban ünnepelte az M5 televíziós csatorna a kutatókat, mutatta be a legfontosabb hazai kutatási eredményeket. A 75 perces műsorfolyamban a Szegedi Tudományegyetem négy kutatója ismertette munkájának legújabb és jövőbe mutató eredményeit. De a Mindenki Akadémiája sorozat előadói között is számos SZTE-kutatótól tanulhatunk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A színvonalas ismeretterjesztés és a tudományos eredmények népszerűsítése a célja az M5 televíziós csatorna műsorinak. A legfrissebb hazai innovációs eredményeket bemutató, a Magyar Tudomány Ünnepét köszöntő, 2017. november 3-án 20 órakor kezdődő műsorban a Szegedi Tudományegyetem kutatói is megszólaltak. A 75 perces televíziós összeállítás immár elérhető a mediaklikk.hu oldalon is

 

A Magyar Tudomány Ünnepe című M5-műsoron belül (a 25. perctől) az ELI-ALPS lézeres kutatóközpontba kalauzolták el a nézőt. Geretovszkyné dr. Varjú Katalin, az SZTE Természettudományi és Informatikai kar Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék tudományos főmunkatársa ecsetelte, milyen lehetőségeket kínálnak a tudományos világ számára a szegedi lézeres kutatóközpont hamarosan működő berendezései.

Dr. Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézetnek a Szent-Györgyi Talentum Díjat nyert adjunktusa fölvillantotta epilepszia-kutatásainak azokat az eredményeit, amelyek megoldást kínálhatnak a gyógyszeres kezelésre immunis pácienseknek.

A stúdióbeszélgetések között dr. Janáky Csaba, az SZTE TTIK Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék adjunktusa magyarázta el, miként alakítható a szén-dioxid a napenergia segítségével hasznos anyaggá. Az SZTE munkatársa elárulta: munkájuk iránt az űrkutatók is érdeklődnek, mert úgy vélik, eredményeikből még a Mars meghódítására készülő ember is profitálhat.

Az M5 műsorának záró akkordjaként (1 óra 13 perctől) bemutatták dr. Kukovecz Ákost, az SZTE TTIK Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék egyetemi docensét. A magyar tudomány ünnepén Pungor Ernő-díjat nyert kutató hangsúlyozta: az anyagtudomány és az energetikai összekapcsolása a kor legnagyobb kihívása, az újabb és újabb anyagok felfedezésének, így például a szén-nanocsövekkel végzett kutatásaiknak célja, hogy egy szebb és jobban működő világot hagyjunk az utódokra, kímélve e a környezettünket.

 

A tudomány legújabb eredményeire kíváncsiaknak érdemes figyelemmel kísérniük a Mindenki Akadémiája című M5-sorozatot is. A tudománynépszerűsítő programban az SZTE 12 kara közül szinte mindegyik képviseltette magát, hiszen a tudomány legkülönbözőbb területeiről már több szegedi kutató is szolgáltatott érveket a kutatómunka hasznossága mellett saját eredményeinek a bemutatásával. Így például dr. Szalai Anikó, az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Nemzetközi Jogi és Európa-jogi tanszék adjunktusa a hétköznapi világeseménynek, például a háborúnak a mindennapokra gyakorolt hatásáról is beszélt a családfakutatás, az ENSZ-szimulációk, kisebbség-kutatás kapcsán. Szalai Anikó: Hogyan hatja át mindennapjainkat a nemzetközi jog? című előadása is elérhető a mediaklikk.hu oldalon.

Dr. Széll Márta, az SZTE ÁOK Orvosi Genetikai Intézetét vezető professzor A genetikai vizsgálatokról beszélt.

Prof. Szörényi László irodalomtörténész: az SZTE Bölcsészettudományi Kar Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék, Klasszika Filológia és Neolatin Tanszék professor emeritusa Arany János – az ambícióktól a világundorig címmel tartott előadást a költői jubileumot ünnepelve. Vagy például Pál József irodalomtörténész professzor, az SZTE BTK Olasz Nyelvi és Irodalmi tanszék vezetője Dante – sátán a középkori irodalomban címmel összegezte kutatásai eredményét.
A matematikus Dr. Röst Gergely, az SZTE TTIK Bolyai Intézet adjunktusa a védőoltások fontossága mellett érvelt a járványok modellezésének módszerét ismertetve. Egy korábbi előadásban Röst Gergely témája a kaotikus dinamika volt.

A sorozat egyik nagy visszhangot kiváltó nyitó előadását 2016. október 26-án az SZTE rektora tartotta: a fizikus Prof. Szabó Gábor akadémikus (SZTE TTIK) mondandója címéül azt adta, hogy Emitto ergo sum? – Kibocsátunk, tehát vagyunk?

 

SZTEinfo – Ú. I.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézernyaláb tulajdonságait mérő szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • *
  november 11. 12:00 - december 10. 19:00
  Nyilvánosan eddig még be nem mutatott Szent-Györgyi relikviákat is láthat a közönség az SZTE Rektori Épületben rendezett emlékkiállításon, amely hétköznapokon 9-19 óra között látogatható. A „80 éves szegedi Nobel-díj” és az SZTE világhíres kutatója előtt tisztelgő tárlat az SZTE és a Szeged – Szent-Györgyi Albert Rotary Club közös projektje. További Információ: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/szent-gyorgyi-albert?objectParentFolderId=19396
 • november 18. 18:00 - december 3. 18:00
 • november 25.
  09:00 - 12:20
  A XXIV. Szent-Györgyi Napok programja az SZTE SZAKK-ETSZK rendezvénye. Köszöntőt mond Balogh Dénes (SZTE SZAKK). Előadás témák és előadók: Multiprofesszionális team szerepe a kardiológiai rehabilitációban - Bánfi Andrea (SZTE ETSZK ápoló hallgató); Újdonságok az elektrofiziológiai labor életében - Egervári Mária, Havasiné Magyar Ildikó, Schuck Nikolett, Rozgonyi Orsolya, Bajusz Éva, Szőkéné Szakáll Zita, Dr. Sághy László, Dr. Makai Attila, Prof. Dr. Forster Tamás (SZTE SZAKK II. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ); A korai mobilizáció hatása a lélegeztetett betegekre - Őze Erzsébet (SZTE SZAKK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intéze); Intubálás nélküli videothoracoscopos tüdőműtétek - Igaz Márta (SZTE SZAKK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet); Felmaródás vagy nyomási fekély? - Kószó Lilla (SZTE ETSZK ápoló hallgató); Infekciókontroll a filmvásznon - Szél Borbála (SZTE SZAKK Kórházhigiénés Osztály); Ápolói tanácsadás napjainkban, avagy Gondolatok a hozzátartozók ápolásban való részvételéről - Blanárné Terjéki Ilona (Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza KórházRendelőintézet); Megszokott környezetben, nagyobb biztonságban? - Boros Edit, Dr. Balogh Zoltán (SZTE ETSZK Ápolási Tanszék – SE-ETK Ápolástudományi Tanszék); Izületvédelem szakdolgozóknak- Hogy ne mi legyünk a páciensek? - Sunyál Anna (SZTE SZAKK Ortopédiai Klinika Központi Fizioterápiás Oktatási Csoport); Koraszülöttek szüleinek véleménye a hazaadással kapcsolatos információkról és lelki támogatásról - Adamik Ágnes (SZTE SZAKK Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermek Egészségügyi Központ); A dietetikus munkája a diabéteszes gyerekek táboroztatása során - Zsilák Katalin (SZTE SZAKK Ápolásvezetési és Szakdolgozói Oktatási Igazgatás Dietetikai Szolgálat); Érzelmi, lelki valamint egzisztenciális tényezők és a stroke kialakulása közötti kapcsolat vizsgálata - Dr. Molnárné Kertész Mária (SZTE SZAKK Ápolásvezetési és Szakdolgozói Oktatási Igazgatás Szociális Munkás Szolgálat); Ambuláns művészetterápiás csoport tapasztalatai képekben - Higyisánné Magyar Anikó (SZTE SZAKK Pszichiátriai Klinika); Hangulatfokozók ünnepi köntösben Halmainé Kiss Ilona, SZTE SZAKK Laboratóriumi Medicina Intézet; Minden perc és kéz számít - Buresch Györgyi (SZTE SZAKK Sürgősségi betegellátó Önálló Osztály).
 • november 25.
  09:00 - 12:30
  A SzeReTeD és partnerintézményei által szervezett program legfőbb célja, hogy a gyermekek és szüleik minél sokszínűbb formában átélhessék a kísérletezés és a felfedezés élményét. A rendezvényen diákok vezetésével kísérletezhetnek a résztvevők. Ezen a délelőttön az érdeklődők bepillanthatnak a diáklabor életébe, ezzel hozzájárulva a természettudományok kísérleti tapasztalatszerzésen alapuló népszerűsítéséhez.
 • november 25.
  15:00 - 20:00
  A Borok tudósai - tudósok borai című programsorozatot - az SZTE és az MTA SZAB védnökségével - hetedik alkalommal rendezi meg a Válogatás borszaküzlet, 22 borászat részvételével. A belépő díjas borkóstolós programra a szervezőnél lehet jelentkezni.