SZTE Info

_MG_2207

Díszdiplomásait köszöntötte az Állam- és Jogtudományi Kar

Ötven és hatvan évvel ezelőtt diplomázott hallgatóit köszöntötte szeptember 29-én az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar. A Rektori Épület dísztermében megtartott ünnepségen kilencen gyémántdiplomájukat, harminchárman aranydiplomájukat vehették át.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A díszdiplomák átadásának ünnepi ülését Prof. Dr. Kemény Lajos, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese nyitott meg.


_MG_2181


Az ünnepelteket Prof. Dr. Balogh Elemér, az Állam-és Jogtudományi Kar dékánja köszöntötte. – Az egyetemi életen belüli folyamatosság során mesterről mesterre száll a tudás. Nagyszerű elődeink példáját próbáljuk követni azt gondolva, hogy valamit mindig hozzáadunk ahhoz, amit tőlük kaptunk. Ha valami tudományos vagy pedagógia sikert olykor elkönyvelhetünk, annak legfőbb magyarázat, hogy óriások vállain állunk. A tiszta erkölcs és a kimagasló tudás kapcsolatára épülő társadalmi intézmények más példáját nem ismerem napjainkban. Drága kincs az egyetem a mai világban, jobban meg kellene becsülni. Nekünk, akiknek megadatott, hogy az egyetem falain belül élhetjük életünket, könnyű messzire látnunk, hiszen mestereinktől mindent megtanulhattunk. Úgy gondolom, hogy Önök is most valami hasonlót éreznek, csak mindezt még mélyebben megélve. Amit annak idején itt a szegedi jogi karon tanáraiktól tanultak azt magukban őrizték és talán sokszor erőt is merítettek belőle. Ötven, hatvan év távlatából gondolom mindent sokkal élesebb fényben lát az ember. Önök közül mindenki megállta a helyét az életben, többen kiemelkedő közszereplést is vállaltak – méltatta a díszdiplomásokat.


Hozzátette: a kar oktatói ma is komolyan veszik feladatukat. Egy olyan életpályára készítik fel a hallgatókat, amely a legősibb szakmák egyike. Óriási felelősség a jogász szakma, amire csak maximális felkészültséggel szabad lépni. A szegedi jogi kar kiemelkedő a hazai jogászképzésben. Az intézményben prioritást élvez a nemzetköziesítés, még Kínából érkező hallgatókat is tanítanak a hazai és európai jogi kultúra alapjaira. Az angol képzés mellett, francia és német nyelven is kínálnak kiegészítő jogász képzést.


AJTK_gyemantdiploma_atado_2017_0929
Képgaléria a rendezvényről.


Az ünnepségen aranydiplomáját vehette át: Ábrahám Istvánné dr. dr. Kiss Judit, Dr. Ács Katalin, Dr. Ágoston Katalin Terézia, Dr. Bagi Mária Sára, Bajcsiné dr. Kéry Ildikó, Dr. Balla György, Dr. Bozó István, Dr. Csoma Lajos, Dr. Dienes Veronika Mária, Dr. Dobozy Leventéné (Dr. Balázs Mária), Dr. Fantoly István, Hévizi Miklósné dr. dr. Brunner Katalin Erzsébet, Dr. Juhász Endre, Dr. Juhász Endréné dr. Balogh Éva, Dr. Katona János, Kónyáné dr. Kovalovszki Julianna, Dr. Korompay Zsolt, Dr. Kovács Ferenc Béla, Lehoczkyné dr. Farkas Judit Katalin, Dr. Ligethy Lea, Dr. Lippai Pál, Dr. Martonyi János, Dr. Mezei János László, Nyíri Ádámné, Dr. Isaszegi Ilona, Dr. Pataki Mária, Dr. Somogyi Ferenc, Dr. Sveda Béla, Dr. Szabó Erzsébet, Dr. Szegedi Károly, Dr. Szendrei László, Dr. Törzsy Károly, Dr. Vincze István és Dr. Zauner Katalin.


Gyémántdiplomáját vehette át: Dr. Berki Ambrus, Dr. Fedor Attila, Gombos László, Dr. Hodossy Lajosné (Dr. Bazsika Márta), Madarász Vladimirné Dr. Gottlieb Mária, Dr. Mihálffy Lajos, Dr. Pacsika István, Dr. Szabó Benedek és dr. Tóthné Dr. Fábián Eszter Anna.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.