SZTE Info

kiemelt_Amin

Az SZTE PhD-hallgatója, Amin Al-awar nyerte el a legjobb kutatói absztraktnak járó díjat

A Szegedi Tudományegyetem Biológia Doktori Iskolájának hallgatója, a libanoni származású Amin Al-awar vehette át a legjobb kutatói absztraktért járó díjat a III. Cardiovascular Trial Summit konferencián.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„2017. október 27-én vehettem át a díjat a diabétesz és kardiovaszkuláris megbetegedések vizsgálatát középpontba állító III. Cardiovascular Trial Summit konferencián, melyet Münchenben az Infinity Hotel and Conference Resortban rendeztek. A Biológia Doktori Iskola PhD-hallgatójaként és a Szegedi Tudományegyetem kutatójaként hatalmas megtiszteltetés, hogy az elismerést elnyerhettem; köszönettel tartozom ezért a témavezetőmnek, Dr. Kupai Krisztinának és laboratóriumvezetőmnek, Dr. Varga Csabának, valamint az SZTE Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Tanszékének” - mondta Amin Al-awar.

 

PhD-munkája, amelynek középpontjában az antidiabetikus gyógyszerek, az inkretin alapú terápia és a kardiovaszkuláris iszkémia állnak, utazási támogatással egybekötött poszter prezentációra kapott meghívást a nagy presztízsű konferenciára. Az esemény szervezői a német Dr. Oliver Schnell és az olasz Dr. Antonio Ceriello voltak. A konferencián neves kardiológusok, diabetikusok, endokrinológusok és kiváló kutatók vettek részt, akik az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból és Európából érkeztek; a három nyertes absztraktot harminc kutatási területből választották ki poszter és szóbeli prezentációra. A zsűri figyelembe vette az innovatív témaválasztást a diabétesz és kardiovaszkuláris betegségek kutatási területén, valamint a klinikai és kíséreti tapasztalatokat az adott területen. A két másik díjat Dr. Isabelle Johanssonnak Svédországból, illetve Dr. Tamara Kuchmerovskaának Ukrajnából ítélték oda.


„Dr. Kupai Krisztina olyan motiváló személyiség, akitől minden támogatást megkapok a kutatás kivitelezése során; szakmai sikereim az ő támogatása nyomán válnak valósággá. Büszke vagyok arra, hogy a Szegedi Tudományegyetem laboratóriumában végezhetem az akadémiai munkám, és ennek az intézménynek diákjaként értem el ezt a sikert is. Köszönöm második otthonomnak, Magyarországnak” - hangsúlyozta Amin Al-awar.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 07.

Kiemelt_Bojte_Cs_JGYPK

25 éves létezése óta több mint 6 ezer nehéz sorsú magyar származású gyereknek nyújtott menedéket a Dévai Szent Ferenc Alapítvány. Az erdélyi szervezet alapítójával, Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel a Hátrányos helyzetű társadalmi és csoportok és gyermekek címmel az SZTE JGYPK-n tartott szemeszternyitó előadása előtt, illetve az alapítvány és az SZTE JGYPK közötti együttműködéséről szóló megállapodás aláírását követően beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 24.
  17:00 - 18:00
  Looking for someone to speak English to? In need of improving your speaking? Come practice your communication skills in a relaxed atmosphere by joining Conversation Club at American Corner Szeged! :) Sessions involve short presentations, Q and A, and small-group discussions on different topics and their American aspect.
  Facilitator: John Strauss
 • szeptember 24.
  18:00 - 19:30
  Tari Annamária az X, Y és Z generációk legnagyobb hazai szakértői közé tartozik. Gyakran ír és ad elő az információs kor ránk gyakorolt hatásairól, és arról, hogy miként változtatja meg a technikai fejlődés a külső világunk után a belső világunkat is.
  „A szorongás korunk legjellemzőbb érzelme" - írja Tari Annamária.
  Tari Annamária nagyszerű, "fejbevágó" előadása szorongásról, online térről - szerintünk nagy kár lenne lemaradni róla...
 • szeptember 25.
  09:00 - 20:00
  Az online jogi szaklap, az Arsboni csapata meglátogatja Szeged jogász közösségét is, hogy választ keressenek olyan kérdésekre, mint például: Milyenek lesznek a “jövő jogászai”? Milyen jövő vár a jogászokra? A robot ügyvédeké, vagy a robotoló ügyvédeké a jövő? Érdemes szoftvert fejleszteni a jogászoknak? Milyen innovatív megoldások alakítják a jogászok munkáját? Milyen lesz a 21. század a munkajoga? Hogyan tudod megtalálni álmaid munkáját? Mit várnak el a jelen munkáltatói egy kezdő jogásztól? Milyen trendek vannak jelenleg a magyar jogi piacon? Regisztráció: https://karrier.arsboni.hu/szegeden-az-arsboni/#kavezz
 • szeptember 25.
  18:00 - 19:00
  Napóleontól a szabadságharcig
  Előadó: Prof. Dr. Csikány Tamás ezredes, egyetemi tanár, a Hadtudományi Doktori Iskola vezetője (Nemzeti Közszolgálati Egyetem)
 • szeptember 26.
  17:00 - 18:00
  Tájékoztató előadás a FLEX Hungary programról, mely az USA Kormánya által biztosított teljeskörű ösztöndíj középiskolások számára. A program keretében a diákok egy évet tölthetnek az USA-ban egy középiskola tanulójaként, miközben önkéntes vendéglátó családoknál élnek.
  Pályázati feltételek:
  • Magyar állampolgárság
  • 2002. július 15. és 2005. július 15. között született
  • A pályázat beadásakor középfokú oktatásban vesz részt a 9. vagy 10. évfolyamon
  • Iskolai eredménye legalább jó (4)
  Jelentkezési határidő a FLEX-ösztöndíjra: 2019. október 17. Jelentkezni 2019. szeptember 1-től lehetséges az alábbi linken: https://ais.americancouncils.org/flex