Duális és gyakorlatorientált felsőoktatási képzések fejlesztése az ETSZK-n

A Szegedi Tudományegyetem a Gál Ferenc Főiskolával és az Evangélikus Hittudományi Egyetemmel konzorciumban az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program 3.5.2 pályázati konstrukcióján 392 322 115 Ft támogatást nyert el a „Duális és gyakorlatorientált felsőoktatási képzések fejlesztése és oktatási innováció a szociális munka és a segítő szakmák terén a Dél-alföldi régióban” című projekt megvalósítására.

A program az Európai Szociális Alapból és a hazai költségvetésből 100%-os vissza nem térítendő támogatásban részesül. A projekt 2017. október 1. és 2019. október 31. között valósul meg.

 

A programban a Szegedi Tudományegyetem konzorciumvezetőként, a Gál Ferenc Főiskola és az Evangélikus Hittudományi Egyetem konzorciumi tagként vesz részt. Az intézmények fontosnak tartják a kormányzati céloknak megfelelően – a munkaadói szférával szorosan együttműködve – a szociális munka és segítő szakmák felsőoktatási képzéseinek tartalmi és módszertani átalakítását.


A képzések gyakorlati tartalmának bővítése – a duális és kooperatív képzési rendszer elterjesztésén keresztül –, valamint innovatív megoldások bevezetése biztosítja a regionális munkaerő-piaci igények kielégítését, hozzájárulva a minőségi és mennyiségi munkaerőhiány csökkentéséhez. A szociális és segítő képzések területén a projekt céljai közvetlenül támogatják a növekvő szakember utánpótlás iránti igényt, és biztosítják a területi lefedettséget a Dél-alföldi régióban.

 

A projekt általános célja: a Dél-alföldi régió szociális munkás oktatásban való részvétel és végzettségi szint növelése olyan felsőoktatási szolgáltatások kifejlesztésével és működtetésével, amelyek biztosítják a tényleges munkaerő-piaci igények kielégítését. A projekt közvetlen célja: a szociálismunkás-képzés munkaerő-piaci igényekhez való igazítása, a tanulásból a munkába történő átmenet megkönnyítése, a szakmai oktatás és a képzési rendszer megerősítése.

 

A projektben vállalt konkrét célok:


  • A Dél-alföldi régióban a szociális munkás felsőoktatási képzési rendszer munkaerő-piaci igényekhez való igazodásának javítása.
  • Gyakorlatorientáltság növelése; gyakorlati képzések, képzési elemek kidolgozása.
  • Szoros együttműködés elősegítése a munkaadói szférával.
  • Gyakorló szakemberek bevonása a képzésekbe, illetve felkészítése a képzésekben való részvételre. A szociális munkás szakképzési és felsőoktatási kapacitások kihasználtságának növelése.
  • Az oktatási innováció kiterjesztése a szociális munka, a segítő szakmák esetében.

 

A projekt a céljait öt beavatkozás megvalósításával tervezi elérni:


1. A szociálismunkás-képzés oktatásmódszertan gyakorlat- és hallgatói munkavégzés központúvá tételét szolgáló fejlesztések, tantervi felülvizsgálatok biztosítása.

2. Kooperatív és duális képzési formához, a munka melletti tanuláshoz igazodó taneszközök, elektronikus tananyagok kidolgozása és a képzésben történő adaptációja, kapcsolódó digitális tartalom- és taneszköz fejlesztés.

3. A pedagógiai kompetenciák fejlesztése, oktatás módszertani képzések, tréningek, továbbképzések szervezése az oktatóknak illetve a gyakorló szakembereknek.

4. Gyakorló szakemberek a képzésekbe történő bevonását elősegítő fejlesztési elemek.

5. Közvetlen részvételt növelő beavatkozások végrehajtása.

 ACULATI_ELEMinfoblokk_kedv_final_CMYK__ESZA

A projekt eredményeképpen két alapszak, négy mesterszak, nyolc szakirányú képzés és tizenegy rövid ciklusú képzés, tréning fejlesztése valósul meg.


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


kartali_tunde_felveteliKartali Tünde - TTIK, biológia PhD

Újvidéken, szerb nyelven fejeztem be a mesterképzést. De mindig is szerettem volna az anyanyelvemen továbbtanulni, mikrobiológiával foglalkozni. Ezért jelentkeztem az SZTE Biológia Doktori Iskolájába. Szegedet mindig is szerettem. Régóta tisztában vagyok azzal is, hogy az itteni egyetem minőségi képzést biztosít, az SZTE Mikrobiológiai Tanszékéről csak jót hallottam. Ezért választottam a Szegedi Tudományegyetem doktori képzését.




Balog_AnnaBalog Anna – BTK, magyar

Abban biztos voltam, hogy magyar szakra szeretnék jelentkezni, de sokáig nem tudtam, melyik egyetemre. Eredetileg úgy terveztem, hogy elmegyek az SZTE és az ELTE nyílt napjára. Végül az ELTE-jére el sem mentem, mert mire hazaértem Szegedről, már döntöttem. Annyira megtetszett a környezet, a hangulat, az emberek, hogy rögtön tudtam: nekem ott a helyem. Azóta sem bántam meg ezt a döntésemet.

További hallgatói vélemények >>>