SZTE Info

Négy szegedi kutató a Magyar Tudomány Ünnepe című televíziós műsorban

A Magyar Tudomány Napján, 2017. november 3-án külön műsorban ünnepelte az M5 televíziós csatorna a kutatókat, mutatta be a legfontosabb hazai kutatási eredményeket. A 75 perces műsorfolyamban a Szegedi Tudományegyetem négy kutatója ismertette munkájának legújabb és jövőbe mutató eredményeit. De a Mindenki Akadémiája sorozat előadói között is számos SZTE-kutatótól tanulhatunk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A színvonalas ismeretterjesztés és a tudományos eredmények népszerűsítése a célja az M5 televíziós csatorna műsorinak. A legfrissebb hazai innovációs eredményeket bemutató, a Magyar Tudomány Ünnepét köszöntő, 2017. november 3-án 20 órakor kezdődő műsorban a Szegedi Tudományegyetem kutatói is megszólaltak. A 75 perces televíziós összeállítás immár elérhető a mediaklikk.hu oldalon is

 

A Magyar Tudomány Ünnepe című M5-műsoron belül (a 25. perctől) az ELI-ALPS lézeres kutatóközpontba kalauzolták el a nézőt. Geretovszkyné dr. Varjú Katalin, az SZTE Természettudományi és Informatikai kar Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék tudományos főmunkatársa ecsetelte, milyen lehetőségeket kínálnak a tudományos világ számára a szegedi lézeres kutatóközpont hamarosan működő berendezései.

Dr. Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézetnek a Szent-Györgyi Talentum Díjat nyert adjunktusa fölvillantotta epilepszia-kutatásainak azokat az eredményeit, amelyek megoldást kínálhatnak a gyógyszeres kezelésre immunis pácienseknek.

A stúdióbeszélgetések között dr. Janáky Csaba, az SZTE TTIK Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék adjunktusa magyarázta el, miként alakítható a szén-dioxid a napenergia segítségével hasznos anyaggá. Az SZTE munkatársa elárulta: munkájuk iránt az űrkutatók is érdeklődnek, mert úgy vélik, eredményeikből még a Mars meghódítására készülő ember is profitálhat.

Az M5 műsorának záró akkordjaként (1 óra 13 perctől) bemutatták dr. Kukovecz Ákost, az SZTE TTIK Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék egyetemi docensét. A magyar tudomány ünnepén Pungor Ernő-díjat nyert kutató hangsúlyozta: az anyagtudomány és az energetikai összekapcsolása a kor legnagyobb kihívása, az újabb és újabb anyagok felfedezésének, így például a szén-nanocsövekkel végzett kutatásaiknak célja, hogy egy szebb és jobban működő világot hagyjunk az utódokra, kímélve e a környezettünket.

 

A tudomány legújabb eredményeire kíváncsiaknak érdemes figyelemmel kísérniük a Mindenki Akadémiája című M5-sorozatot is. A tudománynépszerűsítő programban az SZTE 12 kara közül szinte mindegyik képviseltette magát, hiszen a tudomány legkülönbözőbb területeiről már több szegedi kutató is szolgáltatott érveket a kutatómunka hasznossága mellett saját eredményeinek a bemutatásával. Így például dr. Szalai Anikó, az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Nemzetközi Jogi és Európa-jogi tanszék adjunktusa a hétköznapi világeseménynek, például a háborúnak a mindennapokra gyakorolt hatásáról is beszélt a családfakutatás, az ENSZ-szimulációk, kisebbség-kutatás kapcsán. Szalai Anikó: Hogyan hatja át mindennapjainkat a nemzetközi jog? című előadása is elérhető a mediaklikk.hu oldalon.

Dr. Széll Márta, az SZTE ÁOK Orvosi Genetikai Intézetét vezető professzor A genetikai vizsgálatokról beszélt.

Prof. Szörényi László irodalomtörténész: az SZTE Bölcsészettudományi Kar Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék, Klasszika Filológia és Neolatin Tanszék professor emeritusa Arany János – az ambícióktól a világundorig címmel tartott előadást a költői jubileumot ünnepelve. Vagy például Pál József irodalomtörténész professzor, az SZTE BTK Olasz Nyelvi és Irodalmi tanszék vezetője Dante – sátán a középkori irodalomban címmel összegezte kutatásai eredményét.
A matematikus Dr. Röst Gergely, az SZTE TTIK Bolyai Intézet adjunktusa a védőoltások fontossága mellett érvelt a járványok modellezésének módszerét ismertetve. Egy korábbi előadásban Röst Gergely témája a kaotikus dinamika volt.

A sorozat egyik nagy visszhangot kiváltó nyitó előadását 2016. október 26-án az SZTE rektora tartotta: a fizikus Prof. Szabó Gábor akadémikus (SZTE TTIK) mondandója címéül azt adta, hogy Emitto ergo sum? – Kibocsátunk, tehát vagyunk?

 

SZTEinfo – Ú. I.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. június 15.

Kiemelt_Konyvhet_2019

„Amelyik város nincs megírva, nem létezik” – jelentette ki a József Attila-díjas, egykor a szegedi egyetemen tanuló író, Grecsó Krisztián a 90. Ünnepi Könyvhét nyitányán. A szegedi könyvünnep 2019-ben is korábban kezdődött és tovább tart, mint más városokban. A közel 150 program harmadát az SZTE NKI szervezte, minden második rendezvény főszereplője vagy közreműködője kötődik a szegedi universitashoz.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • június 17.
  14:00 - 15:30
  Jogtudósok titkai. Történetek a titkosszolgálatok és a jogtudományok neves művelőinek XX. századi kapcsolataiból címmel jelent meg a Iurisperitus Kiadó gondozásában dr. Révész Béla (egyetemi docens, SZTE ÁJTK) kötete. A szerzővel Laczkó Sándor (osztályvezető, SZTE Klebelsberg Könyvtár, Különgyűjteményi Osztály) beszélget. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  14:00 - 16:00
  Innovatív, saját fejlesztésű történelmi társasjátékaikat mutatják be az SZTE BTK Történettudományi Doktori Iskola hallgatói, Szegedi Történészhallgatók Egyesületének tagjai: Lengyel Ádám, Mezey Bence, Szabó Levente.
 • június 17.
  16:00 - 17:30
  Legtisztább boldogság – Művelődéstörténeti kalandozás Bolyai Farkas és Bolyai János világában. Vekerdi László Bolyai-színművével és Dávid Lajos két matematikai kéziratával című művét – képekkel illusztrálva – bemutatja a szerző, dr. Szabó Péter Gábor (adjunktus, SZTE TTIK Informatikai Intézet, Számítógépes Optimalizálási Tanszék) Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) kérdései nyomán. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  18:00 - 19:00
  Pejin Leával, az SZTE szociológia szakos hallgatójával a Nyugati csiga körfűrésszel álmodik című könyvéről Bene Zoltán író, szerkesztő beszélget. Az SZTE NKI Kulturális Iroda szervezésében Ha most nem ölök meg senkit, akkor soha – mondja tiszta szívvel ez a 21 éves vajdasági lány, aki történetesen a Szegedi Egyetem diákja… Pejin Lea egyik nagy erénye, hogy nem próbál meg koraérett verseket – pardon, leákat – írni. Jól is teszi, mert ilyen mélyen, érzelmesen és színesen csak a húszas éveink elején tudunk alkotni. Nyugati csiga körfűrésszel álmodik – micsoda pompás és hátborzongató cím! Pontosan jellemzi a kényelmetlen dolgokat feszegető, érzelmes, de egyben karcos, gyakran kegyetlen szövegeket, melyek nemcsak a szerelem és a magány regiszterében mozognak, hanem gyakran politikai töltetük is van. Hiába, ha valakinek éppen a mezítlábas Szerbia fekszik az ágyában, az másképpen magyar, és másképpen szerelmes. Pejin Lea a Vajdaságban, Zentán született. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem szociológia szakos hallgatója. A Nyugati csiga körfűrésszel álmodik az első verseskötete. Publikált a Magyar Naplóban, az Irodalmi jelenben, az Előretolt Helyőrség magyarországi és vajdasági mellékletében és a Bárka folyóiratban. Az írás mellett saját dalok szerzésével és versmegzenésítéssel foglalkozik.
 • június 20.
  16:30 - 17:30
  Az előadás címe: Gondolatok a magasvérnyomás-betegségről (DR. ÁBRAHÁM GYÖRGY)