Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_Janaky_MTU

Ismeretterjesztés az egyetem főszereplésével a magyar tudomány ünnepi hónapjában

Ismeretterjesztés az egyetem főszereplésével a magyar tudomány ünnepi hónapjában

2017. október 31.
4 perc

A napenergia hasznosításának és a fenntartható vegyiparnak a lehetőségeit taglaló plenáris előadás, két kiállítás, a Bolyai ösztöndíjasok és további több mint húsz workshop. Ez a magyar tudomány ünnepén, azaz 2017 novemberében az SZTE főszereplésével a SZAB-székházban szerveződő programkínálat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Emberközpontú tudomány. Ez a Magyar Tudomány Ünnepének 2017-es mottója. Az ismeretterjesztő programsorozat egyik szegedi jellemzője, hogy a tudományos eredményeket népszerűsítő és a kutatómunkát bemutató újságírók, fotósok, rádió- és tévériporterek, szerkesztők számára idén is médiapályázatot hirdet az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság.

 

 

Húszéves az MTÜ


1997 óta, azaz húsz éve emlékezik meg a Magyar Tudományos Akadémai a magyar tudomány ünnepéről. Ám 2003-ban lett „hivatalos” az MTÜ, mert azóta minden november 3-án megemlékezünk hazánkban arról, hogy 1825-ben e napon Széchenyi István birtokainak egy évi jövedelmét ajánlotta fel a Magyar Tudományos Társaság megalapítására. Mára a Magyar Tudomány Napja, azaz november 3. az ismeretterjesztést és a mecenatúrát középpontba állító program-sorozat kezdete.

 

Napjainkat a „tények utáni világnak” nevezik – állapítja meg Lovász László. A Magyar Tudományos Akadémia elnöke a hiteles információforrások jelentőségéről értekezik a Magyar Tudomány Ünnepét köszöntő dolgozatában, amely elérhető az mta.hu oldalon. Álláspontja szerint az MTA tudománynépszerűsítő rendezvényeinek csúcspontja minden évben a Magyar Tudomány Ünnepe című programsorozat.

 

Az MTÜ nyitányát idén is egyetemi környezetben tartják: a fennállása évfordulóját ünneplő PTE ad otthont a 2017. november 3-án 10 órakor kezdődő előadásnak: Az orvosi diagnosztika új lehetőségei életünk első óráiban: ahol az innováció találkozik az etikával címmel Kovács L. Gábor összegzi kutatásai eredményét.

 

„Az ismeretterjesztés klasszikus módszerei, a ’katedráról előadott’ érvelések egyre kevésbé hatékonyak. Nekünk is meg kell küzdenünk az emberek figyelméért, el kell érnünk a fiatalokat, a sztorik elmesélésénél a tiszta tudomány mellett tekintettel kell lennünk az érzelmekre, az emberi látószögre is” – fogalmaz az MTA elnöke. Hogy mindez mit jelent? A kérdésre választ adnak az MTA 2017 novemberi ismeretterjesztő programjai. Az MTÜ tárháza itt elérhető.

 

 

Stúdióbeszélgetés és plenáris előadás a napenergiáról


A szén-dioxidnak az alternatív energiahordozók segítségével történő hasznosítását célzó kutatásairól is kérdezik az M5 televízióban Janáky Csabát, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar adjunktusát (képünkön). A tévés csatorna 2017. november 3-án 20 órakor kezdődő műsora is kötődik a Magyar Tudomány Ünnepéhez, az igényes ismeretterjesztéshez.

 

Novemberben, a magyar tudomány ünnepi hónapjában Szegeden is számos program mutatja be a tudóst, a kutatómunkát és eredményeit. Az MTÜ időszakában több mint húsz előadásnak és workshopnak ad otthont az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székháza.

 

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából 2017. november 6-án 14 órától plenáris ülést tart az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság. Elnöki megnyitót mond Fülöp Ferenc, az MTA tagja, a SZAB elnöke. A köszöntők sorát Vékás Lajos, az MTA alelnöke kezdi, Szabó Gábor, az MTA tagja, az SZTE rektora folytatja; majd Botka László, Szeged Megyei Jogú Város polgármestere zárja.

(Foto)elektrokémia a napenergia hasznosításának szolgálatában. útban egy fenntarthatóbb vegyipar felé címmel plenáris előadást tart Janáky Csaba, az SZTE Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék adjunktusa, az MTA-SZTE,,Lendület" Fotoelektrokémiai Kutatócsoport vezetője.

Hagyomány Szegeden, hogy a Magyar Tudomány Ünnepét nyitó programon tartják, 2017-ben immár nyolcadik alkalommal, a Dél-alföldi Innovációs Díj - díjkiosztó ünnepségét. Ekkor bemutatják a nyertes pályázatokat is. Az egyetemista és ifjú kutatók számára a ,,Tudomány Támogatásáért a Dél-Alföldön'' Alapívány és a Szegedi Akadémiai Bizottság által hirdetett közös pályázat díjkiosztó ünnepségére is várják a fiatalokat.

 

 

A tudománynépszerűsítés nem „locsi-fecsi”


A szegedi ismeretterjesztő programok közül a legnagyobb érdeklődésre számottartó rendezvényeket az SZTE Hírportál Esemény naptárában is megtalálhatják az érdeklődők. Itt és külön is a kutatók eredményeire kíváncsiak figyelmébe ajánljuk a tudománynépszerűsítésben új ötletettel vagy kiemelkedően izgalmas témával jelentkezőket.

 

Például: az úgynevezett Pecha-Kucha mószerrel készült prezentációkkal az egyetemisták is bemutatják ötleteiket a 2017. november 10-i Ember és gép workshopon. Ez azt jelenti, hogy egy-egy előadó maximum 6 perc 40 másodpercet kap arra, hogy elmondja elképzelését például a chatbot ügyvédekről vagy az önvezető autókról, miközben összesen húsz diaképet mutathat be. Egy-egy dia 20 másodpercig látható. „A kép automatikusan továbblép, nem lehet visszaléptetni” – olvasható a Pecha-kucha (magyarul: „locsi-fecsi”) prezentációs stílus egyik internetes ismertetőjében. Ezzel a 2003 óta hódító prezentációs módszerrel szeretnének a fiatalok véget vetni az egyes konferenciákat jellemző a „locsi-fecsinek”.

 

A Tudomány és parlament program keretében valósul meg a Bolyai ösztöndíjasok szegedi találkozójának MTÜ-programja, amely az mta.hu honlapon is kiemelt rendezvény. A Biztos alap a kutatói életpályán című tudományos program részletes ismertetője itt elérhető.

 

Az Emberközpontú tudomány mottó jegyében szervezett, a szegedi SZAB-székházban tartott programok ismertető füzetébe itt is érdemes „belelapozni”: 2017_Programfuzet

 

Az MTA SZAB Médiapályázata kapcsolódik az MTÜ rendezvény-sorozathoz: Mediapalyazat_2017 A dél-alföldi tudományos élethez kötődő pályaműveket – írott mű, rádióriport, mozgókép, fotó – kategóriában 2018. január 20-ig várják.

 

SZTEinfo – Ú. I.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek