SZTE Info

Ember – gép – jog

Pörgős prezentációs előadásokkal, úgynevezett Pecha Kucha-módszerrel egyetemisták is szerepelnek a magyar tudomány ünnepi hónapjának Ember – Gép – Jog programján. Az SZTE ÁJTK A-B-C intézetei által szervezett, 2017. november 10-i, SZAB-székházbeli workshop arra a kérdésre keresi a választ, hogy miként hat a technológiai fejlődés a jogra.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A magyar tudomány ünnepi hónapjában új ismeretterjesztő ötletekkel jelentkezik a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar. Az SZTE ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézete és a SZAB Jogi Szakbizottsága által szervezett Ember és gép című, az MTA SZAB székházában (Szeged, Somogyi u. 7.) 2017. november 10-én 9 órakor kezdődő 13 órakor záruló workshop témája a büntetőjogi felelősség anyagi, eljárásjogi és végrehajtási keretrendszere a digitális világban.

 

Az ötletgazda, Prof. Dr. Karsai Krisztina, az SZTE ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézete vezetője köszöntőjét követően arról beszél, hogy miként függ össze a büntetőjogi felelősség és a technológiai fejlődés.

 

Elektronikus kapcsolattartás a büntetőeljárásban címmel Dr. Varga Magdolna tart előadást. A magyar büntetőeljárásban alkalmazott műszeres vallomásellenőrzés tapasztalatait Dr. habil. Fantoly Zanett ismerteti. Zártcélú távközlő hálózaton miként tartható büntetőtárgyalás? A kérdésre Dr. Gácsi Anett Erzsébet válaszol. A tárgyalásról készített valósidejű kép- és hangfelvételek problémaköre bizonyára nem csak a bűnügyi újságírókat érdekli, mert dr. Lichtenstein András ismerteti a nyilvánosság elvének 21. századi kihívásaira a büntetőeljárásban alkalmazott megoldásokat. A fogvatartottak és a gép címmel dr. habil. Juhász Zsuzsanna a digitális világban a fogvatartottak számára megnyíló lehetőségeket vázolja..

 

Hallgatói ötlet- és koncepcióversenyt hirdettek egyetemi hallgatók számára az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar A-B-C intézetei. Az SZTE ÁJTK Alkotmányjogi Tanszék, az SZTE ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézete és az SZTE ÁJTK Civilisztika Tudományok Intézete felhívására jelentkező egyetemisták bármely jogághoz kapcsolódó problémát felvethetnek a workshopon.

A koncepcióverseny egyben prezentációs vetélkedés is. Ugyanis a technológiai fejlődésével várhatóan kialakuló jogi problémával és lehetséges megoldásával foglalkozó ötleteiket a fiatalok az úgynevezett Pecha Kucha-módszerrel mutatják be. Ez azt jelenti, hogy egy-egy előadó maximum 6 perc 40 másodpercet kap arra, hogy elmondja elképzelését például a chatbot ügyvédekről vagy az önvezető autókról, miközben összesen húsz diaképet mutathat be. Egy-egy dia 20 másodpercig látható. „A kép automatikusan továbblép, nem lehet visszaléptetni” – olvasható a Pecha-kucha (magyarul: „locsi-fecsi”) prezentációs stílus egyik internetes ismertetőjében. Ezzel a 2003 óta hódító prezentációs módszerrel szeretnének a fiatalok véget vetni az egyes konferenciákat jellemző „locsi-fecsinek”.

 

A jog alapkérdéseinek és a 21 század technológiai problémáinak az összefüggéseit feszegető workshop a joghallgatók versenyének eredményhirdetésével, a díjak átadásával zárul.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. június 15.

Kiemelt_Konyvhet_2019

„Amelyik város nincs megírva, nem létezik” – jelentette ki a József Attila-díjas, egykor a szegedi egyetemen tanuló író, Grecsó Krisztián a 90. Ünnepi Könyvhét nyitányán. A szegedi könyvünnep 2019-ben is korábban kezdődött és tovább tart, mint más városokban. A közel 150 program harmadát az SZTE NKI szervezte, minden második rendezvény főszereplője vagy közreműködője kötődik a szegedi universitashoz.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • június 17.
  14:00 - 15:30
  Jogtudósok titkai. Történetek a titkosszolgálatok és a jogtudományok neves művelőinek XX. századi kapcsolataiból címmel jelent meg a Iurisperitus Kiadó gondozásában dr. Révész Béla (egyetemi docens, SZTE ÁJTK) kötete. A szerzővel Laczkó Sándor (osztályvezető, SZTE Klebelsberg Könyvtár, Különgyűjteményi Osztály) beszélget. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  14:00 - 16:00
  Innovatív, saját fejlesztésű történelmi társasjátékaikat mutatják be az SZTE BTK Történettudományi Doktori Iskola hallgatói, Szegedi Történészhallgatók Egyesületének tagjai: Lengyel Ádám, Mezey Bence, Szabó Levente.
 • június 17.
  16:00 - 17:30
  Legtisztább boldogság – Művelődéstörténeti kalandozás Bolyai Farkas és Bolyai János világában. Vekerdi László Bolyai-színművével és Dávid Lajos két matematikai kéziratával című művét – képekkel illusztrálva – bemutatja a szerző, dr. Szabó Péter Gábor (adjunktus, SZTE TTIK Informatikai Intézet, Számítógépes Optimalizálási Tanszék) Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) kérdései nyomán. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  18:00 - 19:00
  Pejin Leával, az SZTE szociológia szakos hallgatójával a Nyugati csiga körfűrésszel álmodik című könyvéről Bene Zoltán író, szerkesztő beszélget. Az SZTE NKI Kulturális Iroda szervezésében Ha most nem ölök meg senkit, akkor soha – mondja tiszta szívvel ez a 21 éves vajdasági lány, aki történetesen a Szegedi Egyetem diákja… Pejin Lea egyik nagy erénye, hogy nem próbál meg koraérett verseket – pardon, leákat – írni. Jól is teszi, mert ilyen mélyen, érzelmesen és színesen csak a húszas éveink elején tudunk alkotni. Nyugati csiga körfűrésszel álmodik – micsoda pompás és hátborzongató cím! Pontosan jellemzi a kényelmetlen dolgokat feszegető, érzelmes, de egyben karcos, gyakran kegyetlen szövegeket, melyek nemcsak a szerelem és a magány regiszterében mozognak, hanem gyakran politikai töltetük is van. Hiába, ha valakinek éppen a mezítlábas Szerbia fekszik az ágyában, az másképpen magyar, és másképpen szerelmes. Pejin Lea a Vajdaságban, Zentán született. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem szociológia szakos hallgatója. A Nyugati csiga körfűrésszel álmodik az első verseskötete. Publikált a Magyar Naplóban, az Irodalmi jelenben, az Előretolt Helyőrség magyarországi és vajdasági mellékletében és a Bárka folyóiratban. Az írás mellett saját dalok szerzésével és versmegzenésítéssel foglalkozik.
 • június 20.
  16:30 - 17:30
  Az előadás címe: Gondolatok a magasvérnyomás-betegségről (DR. ÁBRAHÁM GYÖRGY)