SZTE Info

Négy szegedi kutató a Magyar Tudomány Ünnepe című televíziós műsorban

A Magyar Tudomány Napján, 2017. november 3-án külön műsorban ünnepelte az M5 televíziós csatorna a kutatókat, mutatta be a legfontosabb hazai kutatási eredményeket. A 75 perces műsorfolyamban a Szegedi Tudományegyetem négy kutatója ismertette munkájának legújabb és jövőbe mutató eredményeit. De a Mindenki Akadémiája sorozat előadói között is számos SZTE-kutatótól tanulhatunk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A színvonalas ismeretterjesztés és a tudományos eredmények népszerűsítése a célja az M5 televíziós csatorna műsorinak. A legfrissebb hazai innovációs eredményeket bemutató, a Magyar Tudomány Ünnepét köszöntő, 2017. november 3-án 20 órakor kezdődő műsorban a Szegedi Tudományegyetem kutatói is megszólaltak. A 75 perces televíziós összeállítás immár elérhető a mediaklikk.hu oldalon is

 

A Magyar Tudomány Ünnepe című M5-műsoron belül (a 25. perctől) az ELI-ALPS lézeres kutatóközpontba kalauzolták el a nézőt. Geretovszkyné dr. Varjú Katalin, az SZTE Természettudományi és Informatikai kar Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék tudományos főmunkatársa ecsetelte, milyen lehetőségeket kínálnak a tudományos világ számára a szegedi lézeres kutatóközpont hamarosan működő berendezései.

Dr. Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézetnek a Szent-Györgyi Talentum Díjat nyert adjunktusa fölvillantotta epilepszia-kutatásainak azokat az eredményeit, amelyek megoldást kínálhatnak a gyógyszeres kezelésre immunis pácienseknek.

A stúdióbeszélgetések között dr. Janáky Csaba, az SZTE TTIK Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék adjunktusa magyarázta el, miként alakítható a szén-dioxid a napenergia segítségével hasznos anyaggá. Az SZTE munkatársa elárulta: munkájuk iránt az űrkutatók is érdeklődnek, mert úgy vélik, eredményeikből még a Mars meghódítására készülő ember is profitálhat.

Az M5 műsorának záró akkordjaként (1 óra 13 perctől) bemutatták dr. Kukovecz Ákost, az SZTE TTIK Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék egyetemi docensét. A magyar tudomány ünnepén Pungor Ernő-díjat nyert kutató hangsúlyozta: az anyagtudomány és az energetikai összekapcsolása a kor legnagyobb kihívása, az újabb és újabb anyagok felfedezésének, így például a szén-nanocsövekkel végzett kutatásaiknak célja, hogy egy szebb és jobban működő világot hagyjunk az utódokra, kímélve e a környezettünket.

 

A tudomány legújabb eredményeire kíváncsiaknak érdemes figyelemmel kísérniük a Mindenki Akadémiája című M5-sorozatot is. A tudománynépszerűsítő programban az SZTE 12 kara közül szinte mindegyik képviseltette magát, hiszen a tudomány legkülönbözőbb területeiről már több szegedi kutató is szolgáltatott érveket a kutatómunka hasznossága mellett saját eredményeinek a bemutatásával. Így például dr. Szalai Anikó, az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Nemzetközi Jogi és Európa-jogi tanszék adjunktusa a hétköznapi világeseménynek, például a háborúnak a mindennapokra gyakorolt hatásáról is beszélt a családfakutatás, az ENSZ-szimulációk, kisebbség-kutatás kapcsán. Szalai Anikó: Hogyan hatja át mindennapjainkat a nemzetközi jog? című előadása is elérhető a mediaklikk.hu oldalon.

Dr. Széll Márta, az SZTE ÁOK Orvosi Genetikai Intézetét vezető professzor A genetikai vizsgálatokról beszélt.

Prof. Szörényi László irodalomtörténész: az SZTE Bölcsészettudományi Kar Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék, Klasszika Filológia és Neolatin Tanszék professor emeritusa Arany János – az ambícióktól a világundorig címmel tartott előadást a költői jubileumot ünnepelve. Vagy például Pál József irodalomtörténész professzor, az SZTE BTK Olasz Nyelvi és Irodalmi tanszék vezetője Dante – sátán a középkori irodalomban címmel összegezte kutatásai eredményét.
A matematikus Dr. Röst Gergely, az SZTE TTIK Bolyai Intézet adjunktusa a védőoltások fontossága mellett érvelt a járványok modellezésének módszerét ismertetve. Egy korábbi előadásban Röst Gergely témája a kaotikus dinamika volt.

A sorozat egyik nagy visszhangot kiváltó nyitó előadását 2016. október 26-án az SZTE rektora tartotta: a fizikus Prof. Szabó Gábor akadémikus (SZTE TTIK) mondandója címéül azt adta, hogy Emitto ergo sum? – Kibocsátunk, tehát vagyunk?

 

SZTEinfo – Ú. I.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. június 17.

Kiemelt_Kheten_TL

„A könyveknek is megvan a maguk sorsa… – Habent sua fata libelli… – hangzott el Terentius Maurus közismert gondolata a szegedi egyetem jogász professzora, Trócsányi László „Párizsi Napló, avagy ami a nagyköveti jelentésekből kimaradt… 2010. július – 2014. június című kötete bemutatóján. Az SZTE „FRANKO – BIBLIO – FILIA Könyves utazások 2018” programsorozat kiemelt könyvheti rendezvénye dedikációval zárult.

SZTEtelevízió

2018. május 30.

kiemelt_SZG_diszpolgar

Idén a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Szabó Gábor lett Szeged díszpolgára. Az elismerést május 18-án a díszközgyűlésen adta át Botka László polgármester. A Szeged Televízió ebből az alkalomból készített vele egy életútinterjút.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • június 25. 08:00 - 27. 16:00
 • június 25. 08:00 - 27. 16:00
 • június 28.
  10:00 - 15:00
  A 45 brazil tagállami és önkormányzati egyetemet – mintegy 700 ezer diákot - tömörítő Brazilian Association of Rectors of State and Municipal Universities (ABRUEM) múlt novemberi közgyűlésén egyhangúan úgy határozott, hogy 2018-ban Magyarországot választja szakmai útja célországaként. A delegáció látogatásának célja, hogy megismerjék a magyar felsőoktatási rendszert, intézménylátogatások során feltérképezzék az együttműködési lehetőségeket. Részt vesznek találkozókon és egyeztetéseken, amelyek megalapozhatják a hosszútávú szakmai együttműködést a magyar felsőoktatási intézményekkel. A szervezet weboldala az alábbi linken érhető el: http://www2.abruem.org.br/international-relations/
 • *
  június 29.
  09:00 - 11:00
  Rendkívüli Fogorvosdoktor Avató Ünnepi Szenátus Ülés
 • június 29.
  09:00 - 11:00