SZTE Info

Tudományos Diákköri Konferenciát tartottak a Mérnöki Karon

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán november 7-én tartották meg az őszi Tudományos Diákköri Konferenciát. Hat szekcióban közel 50 hallgató mérte össze tudását élelmiszertechnológia, élelmiszertudomány, műszaki tudomány és ökonómia tárgykörben.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A nevezett hallgatók között 6 első helyet, 7 második helyet, 4 harmadik helyet és 6 különdíjat osztott a zsűri. Továbbá 21 fő képviselheti a kart a 2018-as MÉTE OTDK-n és 23 fő a 2019-es OTDK-n. A díjakat a helyezetteknek a Mérnöki Kar dékánja, Dr. habil. Bíró István adta át. A szakmai zsűri és a szekció tikárok lelkiismeretes munkáját emléklappal ismerte el a Mérnöki Kar dékánja, Dr. habil. Bíró István.


MK_TDK1


Eredmények

Élelmiszertechnológiai Szekció

Első helyezett: Márton Vanda Fruzsina: Kísérletek flexibilis lapcsokoládé-modell előállítására (Témavezetők: Dr. Gyimes Ernő, Csercsics Dóra)

Második helyezett: Szász Noémi: Zabpehely alapú édesipari termékek fejlesztése (Témavezetők: Dr. Gyimes Ernő, Csercsics Dóra)

Harmadik helyezett: Figura Tímea: A hőkezelés (pörkölés) hatása adott kakaóbab antioxidáns tartalmára (Témavezetők: Dr. Gyimes Ernő, Csercsics Dóra)

Különdíj: Szalai Zsolt: Adalékanyagok hatása néhány bélbaktériumra (Témavezető: Dr. Krisch Judit)


OTDK-ra továbbjutott hallgató:

Szalai Zsolt


MÉTE OTDK-ra továbbjutott hallgatók:

Márton Vanda Fruzsina, Szász Noémi, Figura Tímea, Szalai Zsolt, Kuklis Áron, Mérai Péter, Téglás Petra


Élelmiszertechnológiai és Élelmiszertudományi Szekció

Első helyezett: Balla Zsófia: Cheddar sajt kisüzemi gyártási körülményeinek elemzése (Témavezetők: Dr. Csanádi József, Dr. Lendvai Edina, Prof. Dr. Fenyvessy József)

Második helyezettek: Borbíró Cintia: Az élelmiszerjelölések és a csomagolás hatása a vásárlói magatartásra- Vizsgálat négy járásszékhelyen (Témavezető: Dr. Zsótér Brigitta) és Mihalkó József: Többváltozós folyamatszabályozás illusztrálása élelmiszeripari példákon keresztül (Témavezetők: Prof. Dr. Rajkó Róbert, Erdélyi Péter)

Különdíj: Kertész Anasztázia: Különböző tartási körülmények között nevelt Master Gris brojlerek összehasonlító vizsgálata (Témavezető: Prof. Horváthné Dr. Almássy Katalin)


OTDK-ra továbbjutott hallgatók:

Balla Zsófia, Borbíró Cintia, Mihalkó József, Kertész Anasztázia


MÉTE OTDK-ra továbbjutott hallgatók:

Balla Zsófia, Borbíró Cintia, Mihalkó József, Kertész Anasztázia, Hajagos Gyöngyi, Süli Kálmán Botond


Műszaki Szekció

Első helyezett: Oroszi Ámor: Pneumatikus mesterséges izom által működtetett, felső végtag mozgatását támogató exoskeleton megtervezése és kivitelezése (Témavezetők: Dr. Sárosi József, Csikós Sándor)

Második helyezett: Péger János: Pneumatikus mesterséges izom mérésére alkalmas berendezés fejlesztése (Témavezetők: Csikós Sándor, Dr. Sárosi József)


OTDK-ra továbbjutott hallgatók:

Oroszi Ámor, Péger János


Ökonómia I. Szekció

Első helyezett: Túri István: Egy sertéshús feldolgozó üzem füstöléstechnológiai beruházásával kapcsolatos gazdaságossági számítások (Témavezető: Dr. Zsótér Brigitta)

Második helyezett: Briják Dávid: A József Attila Tanulmányi Központ szennyvízhő alapú hűtés-fűtés rendszerének, mint környezetvédelmi beruházás gazdasági hatásainak értékelése (Témavezető: Dr. Benkő Kiss Árpád)

Harmadik helyezett: Nagy Miklós: Fröccsöntő üzem hatékonyságának növelése, az 5S rendszer bevezetésével (Témavezető: Dr. Gál József)

Különdíj: Milojev Ágnes: A Hercegszántói Mezőgazdasági Zrt. „Meglévő hizlalda felújítása, új fiaztató és malacnevelő létesítése” című beruházásának bemutatása, indoklása és az ezzel kapcsolatos gazdaságossági számítások, különös tekintettel NPV-re, IRR-re, PB-re, DPB-re ÉS PI-re (Témavezető: Dr. Zsótér Brigitta)


OTDK-ra továbbjutott hallgatók:

Túri István, Briják Dávid, Nagy Miklós, Milojev Ágnes, Koleszár Olga


MÉTE OTDK-ra továbbjutott hallgatók:

Túri István, Cselei Tamás


MK_TDK2


Ökonómia II. Szekció

Első helyezett: Dulai Dóra: Egy termelő kis kertészet működésének bemutatása (Témavezető: Dr. Benkő-Kiss Árpád)

Második helyezett: Köteles Dávid: Az ivari dimorfizmus hatásának vizsgálata a sertések hízékonysági teljesítményére (Témavezető: Mikó Józsefné Dr. Jónás Edit)

Harmadik helyezett: Festő Dávid Róbert, Zoltán Gábor: A levéltrágyázás hatásának vizsgálata a kukoricatermesztésben (Témavezető: Dr. Jakab Péter, Dr. Komarek Levente)

Különdíjak: Fülöp Dolli: Az AKG-s támogatásokkal kapcsolatos vélemények, érvek és ellenérvek a Bács-Kiskun megyei gyümölcstermesztők körében (Témavezető: Dr. Lendvai Edina) és Pszota Anett: A borversenyek kialakulása és szerepük a Kunsági borvidéken (Témavezető: Dr. Lendvai Edina)


OTDK-ra továbbjutott hallgatók:

Dulai Dóra, Fülöp Dolli, Pszota Anett, Bogyó Mihály, Gombár Gyöngyi


MÉTE OTDK-ra továbbjutott hallgatók:

Köteles Dávid, Pszota Anett, Balogh Csaba, Bogyó Mihály


Ökonómia III. Szekció

Első helyezett: Farkas Zoltán: A fűszerpaprika és a turizmus találkozása Szegeden (Témavezető: Dr. Székely Andrea)

Második helyezett: Gyuricza Tamás: A gyomaendrődi "Lélekkel a Körösök Mentén" című beruházással (2014-2015) kapcsolatos lakossági elégedettség vizsgálata (Témavezető: Dr. Zsótér Brigitta)

Harmadik helyezett: Kovács Helga: A TAR-TÓ 2000 Szövetkezet működésének értékelése a tagok és a menedzsment véleményének tükrében (Témavezető: Dr. Kis Krisztián)

Különdíj: Kállai Krisztina: A derekegyházi vadászház turisztikai fejlesztési lehetőségei (Témavezető: Dr. Horváth József, Dr. Majzinger István)


OTDK-ra továbbjutott hallgatók:

Farkas Zoltán, Gyuricza Tamás, Kovács Helga, Hulmán Benita, Kisdeák Marcell Péter, Szigeti Máté


MÉTE OTDK-ra továbbjutott hallgatók:

Farkas Zoltán, Kovács Helga


A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának Hallgatói Önkormányzata biztosította a díjazottaknak a pénzjutalmat. Az I. helyezettek fejenként 15.000 Ft-ot, a II. helyezettek fejenként 10.000 Ft-ot, a III. helyezést és különdíjat átvevők fejenként 5.000-5.000 Ft-ot kapnak.

A Mérnöki Kar Hallgatói Önkormányzatának elnöke, Kiss Sándor tájékoztatta a díjazottakat a pénzjutalmak átvételének módjáról.

A Rotary Club Szeged-Tisza 20.000 Ft értékű különdíjat ajánlott fel egy tehetséges hallgatónak, melyet Streitmann Gábor kincstárnok adott át. A díjat Gombár Gyöngyi a "Biológiailag aktív növényi kondicionálószer vizsgálata" munkájával nyerte el, témavezetője Prof. Dr. Hodúr Cecília.


MK_TDK3


A díjkiosztó ünnepség végén Dr. Zsótér Brigitta, a Mérnöki Kar Tudományos Diákköri Tanácsának elnöke megköszönte a zsűri, a TDK szervezésében résztvevő kollégák, demonstrátorok, HÖK képviselők munkáját. Külön köszönetet mondott Joóné Muhi Piroska TDT titkárnak a fáradságot nem ismerő, áldozatos munkájáért.


A rendezvény finanszírozásában közreműködött az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Emberi Erőforrások Támogatáskezelő és a Nemzeti Tehetségprogram „A hazai Tudományos Diákköri műhelyek rendezvényeinek támogatása” című és NTP-HHTDK-17-0004 számú pályázaton keresztül.


MK_TDK_tamogatok


A rendezvény kiemelt támogatója a SOLE-MIZO Zrt. volt, akinek köszönhetően a résztvevők különféle tejtermékeket kóstolhattak a rendezvény teljes időtartama alatt. További támogatók: az SZTE MK Hallgatói Önkormányzata, a Rotary Club Szeged-Tisza és a Kecskeméti Konzerv Kft.

 

Kari TDK 2017. november 7.
Kari TDK 2017. november 7.Fotók: Dani Géza

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. június 15.

Kiemelt_Konyvhet_2019

„Amelyik város nincs megírva, nem létezik” – jelentette ki a József Attila-díjas, egykor a szegedi egyetemen tanuló író, Grecsó Krisztián a 90. Ünnepi Könyvhét nyitányán. A szegedi könyvünnep 2019-ben is korábban kezdődött és tovább tart, mint más városokban. A közel 150 program harmadát az SZTE NKI szervezte, minden második rendezvény főszereplője vagy közreműködője kötődik a szegedi universitashoz.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • június 17.
  14:00 - 15:30
  Jogtudósok titkai. Történetek a titkosszolgálatok és a jogtudományok neves művelőinek XX. századi kapcsolataiból címmel jelent meg a Iurisperitus Kiadó gondozásában dr. Révész Béla (egyetemi docens, SZTE ÁJTK) kötete. A szerzővel Laczkó Sándor (osztályvezető, SZTE Klebelsberg Könyvtár, Különgyűjteményi Osztály) beszélget. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  14:00 - 16:00
  Innovatív, saját fejlesztésű történelmi társasjátékaikat mutatják be az SZTE BTK Történettudományi Doktori Iskola hallgatói, Szegedi Történészhallgatók Egyesületének tagjai: Lengyel Ádám, Mezey Bence, Szabó Levente.
 • június 17.
  16:00 - 17:30
  Legtisztább boldogság – Művelődéstörténeti kalandozás Bolyai Farkas és Bolyai János világában. Vekerdi László Bolyai-színművével és Dávid Lajos két matematikai kéziratával című művét – képekkel illusztrálva – bemutatja a szerző, dr. Szabó Péter Gábor (adjunktus, SZTE TTIK Informatikai Intézet, Számítógépes Optimalizálási Tanszék) Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) kérdései nyomán. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  18:00 - 19:00
  Pejin Leával, az SZTE szociológia szakos hallgatójával a Nyugati csiga körfűrésszel álmodik című könyvéről Bene Zoltán író, szerkesztő beszélget. Az SZTE NKI Kulturális Iroda szervezésében Ha most nem ölök meg senkit, akkor soha – mondja tiszta szívvel ez a 21 éves vajdasági lány, aki történetesen a Szegedi Egyetem diákja… Pejin Lea egyik nagy erénye, hogy nem próbál meg koraérett verseket – pardon, leákat – írni. Jól is teszi, mert ilyen mélyen, érzelmesen és színesen csak a húszas éveink elején tudunk alkotni. Nyugati csiga körfűrésszel álmodik – micsoda pompás és hátborzongató cím! Pontosan jellemzi a kényelmetlen dolgokat feszegető, érzelmes, de egyben karcos, gyakran kegyetlen szövegeket, melyek nemcsak a szerelem és a magány regiszterében mozognak, hanem gyakran politikai töltetük is van. Hiába, ha valakinek éppen a mezítlábas Szerbia fekszik az ágyában, az másképpen magyar, és másképpen szerelmes. Pejin Lea a Vajdaságban, Zentán született. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem szociológia szakos hallgatója. A Nyugati csiga körfűrésszel álmodik az első verseskötete. Publikált a Magyar Naplóban, az Irodalmi jelenben, az Előretolt Helyőrség magyarországi és vajdasági mellékletében és a Bárka folyóiratban. Az írás mellett saját dalok szerzésével és versmegzenésítéssel foglalkozik.
 • június 20.
  16:30 - 17:30
  Az előadás címe: Gondolatok a magasvérnyomás-betegségről (DR. ÁBRAHÁM GYÖRGY)