SZTE Info

_MG_2207

Díszdiplomásait köszöntötte az Állam- és Jogtudományi Kar

Ötven és hatvan évvel ezelőtt diplomázott hallgatóit köszöntötte szeptember 29-én az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar. A Rektori Épület dísztermében megtartott ünnepségen kilencen gyémántdiplomájukat, harminchárman aranydiplomájukat vehették át.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A díszdiplomák átadásának ünnepi ülését Prof. Dr. Kemény Lajos, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese nyitott meg.


_MG_2181


Az ünnepelteket Prof. Dr. Balogh Elemér, az Állam-és Jogtudományi Kar dékánja köszöntötte. – Az egyetemi életen belüli folyamatosság során mesterről mesterre száll a tudás. Nagyszerű elődeink példáját próbáljuk követni azt gondolva, hogy valamit mindig hozzáadunk ahhoz, amit tőlük kaptunk. Ha valami tudományos vagy pedagógia sikert olykor elkönyvelhetünk, annak legfőbb magyarázat, hogy óriások vállain állunk. A tiszta erkölcs és a kimagasló tudás kapcsolatára épülő társadalmi intézmények más példáját nem ismerem napjainkban. Drága kincs az egyetem a mai világban, jobban meg kellene becsülni. Nekünk, akiknek megadatott, hogy az egyetem falain belül élhetjük életünket, könnyű messzire látnunk, hiszen mestereinktől mindent megtanulhattunk. Úgy gondolom, hogy Önök is most valami hasonlót éreznek, csak mindezt még mélyebben megélve. Amit annak idején itt a szegedi jogi karon tanáraiktól tanultak azt magukban őrizték és talán sokszor erőt is merítettek belőle. Ötven, hatvan év távlatából gondolom mindent sokkal élesebb fényben lát az ember. Önök közül mindenki megállta a helyét az életben, többen kiemelkedő közszereplést is vállaltak – méltatta a díszdiplomásokat.


Hozzátette: a kar oktatói ma is komolyan veszik feladatukat. Egy olyan életpályára készítik fel a hallgatókat, amely a legősibb szakmák egyike. Óriási felelősség a jogász szakma, amire csak maximális felkészültséggel szabad lépni. A szegedi jogi kar kiemelkedő a hazai jogászképzésben. Az intézményben prioritást élvez a nemzetköziesítés, még Kínából érkező hallgatókat is tanítanak a hazai és európai jogi kultúra alapjaira. Az angol képzés mellett, francia és német nyelven is kínálnak kiegészítő jogász képzést.


AJTK_gyemantdiploma_atado_2017_0929
Képgaléria a rendezvényről.


Az ünnepségen aranydiplomáját vehette át: Ábrahám Istvánné dr. dr. Kiss Judit, Dr. Ács Katalin, Dr. Ágoston Katalin Terézia, Dr. Bagi Mária Sára, Bajcsiné dr. Kéry Ildikó, Dr. Balla György, Dr. Bozó István, Dr. Csoma Lajos, Dr. Dienes Veronika Mária, Dr. Dobozy Leventéné (Dr. Balázs Mária), Dr. Fantoly István, Hévizi Miklósné dr. dr. Brunner Katalin Erzsébet, Dr. Juhász Endre, Dr. Juhász Endréné dr. Balogh Éva, Dr. Katona János, Kónyáné dr. Kovalovszki Julianna, Dr. Korompay Zsolt, Dr. Kovács Ferenc Béla, Lehoczkyné dr. Farkas Judit Katalin, Dr. Ligethy Lea, Dr. Lippai Pál, Dr. Martonyi János, Dr. Mezei János László, Nyíri Ádámné, Dr. Isaszegi Ilona, Dr. Pataki Mária, Dr. Somogyi Ferenc, Dr. Sveda Béla, Dr. Szabó Erzsébet, Dr. Szegedi Károly, Dr. Szendrei László, Dr. Törzsy Károly, Dr. Vincze István és Dr. Zauner Katalin.


Gyémántdiplomáját vehette át: Dr. Berki Ambrus, Dr. Fedor Attila, Gombos László, Dr. Hodossy Lajosné (Dr. Bazsika Márta), Madarász Vladimirné Dr. Gottlieb Mária, Dr. Mihálffy Lajos, Dr. Pacsika István, Dr. Szabó Benedek és dr. Tóthné Dr. Fábián Eszter Anna.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 21.
  10:30 - 13:00
  Halasi Gyula – Szén-dioxid hidrogénezése kontrollált méretű Pt adalékolt NiO hordozós katalizátorokon, in-situ technikák alkalmazása című előadásával kezdődik a Katalizis nap. Az utolsó előadó: Pap József Sándor, aki Cu-komplexek alkalmazása elektrokatalitikus vízbontásban címmel tart bemutatót. A program szervezője: a SZAB Kémiai Szakbizottság Anyagtudományi Munkabizottság, SZTE Kémiai Intézet, MTA EK Felületkémiai és Katalízis Laboratórium.
 • március 21.
  15:00 - 17:30
  A konferencia és kerekeasztal-beszélgetés témája: az SZTE a szegedi sportsikerekért. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar az EFOP-3.4.3-16-2016-00014 azonosító számú A Szegedi Tudományegyetem oktatási és szolgáltatási teljesítményének innovatív fejlesztése a munkaerőpiaci és a nemzetközi verseny kihívásaira való felkészülés jegyében című pályázat „Megengedett teljesítménynövelési lehetőségek - antidopping szaktanácsadás” pályázati projekt megvalósításának nyitó konferenciáján Dr. Csonka Csaba sportügyekért felelős rektori megbízott, egyetemi docens mond köszöntőt. A táplálkozás szerepe a felkészítésben címmel díszelőadást tart Dr. Martos Éva orvosprofesszor, a Testnevelési Egyetem (TE) Sport-táplálkozástudományi Központjának vezetője, a Magyar Sportorvos Társaság elnöke tartja. A projektet Dr. Török László, Dr. Győri Ferenc, Dr. Márton János, Dr. Mikulán Rita, Ulrichné Varga Rita, Komár Réka mutatja be. Az egyetem és a sportegyesületek képviselőinek kerekasztal-beszélgetését Kecse Nagy Sándor kommunikációs menedzser vezeti. A szervezők kérik az előzetes regisztrációt az egyetemi.sportorvos@gmail.com e-mail címre!
 • március 21.
  17:30 - 18:30
 • március 21.
  17:55 - 19:00
  A Szabadegyetem – Szeged rendezvény-sorozatban Karikó Sándor Ki a nevelés gazdája? címmel tart előadást. Többek között arról esik szó, hogy hogy bár úgy tűnik, a neveléshez mindenki ért, mégis egy sor lapos ismeret, tévhit kering ebben a témában. És főként az a gond, hogy mintha nem lenne gazdája ennek a fontos tevékenységnek. A prezentációs előadás új és sajátos megközelítést kínál fel, amely hasznos lehet minden egyetemi szakos hallgatónak: alapvetően filozófiai, etikai és pedagógiai jellegű összefoglalást tartalmaz. További információ: https://www.u-szeged.hu/szabadegyetem/ki-neveles-gazdaja